EKSPLOZIJA U LIBANONU

KRVAVI NAPAD NA UPORIŠTE HEZBOLAHA Vođa šijitskog pokreta: 'Ujedinimo se ili će Libanon propasti!'

U bombaškom napadu u Bejrutu poginulo je najmanje 5, a ozlijeđeno više od 60 osoba.
 AFP

Šijitski Hezbollah pozvao je u četvrtak na političko jedinstvo kako bi se spriječila "propast" Libanona, nakon još jednog krvava napada autobombom na jedno od njegovih uporišta.

Šeik Naim Qassem, drugi čovjek Hezbollaha koji se u susjednoj Siriji bori na strani režima Bašara al-Asada, nije optužio nijednu stranu za atentat u južnom predgrađu Bejruta u kojem je poginulo najmanje 5 a ranjeno 66 osoba. No pozvao je da se pruži otpor "teroristima takfirima", ili sunitskim ekstremistima koje je njegova stranka optužila u ranijim napadima.

"Libanon će propasti ne bude li političkog jedinstva i bez jedinstva ga nećemo moći spasiti", istaknuo je šeik Qassem na Hezbollahovoj televiziji Al-Manaru. "Zločinački naum, u svim svojim oblicima, nagnat će sve da ispiju kalež do dna i nitko neće biti pošteđen", upozorio je.

"Odgovor je političko jedinstvo i brže formiranje vlade nacionalnog jedinstva nakon ovih zločinačkih napada diljem zemlje", dodao je šeik Qassem.

Hezbollah koji se u Siriji bori na strani režima, a protiv pobunjenika, njegovi kritičari optužuju da je potaknuo širenje nasilja u zemlji zbog miješanja u taj rat.

Otkako se taj oružani pokret umiješao u sirijski rat, Libanon potresa niz napada koji su dodatno pojačali ionako veliku podjelu u Libanonu na Assadove pristaše i protivnike te na šijite koje predvodi Hezbollah i sunite koje zastupa bivši premijer Saad Hariri. Zbog tih dubokih podjela Libanon je bez vlade već osam mjeseci.

Hezbollah, jedina libanonska stranka koja raspolaže moćnim arsenalom, ističe da je cilj njegove borbe na strani sirijskog režima pobijediti sunitske "ekstremiste" koji prijete sigurnosti Libanona.

Njegovo upletanje u Siriji razgnjevilo je pobunjenike, većinom sunite.

Ovu stranku koju podupire Iran, njezini kritičari optužuju za ubojstva uglednih osoba koje joj se protive, među kojima je i libanonski političar Mohamed Chatah ubijen prošlog tjedna. Hezbollah je odbacio bilo kakvu umiješanost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 00:43