VOJNI SUKOBI

KRVOPROLIĆE U JEMENU Najmanje 31 civil ubijen u zračnim napadima arapske koalicije, dan nakon rušenja saudijskog borbenog aviona: 'Ovo je šokantno'

 Xinhua / Zuma Press / Profimedia

Najmanje 31 civil poginuo je u subotu u zračnim napadima na Jemen, dan nakon rušenja saudijskog borbenog aviona koji je sudjelovao u akciji arapske koalicije protiv jemenskih pobunjenika.

Jemenski pobunjenici Huti preuzeli su odgovornost za rušenje saudijskog zrakoplova tipa Tornado projektilom zemlja zrak.

Nakon pada zrakoplova televizija Masirah, koja podržava pobunjenike, objavila je da su izvedeni višestruki udari koalicije na Al-Hayjah, pokrajinu pod pobunjeničkom kontrolom.

Pobunjenici su kazali da ima mnogo mrtvih, a među njima žene i djeca.

"Prema prvim informacijama, 31 civil je ubijen, a 12 ranjeno u zračnim napadima na Al-Hayjah", navodi Ured za koordinaciju humanitarnih pitanja UN-a.

U priopćenju koje je objavila koalicija priznaje se "mogućnost kolateralnih žrtava".

Lise Grande, koordinatorica za humanitarne operacije UN-a u Jemenu osudila je "užasne udare".

"Prema odredbama međunarodnih humanitarnih konvencija, strane u sukobu obvezne su štititi civile. Pet godina od početka sukoba, protagonisti to ne poštuju, to je šokantno", rekla je.

Prema nekoliko humanitarnih organizacija, rat u Jemenu odnio je desetke tisuća života, uglavnom civila. Humanitarnu pomoć treba 24,1 milijuna ljudi, oko dvije trećine stanovnika, procjenjuje UN.

Huti, koji su koncentrirani uglavnom na sjeveru Jemena bliski su šijitskom Iranu i suprotstavljeni su sunitskoj vladi koja ima potporu sunitske Saudijske Arabije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. rujan 2021 06:21