VEĆ IH SPONZORIRAJU

Kulminacija velike svađe u Kremlju: ‘Šojgu se želi riješiti Prigožina, evo s kime će zamijeniti wagnerovce‘

Rusija će nastojati zamijeniti Wagner grupu skupinom nad kojom ima veću kontrolu
 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Prema britanskoj vojnoj obavještajnoj službi, ruska vojska vjerojatno nastoji izbaciti grupu Wagner iz borbene uloge.

"Svađa visokog profila" između njezinog čelnika Jevgenija Prigožina i ruskog ministarstva obrane potaknula je tradicionalnu vojsku da sponzorira alternativne privatne vojne tvrtke, priopćilo je britansko Ministarstvo obrane u svom najnovijem obavještajnom ažuriranju.

Tvrde da Kremlj vidi teške gubitke u tim tvrtkama kao prihvatljivije za svoju domaću publiku od redovnih vojnih gubitaka.

"Rusija vjerojatno želi sponzorirati i razviti alternativne privatne vojne tvrtke kako bi na kraju zamijenila Wagner Group PMC u njenoj značajnoj borbenoj ulozi u Ukrajini", pišu Britanci.

"Ovo se događa u kontekstu velike svađe između ruskog Ministarstva obrane i Wagner grupe."

Prigožin dosljedno kritizira tradicionalno rusko vojno vodstvo od početka rata, što je kulminiralo uskraćivanjem streljiva njegovoj grupi, tvrdi se u izvješću britanskog Ministarstva obrane.

Unatoč želji među najvišim vojnim čelnicima da ga istisnu, nijedna druga ruska privatna vojna tvrtka trenutačno se ne približava Wagnerovoj borbenoj moći, dodaju Britanci.

Osim što su njihovi gubici ruskom društvu podnošljiviji, privatne vojske manje su ograničene razinama plaća i neučinkovitošću koji koče učinkovitost regularne vojske.

Rusija će stoga vjerojatno nastojati zamijeniti Wagner grupu skupinom nad kojom ima veću kontrolu, umjesto da potpuno oslobodi bojno polje privatnih tvrtki, priopćilo je britansko ministarstvo obrane.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 09:17