PROFITIRALI U KRIZI

Krvavi trag uzleta grčkih neonacista: Već 4 parlamentarca iz Zlatne zore ostala bez imuniteta zbog nasilja

Katastrofalno stanje u Grčkoj, konstantna prijetnja bankrotom i sve češći nemiri radikalizirali su političku klimu u zemlji pa su u prvi plan iskočile minorne radikalne stranke, poput otvoreno rasističke i neonacističke Zlatne zore koja se prije samo nekoliko godina mogla “pohvaliti” s tek nekoliko stotina glasova na izborima.

No, zbog općeg kaosa koji potresa Grčku na prošlim je izborima Zlatna zora dobila dovoljno glasova da njezinih 18 članova uđe u nacionalni parlament. Budući da su zastupnici pod vodstvom svoga vođe Nikolaosa Michaloliakosa izašli iz nasilničke sredine u kojoj je fizički obračun normalniji od razgovora, ne čudi činjenica što je već četvorici parlamentarnih zastupnika ukinut imunitet zbog nasilničkog ponašnja, a petome se to upravo priprema.

Napad bičem

Njihovo ponašanje uopće ne čudi budući da se stranka otvoreno poziva na nacističkog ideologa i autora knjige “Mit 20. stoljeća” Alfreda Rosenberga te nacističkog ministra propagande Josepha Goebbelsa.

Partijskom vođi ukinut je imunitet zbog ikonografije koju je upotrijebio dok je vršio smotru svoje stranačke mladeži. Uniformirane mladiće postrojio je u kvadrate i nakon što im je održao vatreni govor u kojemu su glavne stavke bile da Grčka mora pripasti samo Grcima i nikome drugome te slične nacionalne parafraze, ponosno je ispred oduševljene mladeži promarširao s visoko uzdignutom desnicom. Njegova supruga, također zastupnica u parlamentu, bila je puno radikalnija te je imigrante u Grčkoj nazvala ljudima niže vrste koji su bliži životinjama nego ljudima, a za crnog košarkaša koji već 12 godina igra za nacionalni tim izjavila je da nije Grk zato što je njegova koža obojena.

To su samo verbalni ispadi, ali zastupnici se nisu libili ni fizičkog obračuna s neistomišljenicima. Jedan je zastupnik bičem izudarao gradonačelnika Korinta zato što ga je smatrao liberalnim smećem koje svojim političkim stavovima uništava samu srž grčkog nacionalnog bića. Drugi je zastupnik, pak, prebio prodavača na tržnici kada je utvrdio da je stranac i da prodaje svoju robu bez potrebne dozvole te ustvrdio da na taj način šteti svakom poštenom grčkom trgovcu. Zastupnik Zlatne zore i njezin glasnogovornik Ilias Kasidiaris čak se ni pred kamerama nije suspregnuo udariti zastupnicu Komunističke partije Lianu Kanell.

Popularnost ne pada

Zasmetala mu je njezina retorika pa ju je najprije ošamario, a zatim nastavio tući šakama. Sve je to snimljeno kamerama pa temperamentnoga glasnogovornika čeka kazneni progon. Protiv istoga glasnogovornika policija provodi istragu zbog napada na studente članove ljevičarskih udruženja te na pripadnike homoseksualne zajednice. Te napade glasnogovornik Kasidiaris niječe.

No, učestali izvještaji o nasilju koje provode pripadnici Zlatne zore nimalo ne utječu na popularnost te stranke. Prema rezultatima najnovijih istraživanja, čak 22 posto Grka ima pozitivno mišljenje o ultrarasističkoj, netolerantnoj i neonacističkoj Zlatnoj zori.

MMF odgodio dogovor o 31,3 mlrd. Grčkoj

Ministri financija eurozone odgodili su za još jedan tjedan dogovor po kojemu bi MMF prezaduženoj Grčkoj isplatio 31,3 milijarde eura. U obrazloženju tvrde da Grci nisu napravili traženi rebalans proračuna i da time neće uštedjeti gotovo ništa, niti će moći spasiti svoju posrnulu ekonomiju. Grci imaju tjedan dana da ministrima financija pripreme novi rebalans proračuna, po kojemu će do 2020. smanjiti iznos svoga duga za nevjerojatnih 120 posto BDP-a. Ako Grci ne predoče takav plan, od novca neće biti ništa pa im prijeti konačni bankrot.

Predsjednica MMF-a, Christine Lagarde, poručila je Grcima da se ne šali i da se ne ponašaju kao po svom starom običaju da nisu ništa čuli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:41