GRIZU, GRIZU...

KUNA OPET KORONOM ZARAZILA ČOVJEKA Nizozemci izvijestili o drugom takvom slučaju prijenosa: 'Nema razloga za brigu, rizik je zanemariv'

Kuna
 Tom Dubravec / CROPIX

Nizozemsko ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u ponedjeljak o drugom slučaju prijenosa koronavirusa s kanadske kune na čovjeka na farmi na kojoj se životinje uzgajaju radi izvoza krzna.

Ministrica Carola Schouten izvijestila je parlament o prvom slučaju zaraze radnika na farmi kuna prošlog tjedna, priznavši da su smjernice ministarstva u kojima je stajalo da ljudi mogu zaraziti životinje ali ne i obrnuto bile pogrešne.

Istaknula je ujedno da je rizik prijenosa virusa izvan farme prema mišljenju Nacionalnog instituta za zdravstvo "zanemariv". U današnjem pismu parlamentu o drugom slučaju prijenosa virusa s kanadske kune na čovjeka ponovo je citirala to mišljenje instituta.

Koronavirus je prvi puta registriran na farmama kuna u travnju, nakon što su čuvari primijetili da pojedine životinje imaju teškoća s disanjem.

Krzno kanadske kune prodaje se na kinesko, korejsko, grčko i tursko tržište, podsjeća Reuters.

Zaraženi radnici u klaonicama

Odvojeno su nizozemske vlasti u nedjelju izvijestile da je 147 radnika klaonice tvrtke Vion u Groenlou pozitivno na koronavirus.

Vlasti su prošlog petka zatvorile klaonicu i uputile u karantenu 600 radnika.

Vion ima klaonice u Nizozemskoj i Njemačkoj, zapošljava ukupno 12 tisuća radnika a godišnje ostvaruje prihode od 5,1 milijardu eura. U klaonicama u Njemačkoj zaraza je utvrđena kod više desetaka radnika.

U udruzi nizozemskih sindikata FNV smatraju da uzrok širenja virusa valja tražiti u lošim stambenom smještaju radnika. Mnogi su doseljenici i žive zajedno u skučenom prostoru. U većini slučajeva smještaj im osiguravaju agencije za zapošljavanje, često u Njemačkoj.

Gradske vlasti pozvale su Vion i agencije za privremeno zapošljavanje da poboljšaju smještaj radnika kako bi mogli sigurno poštovati mjere karantene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2022 15:51