JEDAN MRTAV, TROJE RANJENIH

KRVOPROLIĆE U REŽIJI TINEJDŽERA Mladić pucao po ljudima u sinagogi u San Diegu, zločin najavio u otvorenom pismu: 'Inspirirao me masakr na N. Zelandu'

 
 REUTERS

U pucnjavi na vjernike u sinagogi blizu San Diega, u Sjedinjenim Državama, jedna je osoba ubijena i tri su ranjene, a predsjednik Donald Trump putem društvene mreže uputio je "iskrenu sućut" obiteljima žrtava, javljaju svjetske agencije.

Napadač koji je zapucao na vjernike u sinagogi u Powayju, sjeverno od San Diega, na jugu Kalifornije, je 19-godišnji bijelac, objavila je Ansa, a BBC navodi da je mladić identificiran kao John Earnest.

Mladić je zapucao iz poluautomatskog oružja na vjernike koji su se okupili na obredu u povodu židovskog blagdana Pashe, dodaje agencija.

- Imali smo četvero ranjenih iz vatrenog oružja, jedna je osoba umrla - rekao je gradonačelnik Steve Vaus za televizijsku mrežu MSNBC, prenosi France Presse.

Rabin je ranjen u ruku i nitko od ozlijeđenih nije u životnoj opasnosti, navodi agencija.

Američki predsjednik Trump u subotu je uputio "iskrenu sućut" obiteljima žrtava pucnjave u sinagogi, prenosi francuska agencija.

- Zasad se čini da je riječ o zločinu iz mržnje i izražavam iskrenu sućut svima koji su stradali. Rasvijetlit ćemo tu stvar - izjavio je Trump u Bijeloj kući.

Gradonačelnik Vaus je kasnije rekao da policija analizira Earnestove objave na društvenim mrežama, kao i 'otvoreno pismo' antisemitskog sadržaja koje se nekoliko sati prije pucnjave pojavilo na forumu '8chan', a koje se povezuje s napadačem. U potpisu tog pisma, naime, navodi se upravo Earnestovo ime, a između ostalog autor poruke tvrdi da je inspiraciju za napad u San Diegu našao u krvoproliću na Novom Zelandu. Ondje je u napadima na džamije u gradu Christchurchu ubijeno više desetaka osoba.

Earnest je, kako prenosi BBC, prošli mjesec bio uhićen jer ga se dovodilo u vezu s podmetanjem požara u jednom lokalnoj džamiji.

A candlelight vigil is held at Rancho Bernardo Community Presbyterian Church for victims of a shooting incident at the Congregation Chabad synagogue in Poway, north of San Diego, California, U.S. April 27, 2019.  REUTERS/John Gastaldo
REUTERS

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:08