‘LOKALNI‘ PROBLEM

Kvar u OMV-ovoj rafineriji još nije otklonjen, slovenska vlada umiruje javnost: ‘Neće biti nestašice goriva‘

Slovenija nema rafineriju, pa tamošnji trgovci uvoze naftne derivate iz susjednih država
 Jakub Porzycki/Nurphoto Via Afp

Slovenska vlada ne očekuje nestašicu naftnih derivata zbog kvara na drugoj najvećoj rafineriji austrijske kompanije OMV u Schwechatu kod Beča te je pozvala OMV da za svoje crpke u Sloveniji osigura alternativne nabavne pravce.

Slovenija nema rafineriju, pa tamošnji trgovci uvoze naftne derivate iz susjednih država. Do kvara u OMV-ovoj rafineriji došlo je proteklog petka i još nije otklonjen.

Ministarstvo gospodarstva objavilo je u utorak da ne očekuje nestašice naftnih derivata na domaćim pumpama niti predviđa puštanje u promet količina iz državnih robnih rezervi koje se aktiviraju samo kad dolazi do većih poremećaja na međunarodnom tržištu, što sada nije slučaj jer se radi o "lokalnom" problemu jednog distributera.

Slovenska vlada pažljivo prati situaciju, dok je OMV potvrdio da nastoji za slovensko tržište osigurati potrebne količine derivata.

Radna skupina koju je formirala nova vlada Roberta Goloba počela je početkom ovog tjedna razgovore s vodećim distributerima, odnosno trgovcima naftnim derivatima, o tome kako ublažiti potencijalni rast cijena kako bi se zaštitili potrošači, a spominje se i mogućnost uvođenja tzv. energetskih bonova za socijalno najosjetljivije kategorije građana te za poljoprivrednike.

Prijašnja vlada Janeza Janše pred završetak svog mandata zamrznula je cijene naftnih derivata za razdoblje od tri mjeseca, pa bi sadašnje cijene trebale važiti su sredine kolovoza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2023 04:20