SPOSOBNOST KAMUFLAŽE

Kućica koja juri livadom zapalila Twitter, ubrzo je otkriveno o čemu je riječ: ‘Mislio sam da više ne mogu iznenaditi‘

Daljnjim istraživanjem utvrđeno je snimka ne prikazuje kamuflirano vozilo jer je nastala prije ruske invazije na Ukrajinu
 Twitter/intermarium24

Snimka koja prikazuje kuću u pokretu dok prolazi ukrajinskim poljima u ponedjeljak je poharala društvene mreže. Neki korisnici divili su se snimci, drugi su je ismijavali, a bilo je i optužbi za ratne zločine zbog toga što međunarodni zakoni zabranjuju maskiranje vojnih objekata i vozila kao civilne infrastrukture, piše Newsweek.

Ukrajinsko-ruski rat u proteklih je 15 mjeseci pokazao brojne primjere domišljatosti i tehničkih inovacija na bojnom planu, uključujući vozila mamce na napuhavanje koje su koristile obje strane.

- Mislio sam da me kreativnost Ukrajinaca u kamufliranju više ne može iznenaditi, stoji u opisu Twitter objave koja je prikupila više od dva milijuna pregleda.

Brzo se povela rasprava u komentarima, a Newsweek je locirao prvotnu objavu na Telegram kanalu Ukrcadet koja je objavljena 4. lipnja i čiji se žig nalazi na snimci. Daljnjim istraživanjem utvrđeno je da snimka ne prikazuje kamuflirano vozilo jer je nastala prije ruske invazije na Ukrajinu.

Analiziranjem videozapisa, Newsweek je pronašao izvornu snimku emitiranu na ukrajinskom TV kanalu "34 telekanal" u rujnu 2020. godine. Druge vijesti iz istog razdoblja ukazuju na to da se radi o projektu "kuća na kotačima" koji je pokrenuo farmer Mykola Deka u istočnoj Ukrajini.

Deka je svoj stari Zaporožec (sovjetski automobil najsličniji Bubi) preuredio u pravi dom s funkcionalnom peći i zidnim ukrasima. U ostvarenju naumu pomagao mu je brat, motor su sakrili od pogleda, a vozačevo sjedalo ugrađeno je u dno automobila. Bočna ogledala zamijenili su ugrađenim kamerama.

Novinari su pronašli Deku nakon što je Rusija pokrenula invaziju da vide kako se snalazi. Prema članku Radija Slobodna Europa, Deka je ostao u Petrykivki u istočnoj Ukrajini te se nastavio baviti umjetnošću unatoč prijetnji od okupacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 06:14