NAZARBAJEV POBJEGAO

Krvavo gušenje revolucije: ‘Banditi i izgrednici, predajte se ili ćete biti uništeni bez milosti!‘

Predsjednik Kasim-Žomart Tokajev iskoristio je metež za obračun sa svojim prethodnikom Nursultanom Nazarbajevim, koji je pobjegao iz države

Nursultan Nazarbajev

 Afp, Sputnjik

Nakon što su mu u pomoć stigli ruski i bjeloruski marinci i trupe iz Kirgistana, Tadžikistana i Armenije te nakon što je smijenio dosad nedodirljivog Nursultana Nazarbajeva i na neka ključna mjesta postavio svoje ljude, predsjednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev malo se ohrabrio i rekao da s "teroristima neće pregovarati" (tako on zove prosvjednike) te je dodatno naredio policiji da može pucati po prosvjednicima bez upozorenja.

Poručio je "banditima i izgrednicima" kako je bolje da se sami predaju jer će u protivnom "biti uništeni bez milosti". Kazahstanski predsjednik izjavio je da "vlast drži stvari pod kontrolom" te da je ustavnopravni poredak uglavnom vraćen na cijelom teritoriju zemlje. Tokajev je osobno zahvalio na "drugarskom razumijevanju i brizi" koju je iskazao ruski predsjednik Vladimir Putin te ruskoj promptnoj reakciji da "pomognu prijateljima u nevolji", a zahvalio je i na podršci koju je dobio od kineskog lidera Xija Jinpinga.

image
Zhanna Etekbaeva/Sputnik/Sputnik via AFP

Procjenjuje se da je zasad stiglo oko 2,5 tisuća stranih vojnika i to uglavnom ruskih, Armenija je poslala simboličnih 70, a Kirgistan 150 vojnika. Zapovjedništvo nad združenim snagama Dogovora o kolektivnoj sigurnosti (ODBK), koji su se iskrcali u Kazahstanu, preuzeo je iskusni ruski general pukovnik Andrej Serdjukov, zapovjednik ruskih zračno-desantnih snaga. Ruski padobranci koji su stigli, odmah su krenuli u akciju te su uspješno vratili pod nadzor aerodrom u Almatiju koji su prosvjednici bili zauzeli.

Rusko Ministarstvo obrane objavilo je da je u posljednja 24 sata prema Kazahstanu poletjelo 70 zrakoplova IL-76 te pet transportnih zrakoplova AN-124, koji prebacuju ljude i tehniku. Iako se u priopćenju tog postsovjetskog ruskog vojnog pakta kaže da su vojnici ODBK stigli kao mirotvorci i neće sudjelovati u "borbama", ipak su ruski vojnici "očistili" aerodrom od pobunjenika.

image

prosvjednici su se sukobili s policijom

Sputnik/Sputnik via AFP

Iz Moskve je objavljeno kako "mirovne snage" samo pomažu kazahstanskim tijelima reda da ponovno uspostave vladavinu zakona te pravni i ustavni poredak u zemlji. Rusi su objavili kako su ruski vojnici u Almatiju "preuzeli" i osiguranje tamošnjeg ruskog konzulata.

Osim toga, Tokajev je metež u zemlji iskoristio i za obračun s klanom dosadašnjeg nedodirljivog vođe Nursultana Nazarbajeva čija je sudbina još neizvjesna. Naime, nakon vijesti da se "sprema otići u inozemstvo na liječenje" portal orda.kz objavio je da je nekadašnji vladar života i smrti otišao sa kćerkama iz zemlje, a za sada je tu ostao samo njegov brat Bolat. Inače, razjarena gomila u mnogim gradovima tijekom nereda rušila je Nursultanove spomenike.

No kako u Kazahstanu vlasti svako malo uključuju i isključuju internet te mobilne telefonske veze, informacije iz Almatija često su kontradiktorne, ali dolaze vijesti da je u gradu opsadno i kaotično stanje, da se čuju pucnjava i eksplozije te da gore mnoge, uglavnom državne administrativne zgrade. Govori se o desecima poginulih i među prosvjednicima i među policijom, a obje strane međusobno se optužuju za prekomjerno nasilje i okrutnost.

image

ruska vojna vozila čekaju transport u Kazahstan

Handout/Russian Defence Ministry/AFP

Vlasti su objavile da je privedeno oko 4000, kako kažu, "terorista i huligana". Prosvjednici kažu da policija puca po svemu što se kreće, a režim tvrdi da se po gradu pljačka na veliko. Državna televizija prikazuje opustošene dućane, razvaljene bankomate i uništene državne zgrade. Uveden je policijski sat od 23 do 7 te izvanredno stanje na cijelom području države.

image
Alexandr BOGDANOV/AFP

Istodobno dolaze vijesti da se pobuna širi diljem zemlje, kontradiktorne su vijesti o tome jesu li radnici u mnogim tvornicama i na bušotinama stupili u štrajk ili ne. Situacija je u svakom slučaju napeta, a vlasti su zatvorile granice i ne dopuštaju ulazak strancima u zemlju. Obustavljen je gotovo sav zračni i željeznički promet. Čini se da je režim predsjednika Tokajeva, nakon početnog nesnalaženja, počeo preuzimati veću kontrolu nad stanjem u zemlji te da ne preza od najgore brutalnosti u zaustavljanju bunta, za što ima podršku svih ostalih susjednih režima Srednje Azije, Rusije i Kine.

image
Alexandr BOGDANOV/AFP

Režim je objavio da su štete od nasilnih prosvjeda već premašile 100 milijuna dolara. Zanimljivo je da je Moskva objavila kako je stanje u gradu Bajkonuru, jednom od središta njihova svemirskog programa gdje se nalazi kozmodrom koji je pod ruskom administrativnom upravom, "mirno i bez ikakvih problema".

image
EyePress News/EyePress via AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:38