NEREDI TRAJU

KRVAVI POKUŠAJ BIJEGA IZ ZATVORA U EGIPTU U predgrađu Kaira poginulo 38 članova Muslimanskog bratstva

Visoki diplomati EU sastat će se danas u Bruxellesu gdje će razmatrati stanje u Egiptu i moguće mjere Europske unije
 AFP

KAIRO - Oko 38 pristalica Muslimanskog bratstva smrtno je stradalo u nedjelju u incidentu u jednom od egipatskih zatvora, rekli su izvori iz pravosuđa i ministarstva unutarnjih poslova navodeći proturječne pojedinosti vezane uz njihovo stradanje.

Ministarstvo unutarnjih polsova nije odmah potvrdilo broj mrtvih, ali je u svojoj izjavi reklo da je više zatvorenika pokušalo pobjeći iz zatvora u predgrađu Kaira te da su za taoca uzeli jednog policajca.

U sukobima koji su uslijedili ministarstvo je reklo, ne navodeći točan broj, da je određeni broj zatvorenika smrtno stradalo od udisanja suzavca. Ministarstvo je dodalo da je policajac oslobođen ali da je teško ranjen.

Izvor iz pravosuđa je, međutim, agenciji Reuters rekao da su se stradale pristaše Bratstva ugušile u pretrpanom policijskom kombiju tijekom prijevoza u zatvor.

Više od 800 ljudi poginulo je u Egiptu od srijede u sukobima snaga sigurnosti i pristaša svrgnutoga islamističkog predsjednika Mohameda Mursija. Policija je priopćila da je uhitila više od 1000 simpatizera Muslimanskog bratstva posljednjih dana želeći zaustaviti političke nemire.

Najmanje 24 policajca ubijena na Sinaju

KAIRO - Najmanje 24 policajca ubijena su u ponedjeljak u raketnom napadu na njihov konvoj na Sinaju, što je najsmrtonosniji atentat na sigurnosne snage zadnjih nekoliko godina u Egiptu, objavili su medicinski i sigurnosni izvori.

Radikalni islamistički pokret osumnjičen je za taj napad izveden na dva policijska kombija koja su se kretala prema gradu Rafah na graničnom prijelazu prema Pojasu Gaze.

Taj najsmrtonosniji napad na sigurnosne snage u regiji u zadnjih nekoliko godina dogodio se u vrijeme teške političke krize u Egiptu u kojem je proglašeno izvanredno stanje i koji je na rubu građanskog rata zbog sukoba između islamističke i svjetovne struje.

Naoruažni islamisti ubili su 49 pripadnika sigurnosnih snaga na sjeveru Sinaja, prema podacima agencije AFP otkako je 3. srpnja vojska svrgnula islamističkog predsjednika Mohameda Mursija što je izazvalo gnjev i nasilne prosvjede njegovih pristaša.

U istom razdoblju vojska tvrdi da je ubila gotovo 70 terorista na Sinaju.

Polutok Sinaj pretežito je pustinja nastanjena uglavnom beduinima. Radikalne islamističke skupine odabrale su ga za svoju pozadinsku bazu, a krijumarči svih roba djeluju u tom području koristeći se dugom granicom s Izraelom.

U borbi protiv radikalnih skupina Egipat je u srpnju na Sinaju rasporedio dodatne sigurnosne snage.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:11