MONSTRUM O HRVATSKOJ

Krvnik s Utoeye: HSP i HDSSB stranke su na koje treba računati u protjerivanju muslimana iz Europe

Breivik Hrvatsku u svom manifestu spominje sedamdesetak puta, a svojedobno je, prema navodima iz njegova životopisa, i posjetio Lijepu Našu
 AFP

NOVO >>>> 8:40 - HSP i HDSSB stranke su na koje bi trebalo računati u podizanju budućeg protuislamskog ustanka i borbe za protjerivanje muslimana iz Europe", napisao je norveški monstrum Andreas Breivik u svome 1593 stranice velikome manifestu, piše Večernji list.

Krvnik s Utoeye Hrvatsku u svom manifestu spominje sedamdesetak puta, a svojedobno je, prema navodima iz njegova životopisa, i posjetio Lijepu Našu.

- Hrvati i Srbi prva su slavenska plemena koja su došla na područje Balkana, pet stotina godina prije ijednog muslimana, a kada mi, konzervativci, napokon steknemo kontrolu u zapadnoj Europi, pomoći ćemo Srbiji i Hrvatskoj da napokon dođu do slobode. Hrvatska je već bila na udaru islamskih radikala kada je u Rijeci 1995. eksplodirala autobomba - navodi Breivik.

Prema njegovim tvrdnjama, u podizanju općeg europskog ustanka protiv islama treba računati na potporu stranaka sa snažnim nacionalnim nabojem, a među stotinjak europskih organizacija, iz Hrvatske izdvaja HSP i HDSSB, navodeći u dokumentu njihove nazive na hrvatskom i engleskom jeziku te adrese njihovih internetskih stranica, navodi Večernji list.

__________________

U međuvremenu, pripadnici Scotland Yarda istražuju 250 adresa elektronske pošte unutar Velike Britanije koje se nalaze među 1003 primatelja 'manifesta' Andersa Behringa Brevika. Naime, krvnik s Utoeye svoje je 'životno djelo' poslao na velik broj mailova samo 90 minuta prije eksplozije u središtu Osla, javlja Telegraph .

Breivik se, mjesecima prije odlaska na krvavi pohod, pridružio online razgovoru s članovima desničarske Engleske obrambene lige (EDL) te ih pohvalio na 'dobrom radu'. Pozvan je na više EDL demonstracija, a poznato je da je posjetio onu u Newcastleu te želio doći i u Bradford i London.

- U ovim mračnim vremenima čitava Europa gleda vas u potrazi za inspiracijom, hrabrosti pa čak i nadom da možemo zaustaviti ovaj zli trend islamizacije cijelog kontinenta. Samo sam želio reći nastavite s dobrim radom. Lijepo je vijeti da i ostali vode brigu o svojoj zemlji i ostavštini - napisao je Breivik članovima EDL-a. Imao ih je više od 600 među prijateljima na Facebooku.

Koristeći ime Andrew Brewick, Breivik je svoj manifest kao i poveznicu na njegov video na YouTubeu poslao na spomenutih 1000 adresa u petak, svega sat i 17 minuta prije no što je njegova bomba detonirala u Oslu. Svakom se primatelju poruke obratio s 'Zapadnoeuropski rodoljube' i napisao: Ovo je dar za tebe... Molio bih te da ovu knjigu pošalješ svima koje znaš...

Tanguys Veys, član belgijskog parlamenta i predstavnik radikalno desne, antimuslimanske Vlaams-Belang stranke, koji je također primio Breivikovu poruku naglasio je 'kako je najmanje četvrtina' primatelja poruke smještena u Velikoj Britaniji dok je ostatak iz Europe i SAD-a. Navodi i kako ga Breivik nikada nije kontaktirao.

U manifestu, 32-godišnji Breivik navodi kako koristi 'kodno ime' Sigurd (Križar) prema Sigurdu Jorsalfareu, norveškom kralju iz 12. stoljeća. Taj je pseudonim koristio na stranicama EDL-a kada je napisao 'Vi ste blagoslov za čitavu Europu', na što su mu oni odgovorili da su u 'zajedničkoj borbi protiv islama'.

Komunikacija s EDL-om naglo je prekinuta dan prije dvostrukog napada.

Stephen Lennon, vođa EDL-a, naglasio je kako nitko od članova nije upoznao Breivika, no predvidio je slične pokolje u Britaniji.

- Znam kako su ljudi zgađeni prijetnjom islama. Ovo nije prijetnja već činjenica da će se kroz pet do deset godina i Englezi odlučiti na tako nešto - rekao je Lennon.

Talijanski član Europskog parlamenta, Mario Borghezio, pripadnik Europske grupe za slobodu i demokraciju izazvao je zgražanje kada je izjavio da je 'sto posto Breivikovih ideja jako dobro, a u nekim slučajevima i ekstremno dobro. Stajalište Breivika odraz je pokreta koji diljem Europe osvaja izbore'.

Breivikov je odvjetnik, Geir Lippestad, potvrdio kako je njegov klijent posjetio Veliku Britaniju te naglasio kako su 'još dvije ćelije u Norveškoj te cijeli nizu u zapadnom svijetu' spremne učiniti isto što je Breivik učinio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 19:49