VAŽNA IZVOZNA GRANA

Krvavi ruski dijamanti: Zaboravite naftu i plin, dragulji postaju novo geopolitičko oružje

Godinama su zaručnički prstenovi i naušnice i privjesci u SAD-u i Europi sadržavali dijamante iskopane duboko iz ruskog permafrosta

Vladimir Putin i Sergej Ivanov, izvršni direktor Alrose, najvećeg ruskog proizvođača dijamanata 

 Mikhail Klimentyev/Sputnik/Profimedia/Mikhail Klimentyev/Sputnik/Profimedia

Ruska invazija na Ukrajinu natjerala je Zapad da preispita svoju odluku o oslanjanju na rusku naftu i plin, a nova drama će se odigrati oko jednog drugog važnog izvoznog proizvoda Rusije; dijamanata, piše New York Times.

Rusija je najveći svjetski dobavljač malih dijamanata. Godinama su zaručnički prstenovi, naušnice i privjesci u Sjedinjenim Državama i Europi sadržavali dijamante iskopane duboko iz permafrosta na sjeveroistoku Rusije. Sada, Zapad poduzima radnje koje bi mogle i službeno kategorizirati ruske dijamante kao "krvave dijamante", što bi značilo da postoji osnovana sumnja kako se njihovom prodajom pomaže ruska invazija na Ukrajinu.

Proces Kimberley

"Prihodi od proizvodnje dijamanata idu u korist ruskoj državi koja vodi unaprijed smišljeni, neizazvani i neopravdani rat", stoji u pismu koje je George Cajati, dužnosnik američkog State Departmenta, u svibnju odaslao predsjedavajućima Procesa Kimberley. Riječ je o međunarodnoj organizaciji stvorenoj rezolucijom Ujedinjenih naroda, koju čine predstavnici država, industrije i civilnih društva, a čija zadaća je sprječavanje protoka "krvavih dijamanta".

No problem leži u samoj definiciji. "Krvavim dijamantima" obično se smatraju oni koji se prodaju za financiranje rata. Proces Kimberley, nastao nakon što je ustanovljeno kako je dijamantima financiran smrtonosni rat u Sierra Leoneu, definira ih pak nešto određenije, kao "neobrađene dijamante koje koriste pobunjenički pokreti ili njihovi saveznici za financiranje sukoba s ciljem potkopavanja legitimnih vlada". Kako "pobunjenički pokret" nije baš najtočniji opis vlasti u Rusiji, tamošnji se dužnosnici oštro protive označavanju dijamanata te zemlje kao "krvavih". Pokušaje vlada Zapada da to učine nazivaju "političkom demagogijom", navodi se u izjavi službe za tisak ruskog Ministarstva financija.

I dok Zapad počinje tražiti dugoročne alternative ruskom fosilnom gorivu, prihodi Moskve od dijamanata dobili su novu važnost, kako za Rusiju tako i za zemlje koje žele kazniti Vladimira Putina za njegove postupke u Ukrajini. Dragulji su jedan od najvrjednijih ruskih neenergetskih izvoznih proizvoda. Prema podacima američke vlade, prošle godine je ruski izvoz dijamanata bio je vrijedan 4,5 milijardi dolara.

image

Vladimir Putin na Svjetskoj konferenciji za dijamante u Indiji

Michael Klimentyev/Sputnik/Profimedia/Michael Klimentyev/Sputnik/Profimedia

Ruski dijamanti već su godinama popularni među američkim draguljarima koji su umorni od negativnih konotacija koje sa sobom nose dijamanti iz afričkih rudnika - čak i oni koji su iskopani tisućama kilometra daleko od područja sukoba. No rasprava o ruskim dijamantima razotkriva često zanemarenu stvarnost o naporima da se zauzda mračna strana globalne industrija dijamanata vrijedne 80 milijardi dolara godišnje.

Etički ili čisti dijamanti

Industrija je to, kako kaže, novinarka NY Timesa Dionne Searcey, koja eksploatira najdublje ljudske emocije. Upravo zato industrija dijamanata je uložila godine radeći na tome da uvjeri ljude da dragulji koje plasiraju na tržište nisu umrljani krvlju djecom vojnika. Dobivanje certifikata Procesa Kimberley možda je faktor koji je najviše pridonio povratku povjerenja u čisto porijeklo dijamanata.

No takozvani etički ili čisti dijamanti zapravo ne postoje, priznaju mnogi draguljari.

"Proces Kimberley je najveći stroj za zeleno pranje koji je svijet ikada vidio", rekao je Martin Rapaport, vodeći svjetski broker dijamanata čiji se cjenik koristi kao mjerilo za veleprodajnu trgovinu poliranih dijamanata.

Ruski dužnosnici tvrde da su njihovi dijamanti bili u skladu s ekološkim, društvenim i upravljačkim standardima mnogo prije nego što je to postalo moderno u korporativnom svijetu. Naglašavaju i da ruski rudnici doprinose gospodarstvu inače pustog dijela zemlje.

"Prihodom od dijamanata popločane su ceste, izgrađene škole ili bolnice. Egzistencija milijun ljudi u Jakutiji u potpunosti ovisi o iskopavanju dijamanata u regiji", objavilo je rusko ministarstvo financija, dodajući da se isplate također vrše institucionalnim i privatnim ulagačima.

image

Rudnik dijamanata u Sierra Leoneu

Tommy Trenchard/Alamy/Alamy/Profimedia/Tommy Trenchard/Alamy/Alamy/Profimedia

Rupa u zakonu

Na isti dan kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, Sjedinjene Države dodale su na svoj popis sankcija Sergeja S. Ivanova, izvršnog direktora Alrose, najvećeg ruskog proizvođača dijamanata i najveće svjetske kompanije za iskopavanje dijamanata. Ivanov je sin jednog od najbližih saveznika predsjednika Vladimira Putina, koji je također dodan na popis sankcija. Nešto kasnije SAD su zabranile uvoz ruskih dijamanata, skupa s ruskom votkom i kavijarom.

No američki plan imao je jednu je veliku rupu. Zabrana se odnosila samo na neobrađene dijamante iz Rusije, dakle dragulje koji su iskopani iz zemlje, ali koji tek trebaju biti obrađeni. A takvi neobrađeni dijamanata iz Rusije rijetko su kada i ranije stizali na tržište SAD-a.

Nakon što su izvučeni iz zemlje, većina dijamanata šalje se iz Rusije u inozemstvo na obradu. Velika većina završi u centrima za poliranje u Indiji, gdje ruski dijamanti nisu zabranjeni. Nakon što se dijamanti obrade i pripreme za otpremu, na certifikatu se mijenja i zemlja porijekla. Tako dijamanti iskopani u Rusiji više nisu dijamanti ruskog porijekla, već primjerice u priloženom slučaju zemlja podrijetla je Indija.

image

Obrađivanje dijamanata u Indiji

Punit Paranjpe/Afp/Profimedia/Punit Paranjpe/Afp/Profimedia

Bojkot ruskih dijamanata pokrenuli su i veliki draguljari poput Tiffanyja, a De Beers, međunarodna korporacija specijalizirana za dijamante, navodno je uložila napore da uđe u trag ruskim draguljima putem istrage opskrbnog lanca. SAD je nedugo zatim dodao i samu Alrosu, rudarskog diva, koji je u većinskom vlasništvu ruske savezne i regionalne vlade na popis Ministarstva financija SAD-a kojim se de facto zabranjuje američkim državljanima da s njom posluju. Kanada, Ujedinjeno Kraljevstvo, Novi Zeland i Bahami poduzeli su slične mjere.

Ali kritičari tvrde da SAD tom zabranom nije uspjela zatvoriti rupu u zakonu, te kako je i dalje ostavila otvorenom mogućnost da Alrosine podružnice još uvijek pronađu način da dijamante koji su brušeni i polirani u inozemstvu dopreme u SAD. Napominju i kako Alrosa još uvijek može slobodno prodavati dijamante na drugim velikim tržištima kao što je Kina, koja nije poduzela ništa protiv ruskih dragulja.

Dijamanti kao geopolitičko oružje

Bez obzira na gore navedeno, vrijednost dionica tvrtke Alrose, za koju SAD kažu da je prošle godine ostvarila više od 4,2 milijarde dolara prihoda i odgovorna je za 90 posto ruskog rudarskog kapaciteta dijamanata, znatno su izgubile na vrijednosti. Bio je to velik udarac za tvrtku koja je prije pet godina pokrenula novu marketinšku kampanju u Americi.

"Alrosa ima vrlo snažan fokus na ekološka i društvena pitanja i pridržava se najviših standarda korporativne društvene odgovornosti", rekla je tvrtka u izjavi poslanoj e-poštom. Njihova web stranica ističe napore usmjerene na zaštitu vode i tla, pomoć domorodačkom stanovništvu, te se napominje i njihova uloga u kreiranju parka za zaštitu sobova i drugih divljih životinja.

Valja naglasiti kako je sama Rusija bila je među brojnim nacijama koje su se nekoliko godina unutar Procesa Kimberley zalagale za proširenje definicije krvavih dijamanata, nastojeći je proširiti na pitanja kao što su ljudska prava, rad i okoliš. No budući da se organizacijom upravlja konsenzusom - sve odluke moraju biti jednoglasne - a pritom organizaciju čini 80 zemalja, do konsenzusa nije došlo.

Sada su napetosti oko ruskih dijamanata ponovno podijelile zemlje članice Procesa Kimberley. Odluci Zapada usprotivili su se Kina, Bjelorusija i Kirgistan, kao i Mali i Srednjoafrička Republika gdje je Rusija uvelike prisutna i gdje njihovi plaćenici rade u rudnicima dijamanata.

"Proces Kimberley ima sve manje veze s dijamantima i na neki je način postao još jedno geostrateško kazalište", otkrio je Hans Merket, istraživač industrije dijamanata, čija je organizacija dio civilnih društva koje su jednako tako član Procesa Kimberley.

Okoštana industrija

Na sastanku u lipnju u Bocvani, rasprave o ruskoj invaziji na Ukrajinu i njezinim implikacijama na Proces Kimberley, okončane su nakon veta Rusije, Kine i Bjelorusije. Novinari su zamoljeni da napuste sjednice kojima su inače smjeli prisustvovati, a razgovori s predsjednikom organizacije zapleli su se u sporove oko toga treba li Rusija uopće sudjelovati u organizaciji. Američki i britanski predstavnici bojkotirali su nakon toga sjednice koje su vodili ruski predstavnici.

Merket je rekao da je grupa postala "organ birokrata" koji daju odobrenja dijamantima problematičnog podrijetla, te potpisuju certifikate kojima se zapravo varaju kupci nakita

Čeka se tako odluka Procesa Kimberley o tome hoće li se zabriniti izvoz dijamanata iz ratom razorene Srednjoafričke Republike, gdje ruski plaćenici godinama djeluju u industriji dijamanata i optuženi su za kršenje ljudskih prava. Izvješća o nasilju u rudnicima dijamanata u Brazilu i Venezueli ne istražuju se, rekli su neki sudionici, a navodi o nasilju u koje su uključeni službenici sigurnosti u rudnicima u Demokratskoj Republici Kongo, Angoli i Tanzaniji ostali su neriješeni.

image

Prosvjednik protiv industrije dijamanata u New Yorku

Mark Kerrison/Alamy/Alamy/Profimedia/Mark Kerrison/Alamy/Alamy/Profimedia

Unutar okoštane industrije dijamanata, gdje se poslovi prenose generacijama, branitelji i zagovornici Procesa Kimberley kažu da unatoč problemima, on uglavnom funkcionira.

"Ovo nije savršen svijet", rekao je Edward Asscher, predsjednik Svjetskog vijeća za dijamante, koje predstavlja industriju dijamanata u Procesu Kimberley. Unatoč tome, Asscher, čiji obiteljski posao s dijamantima datira iz 1850-ih, rekao je kako vjeruje da 99 posto dijamanata certificiranih od strane Kimberley procesa je valjano.

Ipak, napetost oko ruskih dijamanata prijeti zasjeniti rad organizacije čiji je sljedeći veliki sastanak zakazan za studeni.

“Članovi Procesa Kimberley ne mogu šutjeti nakon vojne agresije jednog sudionika na drugog”, rekao je Xavier Cifre Quatresols, glasnogovornik vanjskih poslova i sigurnosne politike Europske unije.

Prošlog mjeseca, piše New York Times, na okupljanju čelnika industrije dijamanata u New Yorku, draguljari i trgovci koji su dugo surađivali s ruskim kolegama našli su se u neugodnoj poziciji, te su se morali distancirati od ruskih kolega s kojima su nedavno usko surađivali.

Gotovo svi nazočni složili su se ipak da je, na ovaj ili onaj način, industriji potrebna reforma.

Ronnie VanderLinden, veteran draguljar sa sjedištem u slavnoj dijamantnoj četvrti New Yorka, rekao je da su "svi dijamanti u Sjedinjenim Državama etički dijamanti", ali je priznao da sustav ima nedostataka. "Sve ovisi o tome kakva je vaša definicija etike", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 06:06