‘PRVA LINIJA BORBE‘

Kuhar iz Ukrajine osvojio UNESCO-ovo priznanje za boršč: ‘To je ukrajinsko jelo, a ne rusko!‘

Klopotenko je krenuo u akciju ne bi li uvjerio UNESCO da upiše ukrajinski boršč na svoj Popis nematerijalne svjetske baštine.

Jevgen Klopotenko

 Hennadii Minchenko/Ukrinform/Avalon/Profimedia/Hennadii Minchenko/ukrinform/avalon/profimedia
Klopotenko je krenuo u akciju ne bi li uvjerio UNESCO da upiše ukrajinski boršč na svoj Popis nematerijalne svjetske baštine.

"To je moja prva linija fronta i ja sam pobijedio", kaže kuhar Jevgen Klopotenko (35) koji vraća ukrajinsku kuhinju na globalnu gastronomsku kartu. Upravo je osvojio UNESCO-ovo priznanje za boršč, što je samo jedna od bitaka u njegovoj široj kampanji za oživljavanje tradicionalnih ukrajinskih recepata. U ratu postoji mnogo različitih frontova i mnogo različitih oblika otpora, a Jevgen Klopotenko, ukrajinski kuhar, svoj rat "vodi" s juhom.

Usprkos ruskim napadima krstarećim projektilima i bespilotnim letjelicama koji su nedavno pogodili Kijev, Klopotenko i je dalje vodio svoj restoran u središtu grada. Na jelovniku su mu jela poput salate od cikle i haringe s dimljenom kruškom iz regije Odesa, divljači s Karpata i desert pod nazivom "Herson je Ukrajina". Uz citrus semifreddo pudi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. prosinac 2025 16:28