BIZARNI SUSRET

Kusturica došao Putinu pa uspoređivao hrvatske ustaše i ukrajinske banderovce: ‘Oko svega se poklapamo!‘

Putin je rekao da se Kusturičine ocjene događanja u Ukrajini poklapaju s njegovima te da su događaji u Srbiji i Ukrajini vrlo slični

Sastanak Putina i Kusturice

 Screenshot X/

Jučer se ruski predsjednik Vladimir Putin u Kremlju sastao sa srpskim redateljem Emirom Kusturicom. Iz Putinova je ureda izdano tek kratko priopćenje o sastanku, no RIA Novosti o sastanku piše nešto više, a sve je prenijela i Radio televizija Republike Srpske.

Putin je navodno tijekom susreta s Kusturicom rekao da Zapad krivi Rusiju za kraj kolonijalizma u svijetu, no da se radilo o neizbježnom procesu.

- Neki još uvijek krive Rusiju jer je netko jednom izgubio kolonijalnu moć. Ne prestaju se, uvjetno rečeno, vrijeđati što smo pomagali narodima Afrike, Latinske Amerike i Azije da ustanu, bore se za slobodu, vjerujući da je Rusija kriva za propast kolonijalizma. Ali to uopće nije tako, rekao je Putin i dodao da je to bio neizbježan proces.

Govorio je i o sadašnjim promjenama.

- Događa se promjena, preformatiranje svijeta. Zato što se nove sile, novi centri svijeta razvijaju brzinom kakvu povijest vjerojatno nije vidjela. A ti procesi su neizbježni. Samo se nitko na vlasti, u širem smislu te riječi, ne želi pomiriti s tim i traži krivce, dodao je Putin, prenosi RTRS.

U razgovoru s ruskim predsjednikom, Kusturica je usporedio hrvatske ‘ustaše‘ i ukrajinske banderovce, a Putin je rekao da je takva usporedba legitimna. Rekao je i da se Kusturičine ocjene događanja u Ukrajini poklapaju s njegovim procjenama te je istaknuo da su događaji u Srbiji i Ukrajini vrlo slični.

- Vaše današnje ocjene, uključujući o tragičnim događajima u Ukrajini i analogija s događajima u Jugoslaviji tijkom Drugog svetskog rata, potpuno se poklapaju sa mojim. Ono što se dogodilo u Srbiji i što se sada događa između Rusije i Ukrajine – veličanje, podizanje na pijedestal fašističkih elemenata prošlosti, davanje im novog života u današnje vrijeme – sve su to vrlo slične pojave, rekao je Putin i dodao da su i teroristički napadi u rangu s ekstremnim nacionalizmom.

Kusturica je ruskom predsjedniku rekao o svojim planovima snimanja triptiha od tri filma po Fjodoru Dostojevskom, Nikolaju Gogolju i Lavu Tolstoju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 09:14