OLENA ZELENSKA INTIMNO

‘Kuhinja, djeca, crkva – to više nije za naše društvo‘; Otkrila i kako izgleda njen život s ukrajinskim predsjednikom

U velikom intervjuu rekla je da su ‘Ukrajinci spremni podnijeti‘ život bez električne energije

Olena Zelenska

 Andre Pain/Afp

Prva dama Ukrajine Olena Zelenska izjavila je u intervjuu za BBC da će Ukrajina izdržati nadolazeću zimu unatoč hladnoći i nestanku struje koji je izazvan ruskim projektilima, te da će se nastaviti boriti u, kako ona to opisuje, ratu svjetonazora, jer "bez pobjede ne može biti mira."

U velikom intervjuu rekla je da su "Ukrajinci spremni ovo podnijeti".

"Imali smo toliko strašnih izazova, vidjeli smo toliko žrtava, toliko razaranja, da nestanci struje nisu najgora stvar koja nam se može dogoditi", rekla je Zelenska i podsjetila na nedavno istraživanje u kojem je 90 posto Ukrajinaca reklo da je spremno živjeti bez električne energije dvije do tri godine ako u tome vide perspektivu ulaska u Europsku uniju.

To se čini kao užasno dug i hladan put, no ona je toga svjesna.

"Znate, lako je trčati maraton kada znate koliko ima kilometara", govori i dodaje da u ovom slučaju Ukrajinci ne znaju koju će udaljenost morati pretrčati. "Ponekad može biti jako teško. Ali postoje neke nove emocije koje nam pomažu da izdržimo. Svi Ukrajinci će postati jači zbog ovog rata", izjavila je Zelenska.

U intervjuu, koji je trajao gotovo sat vremena, prva dama nije željela otkriti kada su ona, suprug i djeca, 18-godišnji Oleksandr i devetogodišnji Kiril, posljednji put zajedno večerali. "To se ovih dana događa jako rijetko, jako rijetko", priznaje i dodaje da ona i djeca žive odvojeno dok joj suprug ‘živi na poslu‘.

"Nema mira bez pobjede"

"Najviše nam nedostaju jednostavne stvari - sjedenje, da ne gledamo na sat, koliko god mi želimo", dodaje.

Na pitanje o završetku rata odgovara vrlo oprezno. "Svima je jasno da bez pobjede nema mira. Bio bi to lažni mir i ne bi dugo trajao", smatra Zelenska i objašnjava što za nju znači pobjeda.

"Vratiti se normalnom životu... Ponekad se čini kao da smo sve samo stavili na pauzu", odgovara bez oklijevanja. Novinarka BBC-a dobacuje da bi to značilo i drugačiji život sa suprugom.

"Mi nismo samo supružnici. Mogu sa sigurnošću reći da smo i najbolji prijatelji", dodaje Zelenska.

Životi ukrajinskog predsjednika i prve dame odavno su isprepleteni. Sve je počelo kao srednjoškolska ljubav, a onda su nastavili raditi zajedno na komediji i u TV studiju. On je bio komičar, a ona scenaristica. Kada se Volodimir Zelenski prije tri godine kandidirao za predsjednika, jasno mu je dala do znanja da takav život nije željela voditi. Ali rat ju je gurnuo u centar pažnje na globalnoj sceni.

Nakon što su 24. veljače ruske rakete počele padati na Kijev u ranim jutarnjim satima, Olena Zelenska provela je mjesece skrivajući se na tajnim lokacijama s djecom. U javnosti se pojavila tek 8. svibnja, na Dan majki u Ukrajini i brojnim drugim zemljama, kada se pridružila prvoj dami SAD-a Jill Biden u skloništu za izbjeglice u relativno sigurnom gradu Lavovu u zapadnom dijelu Ukrajine.

Sada je, međutim, stalno u javnosti, pojavljuje se na Zoomu ili ponekad i osobno, a uvijek je u klasičnoj košulji ili jakni te ima elegantnu frizuru. "Sa stidljivim osmijehom koji je ustupio mjesto oštro sročenim govorima majke, kćeri, prve dame", dodaje BBC.

image

Olena Zelenska

Pedro Fiuza/Nurphoto Via Afp

Od Amerikanaca tražila oružje u Kongresu

Kada je američki Kongres u srpnju dvaput aplaudirao ukrajinskom predsjedniku, Zelenski nije bio za govornicom. On nije putovao otkako je započela ruska invazija na njegovu zemlju. Bila je to Olena Zelenska. A zanimljivo je da prva strana dama koja je dobila privilegiju govoriti američkom zakonodavstvu nikada nije zapravo voljela govoriti u javnosti.

"Bila sam uplašena", priznala je i dodala: "Ali razumjela sam ovu misiju, nemoguće je bilo propustiti priliku." Osudila je, kako ona to naziva, ‘ruske igre gladi‘, a zatim je otišla i dalje - zatražila je od američkog Kongresa, i to usred Kongresa, da pošalje oružje Ukrajini.

BBC se u članku pita je li time možda prešla granicu.

"To nije bila politika. To je ono što sam imala za reći. Tražila sam oružje, ne da bih napala, već da spriječim da našu djecu ubiju u njihovim domovima", rekla je Zelenska.

Godinu dana prije, Olena Zelenska već je bila osnovala Summit prvih dama i gospode. Sada je to moćna globalna mreža koja je pomogla pri evakuaciji ukrajinske djece kojoj je bilo potrebno liječenje od raka te im je pružila mogućnosti za obrazovanje. Organizirala je pristup ukrajinskim knjigama u zemljama koje su prihvatile milijune ukrajinskih žena i djece koji su morali pobjeći bez svojih muževa i očeva jer im je tijekom rata bilo zabranjeno da napuste zemlju.

Na pitanje novinara BBC-a osjeća li ‘umor‘ u drugim prijestolnicama jer kriza utječe na cijene energije i hrane. "Ne osjećam da su nam dosadili. Svi razumiju da ovo nije samo rat u Ukrajini. To je rat različitih pogleda na svijet", govori Zelenska.

Tako BBC navodi: "Njezina istaknuta uloga čini je najvidljivijim licem razorenog društva u kojem žene svugdje preuzimaju nove uloge, od borbe na bojnom polju do preuzimanja odgovornosti samohranih roditelja. Provjerite bilo koji dokument UN-a o predratnom ukrajinskom društvu i on koristi jezik poput ‘patrijarhalnog‘, ‘tradicionalnog‘, sa ženskim ulogama koje su ograničene spolom."

"Ne možemo izdati one koji su na okupiranim teritorijima"

Olena Zelenska je također uvjerena da se ukrajinsko društvo mijenjalo i prije početka rata, a da se ta promjena sada ubrzava.

"Kuhinja, djeca, crkva – to više nije za naše društvo. Žena koja je ovo preživjela neće učiniti ni korak nazad", smatra.

Njezina novoosnovana Fondacija Olena Zelenska bavi se najtežim izazovima, uključujući mentalno zdravlje i nasilje u obitelji.

Odražavajući sve snažniji stav javnosti kako se optužbe i dokazi o ruskim ratnim zločinima nastavljaju pojavljivati, dok su čitavi gradovi i naselja sravnjeni sa zemljom, ona inzistira: "Ne možemo izdati one koji su sada na okupiranim teritorijama. Ne možemo ostaviti ljude da čekaju oslobođenje."

"Ovo nije politički stav predsjednika ili vlade. Ovo je stav Ukrajinaca", brzo dodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:11