TRAŽI 150.000 EURA

KRVNIK IZ SREBRENICE TUŽIBRITANCE 'Dali su da mi musliman prereže vrat, patim od PTSP-a'

Trojica zatvorenika napala su bivšeg generala vojske bosanskih Srba 2010. godine u zatvoru Wakefield
 Sipa

Bivši srpski general iz Bosne i Hercegovine i osuđeni ratni zločinac Radislav Krstić tužio je Veliku Britaniju zbog navodno pretrpljene duševne boli i teških ozljeda koje je zadobio prilikom izdržavanja kazne u toj zemlji, te od njih traži odštetu u iznosu od 150.000 eura.

Krstića je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu (ICTY) osudio na 35 godina zatvora zbog njegove uloge u genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Nakon što mu je Haški tribunal odredio 35-godišnju kaznu 2004. godine, Krstić, inače invalid kojem je amputiran dio desne noge nakon eksplozije mine u ratu, prebačen je u zatvoru u Wakefieldu u Engleskoj gdje su ga 2010. godine napala trojica muškaraca, od kojih je jedan navodno bio musliman iz Bosne.

Napadači su bivšem generalu vojske bosanskih Srba britvom prerezali vrat, dok ga je zatvorenik musliman udario u preostali dio amputirane noge.

Krstić tvrdi da ga još uvijek progone događaji iz toga dana, žali se da ga britanske vlasti nisu dovoljno zaštitile od ostalih zatvorenika, te traži odštetu zbog zadobivenih ozljeda i PTSP-a od kojeg je obolio.

Njegov odvjetnik Adam Sandell kazao je sucu da se nakon zamalo fatalnog napada nitko nije ispričao njegovom klijentu.

Trojica zatvorenika napala su Krstića, dvojica su ga držala dok mu je treći prerezao vrat.

- Kazali su "gotov je" i otišli, misleći da će zbog ozljeda koje su mu nanijeli umrijeti - kazao je odvjetnik Sandell.

Nakon što je odležao 10 godina kazne, Krstić je prebačen u Poljsku gdje će odslužiti preostalih 25 godina za genocid u Srebrenici.

Inače, Wakefield je jedan od najstrože čuvanih zatvora u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje kazne izdržavaju neki od najbrutalnijih kriminalaca na Otoku.

Krstić je u svoje vrijeme bio jedan od najmoćnijih ljudi u vojsci bosanskih Srba, odmah ispod generala Ratka Mladića.

Krstić je uhvaćen u združenoj akciji SAS-a i američkih specijalaca Navy SEAL u prosincu 1998. godine na području Bosne. Postao je prvi ratni zločinac kojeg je Haški tribunal 2001. godine osudio za genocid. Prvo je osuđen na 46 godina zatvora, ali je u ponovljenom postupku kazna ublažena na 35 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 05:20