ALEKSANDAR VUČIĆ

‘Kupujemo nove Rafale, a od Erdogana Bayraktare preko reda! Za 2-3 dana vidjet ćete i naše najmoćnije oružje‘

Najavio je i da će u utorak ili srijedu biti predstavljeno novo naoružanje koje će biti do sada najmoćnije oružje u rukama Srbije

Aleksandar Vučić

 Tom Dubravec/ Cropix

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je nakon završene vojne vježbe na poligonu Pasuljanske livade "Vatreni štit 2022", na kojoj je prvi put prikazano djelovanje protuoklopnih raketa "Kornet", kazao da je vojska Srbije sada "mnogo snažnija". Istovremeno, najavio je nabavku borbenih bespilotnih letjelica 'Bayraktar' od Turske, javlja Tanjug, a prenosi Al Jazeera Balkans.

Riječ je o dronovima koji su u velikoj mjeri omogućili ukrajinskoj vojsci da osujeti namjeru ruskog ratnog zrakoplovstva da brzo zavlada nebom nad tom zemljom u ratu koji je ondje započeo 24. veljače.

- Tražio sam od predsjednika Turske Erdogana ‘Bayraktare’ i dobio obećanje da ćemo ih preko reda moći kupiti i uvrstiti u oružje Vojske Srbije, pohvalio se Vučić koji se prije nekoliko dana jadao da u Srbiju ne stiže već kupljeno oružje iz trećih zemalja jer neke druge države ne dozvoljavaju tranzit preko svojih teritorija.

Vučić je rekao i da će srbijanska vojska i dalje morati osnaživati svoje helikopterske jedinice i bespilotne letjelice. Prema njegovim riječima, Vojska Srbije ima bespilotne letjelice "Vrabac", kao i "CH92" manje razorne moći, ali da će se morati nabaviti letjelice "CH95" veće razorne moći.

Najavio je i da će u utorak ili srijedu biti predstavljeno "novo naoružanje" koje će biti do sada "najmoćnije oružje koje će Srbija imati".

- U utorak ili srijedu dobrodošli ste da vidite ponos srpske vojske, rekao je Vučić, ne želeći precizirati o kojem je naoružanju riječ.

Na pitanje da prokomentira pisanje francuskih medija da je Srbija zainteresirana za kupnju 12 novih borbenih aviona tipa "Rafale", Vučić je rekao da već godinu dana o tome pregovara s Francuzima.

- Pregovaramo već godinu dana o kupovini 12 novih Rafalea, a pregovaramo s još jednom zemljom o kupovini 12 polovnih Rafalea, rekao je Vučić.

Dodao je i da se "razgovara i o trećoj varijanti, takozvanoj kombiniranoj lovačko-bombarderskoj avijaciji" i da je "riječ o tri zemlje, kao i da se pojavljuju i nove zemlje, i da je konkurencija velika".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 00:25