SOMALIJA

Krvavi pohod islamističke skupine Šebab: Najmanje 21 osoba poginula u napadu na hotel u Mogadišuu

Sigurnosne snage su u noći na nedjelju prekinule opsadu hotela koja je počela u petak navečer, proglasivši mrtvima sve napadače

Napad u Mogadišuu

 Hassan Ali Elmi/Afp

U napadu islamističke skupine Šebab na hotel u Mogadišuu koji je trajao 30 sati, sve do subote navečer, ubijen je najmanje 21 civil, pokazuju novi službeni podaci objavljeni u nedjelju.

image
Hassan Ali Elmi/Afp

Napad na hotel je najkrvaviji napad u somalijskome glavnom gradu otkad je u lipnju novi predsjednik Hasan Šeik Mohamud preuzeo vlast i izlaže pritisku saveznu vladu imenovanu početkom kolovoza nakon višemjesečne političke nestabilnosti.

Ministar zdravstva Ali Hadži Adan "zasad je potvrdio da je 21 osoba ubijena i 117 ranjeno" u napadu na hotel Hayat.

image
Hassan Ali Elmi/Afp

U nedjelju su obitelji osoba koje su proglašene nestalima, iščekivale vijesti nakon napada u kojemu je eksplodirala bomba, a pripadnici Šebaba su pucali iz vatrenog oružja. Skupina Šebab je povezana s Al Kaidom već 15 godina i glavna je prijetnja saveznim vlastima.

image
Hassan Ali Elmi/Afp

Sigurnosne snage su u noći na nedjelju prekinule opsadu hotela koja je počela u petak navečer, proglasivši mrtvima sve napadače.

Spasioci su u nedjelju ujutro u ruševinama tragali za eventualno preživjelima, izvijestili su novinari France Pressea dok je na prilazima hotelu koji su bili zatvoreni, bilo mirno a stručnjaci su tražili eventualne eksplozivne naprave.

Hotel je u okršaju šebabovaca i sigurnosnih snaga pretrpio znatno oštećenje, a neki dijelovi zgrade su se urušili.

image
Hassan Ali Elmi/Afp
image
Hassan Ali Elmi/Afp
image

Napad u Mogadišuu

Hassan Ali Elmi/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2022 10:04