2000 m2 NA 7 KATOVA

Kuća mračne prošlosti: Prodana luksuzna Epsteinova rezidencija u kojoj je zlostavljalo maloljetnice

Epsteinova luksuzno uređena gradska kuća u New Yorku bila je njegova najvrjednija imovina
 Profimedia/AFP

Kuća Jeffreya Epsteina na Manhattanu prodana je za otprilike 51 milijun dolara, objavio je jučer odvjetnik njegovog posjeda Dan Weiner za CNN. Identitet kupca je ostao tajan, ali poznato je da će se novac od prodaje donirati u Program odštete za Epsteinove žrtve.

image
Zumapress.com/Mega/The Mega Agency/Profimedia

Veliki je broj žena koje tvrde da ih je američki milijunaš Epstein seksualno zlostavljao, te traže odštetu. U tu svrhu je pokrenut program kako bi se ženama pružila financijska kompenzacija za pretrpjeno nasilje. Jordana Feldman, odgovorna administratorica programa, rekla je u veljači da će fond privremeno zaustaviti isplate žrtvama zbog nedostatka financija. Feldman je izjavila da će program nastaviti s isplatama kada se ponovno procijeni financijska situacija. Weiner je rekao da će prijenos novca u fond omogućiti upravljanje novim zahtjevima za isplatu novca.

Na prostranih 2000 četvornih metara i sedam katova, rezidencija je bila promovirana kao ''prilika da jednom u životu posjedujete najveću obiteljsku kuću u New Yorku'' s pogledom na Central Park.

Epsteinova luksuzno uređena gradska kuća u New Yorku bila je njegova najvrjednija imovina, a milijarder ju je otkupio od Leslija Wexnera - biznismena koji stoji iza brenda Victoria's Secret - za 20 milijuna dolara još 1998. godine. Međutim, kuća ima mračnu prošlost jer je Epstein u nju dovodio djevojke od samo 14 godina, te ih seksualno zlostavljao.

image
Kevin Hagen/Getty Images/Profimedia

FBI je pretresao dom u srpnju 2019. godine u sklopu istrage o trgovini ljudima. Tijekom pretresa, agenti su pronašli tisuće fotografija s maloljetnim djevojkama, te zaključani sef pun diskova nazvanih 'gole djevojke'. Otkrili su i Epsteinovu sobu za masažu postavljenu baš onako kako ju je nekoliko godina ranije opisivalo nekoliko njegovih mladih žrtava, sa stolom i asortimanom seks igračaka. Diljem kuće bile su instalirane kamere koje su nadgledale 'privatne trenutke' žrtava.

Prije smrti u zatvorskoj ćeliji u kolovozu 2019. godine, Epstein se izjasnio da nije kriv za optužbe za seksualnu trgovinu maloljetnicama. Pronađen je obješen u svojoj ćeliji dok je čekao suđenje. Njegova smrt okarakterizirana je kao samoubojstvo, ali njegovi odvjetnici i neki članovi obitelji tvrde da je ubijen kako ne bi otkrio ono što zna o drugim moćnicima.

Od prošlog ljeta, više od stotinu žena podnijelo je zahtjev za naknadu štete jer ih je Epstein zlostavljao sa suradnicima. Ghislaine Maxwell, također pripadnica visokog društva i njegova partnerica, trenutno čeka suđenje za sudjelovanje u lancu trgovine maloljetnicama u zatvoru u New Yorku. Epsteinove posjede su od 90-ih godina posjećivala brojna poznata lica - između ostalih princ Andrew te bivši predsjednici Bill Clinton i Donald Trump.

Posjedi, osim rezidencije na Manhattanu, uključuju i rezidenciju na Floridi, stambenu zgradu u Parizu, ranč u Novom Meksiku i imanje na Djevičanskim otocima. Svako od tih imanja krije svoju mračnu prošlost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:58