RATNE TRUBLJE

‘Krvnik‘ na čelu Irana položio prisegu, Izrael otvoreno najavljuje: ‘Spremni smo napasti Islamsku Republiku!‘

Gantzeva tvrdnja došla je na dan kada je iranski parlament potvrdio mandat novome predsjedniku Ebrahimu Raisiju
Benny Gantz (L); Ebrahim Raisi (D)
 Jack Guez/Afp; Ahmad Gharabli/Afp; Atta Kenare/Afp

Izrael je u četvrtak netom prije nego što je iranski parlament potvrdio mandat novome predsjedniku Ebrahimu Raisiju rekao da je "spreman" napasti Iran, javlja The Telegraph.

Izraelski ministar obrane Benny Gantz rekao je za izraelski portal Ynet da su zapadni saveznici došli do točke u kojoj je protiv Irana potrebno poduzeti vojne poteze.

- Izrael je spreman napasti Iran. Došlo smo do točke da moramo vojno djelovati protiv Irana. Svijet mora odmah djelovati protiv Irana - rekao je Gantz.

The Telegraph tumači da je Gantz svojom izjavom pokušao pritisnuti Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države da zauzmu strožu poziciju prema Iranu, poziciju koja će nadići diplomatske prosvjede i sankcije.

image
Benny Gantz
ABIR SULTAN/POOL/AFP

Raisi je predsjedničku zakletvu položio u četvrtak, dva dana nakon što ga je podržao vrhovni vođa Islamske Republikea ajatolah Ali Hamnei te nešto manje od dva mjeseca nakon što je pobijedio na izborima.

Raisi, kojeg je Izrael zbog niza pogubljenja i drugih kršenja ljudskih prava koje je odobrio dok je bio sudac prozvao "krvnikom", obećao je ukloniti sankcije koje je SAD nametnuo Iranu.

Gantzove tvrdnje o spremnosti Izraela da udari po Iranu došle su nakon što je Izrael istoga dana, po prvi puta u sedam godina, raketirao Libanon. Bio je to odgovor na libanonski raketni napad na Izrael koji se dogodio u srijedu.

- Rakete su iz Libanona rano u četvrtak ispaljene na izraelski teritorij. Kao odgovor... izraelski borbeni zrakoplovi raketirali su lansirne rampe i drugu infrastrukturu koja se u Libanonu koristi za realizaciju terorističkih napada. Raketirali smo i dodatnu metu na području s kojeg su se u prošlosti lansirale rakete - rekli su iz Izraelskog zrakoplovstva na Twitteru.

Libanon je raketiranje svog teritorija od strane Izraela osudio kao "eskalaciju".

Mirotvorci iz Ujedinjenih naroda obje su strane pozvale da se suzdrže i smire.

Novi iranski predsjednik politička je nepoznanica

Novinske agencije prenose da su dolaskom Ebrahima Raisija na mjesto predsjednika Irana sve tri grane vlaste pale u ruke tvrdih konzervativaca.

Raisi je politička nepoznanica budući da je više od tri desetljeća radio u pravosuđu na čije je čelo imenovan 2019.

Kao državni odvjetnik je odgovoran za pogubljenja puno političkih disidenata, a zadnjih godina oštro je kritizirao umjerenog iranskog predsjednika Hasana Rohanija, uključujući njegov rad na dogovoru o iranskom nuklearnom sporazumu.

Ne zna se kako će se njegov izbor odraziti na pokušaje da se obnovi taj dokument iz 2015. iz kojeg su se SAD povukle i ponovno uvele sankcije koje su devastirale iransko gospodarstvo.

Iran i šest svjetskih sila od travnja pregovaraju o oživljavanju sporazuma, ali iranski i zapadni dužnosnici rekli su da postoje "značajni problemi".

Raisi je u utorak rekao da će njegova vlada poduzeti određene korake za ukidanje "tiranskih" sankcija i pokušati poboljšati životne uvjete svima onima koji su podvrgnuti sankcijama.

Raisi je preuzeo dužnost u vrijeme pojačanih napetosti u regiji.

Čelnik iranske Revolucionarne garde u četvrtak je upozorio svijet da je Iran spreman za "bilo kakav vojni scenarij".

General Hosein Salami upozorio je Izrael i Zapad da ne pokušavaju zastrašiti Iran. "Oni koji nam prijete trebali bi biti svjesni opasnih posljedica svoje retorike i pripaziti što govore", rekao je. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:18