REKONSTRUKCIJA ZLOČINA

Krvnik s Utoeye vratio se na otok i pokazao policiji kako je hladnokrvno ubio 69 osoba

Anders Behring Breivik nosio je pancirku, a policija ga je poput životinje držala na povodcu
 Screenshot

OSLO - Norveški ubojica Anders Behring Breivik vratio se na otok Utoeyu kako bi policiji opisao masakr kojeg je počinio prije tri jedna i u kojem je život izgubilo 69 osoba. Norveški list VG donosni fotografiju na kojoj 32-godišnji hladnokrvni ubojica Breivik stoji u položaju za pucanje, opisujući okupljenim policajcima što se točno događalo tog krvavog petka.

I norveška je policija potvrdila kako je rekonstrukcija zločina obavljena te da će detalji iste biti objavljeni na novinskoj konferenciji u nedjelju.

Na fotografijama je jasno vidljivo kako je Breivik okružen brojnim naoružanim policajcima, da na sebi preko crvene majice nosi zaštitni prsluk te da oko tijela nosi pojaseve sa špagom na kojoj ga, poput životinje, drži jedan od redarstvenika.

Rekonstrukcija zločina na otoku trajala je gotovo osam sati.

Čak i u trenucima kad se Norveška počela opraštati od mladih žrtava monstruma Breivika, koji je, što su eksploziji u Oslu što u ubilačkom pohodu po otočiću Utoyi, ubio 77 ljudi, njihov krvnik ne pokazuje kajanje. Tijekom drugog policijskog ispitivanja u petak, koje je trajalo 10 sati, Breivik je navodno bio mnogo zainteresiraniji za broj svojih žrtava nego prvi put. Ipak, kad su mu rekli koliko je ljudi ubio, Breivik je reagirao ‘bez emocija’.

Ispostavilo se također da je napad koji je on izveo 22. srpnja u biti bio samo dio većeg plana koji je namjeravao provesti, a koji je podrazumijevao postavljanje eksploziva na još nekoliko lokacija diljem Osla (pritom policija nije potvrdila da se, kako lokalni mediji izvještavaju, radilo o kraljevskoj palači i sjedištu Laburističke stranke).

Svoj plan nije uspio provesti jer nije imao dovoljno vremena za proizvodnju eksploziva. Policijski su izvori priopćili kako je Breivik tijekom ispitivanja silno želio znati je li u novinama objavljena njegova fotografija te točan broj televizijskih ekipa koje su bile u Oslu. Unatoč Brevikovim tvrdnjama da je svoj plan pripremao cijelo desetljeće, u policiji tvrde kako zasad nema naznaka da je on s bilo kim podijelo što točno smjera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 01:17