‘K*** ZA BOGATAŠE!‘

Kurz će raditi za kontroverznu američku firmu, a njegovi bivši suradnici utapaju se u velikom skandalu

Tvrtka za koju će pak raditi u budućnosti, Palantir, često je bila pod metom kritika zbog suradnje s tajnim službama te prikupljanja i korištenja velike količine osobnih podataka

Sebastian Kurz

 Malte Ossowski/sven Simon

Kontroverzni tehnološki div, američka tvrtka Palantir, novi je poslodavac bivšeg austrijskog kancelara Sebastiana Kurza. Tako barem tvrde austrijski mediji poput stranice Exxpress. Riječ je o tvrtki koja razvija sustave za analizu velikih količina podataka, a među prvim klijentima su joj bile američke sigurnosne službe uključujući i CIA-u.

Na Božić je u Austriji objavljeno kako Kurz odlazi u Silicijsku dolinu raditi za jednu veliku IT kompaniju. Objavljeno je i kako će mu plaća biti oko pola milijuna eura godišnje, a navodno će zbog posla živjeti na relaciji Sjedinjene Države - Njemačka - Švicarska.

Vijest o novom zaposlenju austrijskog političara dolazi nešto manje od tri mjeseca nakon što je zbog korupcijskog skandala Kurz bio prisiljen podnijeti ostavku na mjesto austrijskog kancelara. Nove informacije vezane uz tu aferu austrijski mediji objavili su prošlog tjedna. U središtu novih informacija ponovno je Kurzov čovjek od povjerenja Thomas Schmid i njegova povezanost s milijunašem Siegfriedom Wolfom.

Schmida je afera zatekla na mjestu glavnog direktora Austrijskog državnog holdinga, a prije toga je bio glavni tajnik u ministarstvu financija Hans-Jörg Schelling. Oba su bili visoki dužnosnici Austrijske pučke stranke (ÖVP) i čini se da su oba sudjelovala u pokušaju da se Wolfu osiguraju privilegije kod plaćanja poreza.

Policija je sa Schmidovog mobitela izvukla oko 300.000 poruka koje je revno brisao. Austrijski mediji sada gotovo redovito objavljuju sadržaje tih poruka, a jedna od njih je i ona koju je Schmid, tada glavni tajnik u ministarstvu financija, uputio svom podređenom djelatniku koji se bunio protiv povlaštenog Wolfovog položaja: "Ne zaboravi, crnčiš u kabini ÖVP-a! To znači da si kurva za bogate".

Iz tih se poruka da iščitati i kako je Wolf trebao platiti oko 11 milijuna eura poreza za neoporezovanu imovinu u Švicarskoj. Schmid na kraju šalje poruku u kojoj tvrde da je s njegovim tadašnjim šefom, ministrom Schellingom dogovoreno plaćanje između 7 i 8 milijuna eura.

Prema onome što se sada zna, upravo su Schmidove poruke na kraju prekinule i nevjerojatnu političku karijeru Sebastiana Kurza.

Tvrtka za koju će pak raditi u budućnosti, Palantir, često je bila pod metom kritika zbog suradnje s tajnim službama te prikupljanja i korištenja velike količine osobnih podataka. Osim američkih sigurnosnih službi, Velika Britanija koristi njihove alate za prikupljanje podataka o oboljelima od korone, a danska policija je s njihovim alatima razvila sustav koji predviđa područja u kojima se očekuje porast kriminaliteta.

Inače ključni čovjek Palantira je Peter Thiel, suosnivač tvrtke PayPal. Njegova ideja za Palantir je pak bila da se softver za prepoznavanja prevara na PayPalu iskoristi kao sredstvo za "suzbijanje terorizma uz očuvanje građanskih sloboda".

Također je interesantno da će, ako je to doista njegovo novo odredište, Kurza u Palantiru dočekati suparnica iz austrijske politike. U Palantiru još od 2015. radi Laura Rudas, bivša zvijezda austrijske ljevice. Ona je već s 28 godina postala generalna tajnica austrijskih socijaldemokrata (SPÖ), a onda je s 33 odustala od politike i preselila u SAD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:48