POVRATAK KULTURE

La Scala ponovno otvorena nakon sedam mjeseci: ‘To je simbol oživljavanja cijele Italije‘

Koncert i prvi nastup sopranistice Lise Davidsen završio je petominutnim ovacijama i bisom Verdijeva djela ‘Va, Pensiero‘
La Scala 
 MIGUEL MEDINA/AFP

Milanska operna kuća La Scala otvorila je u ponedjeljak vrata za ograničeni broj ljudi, što je pobudilo nade građana za postupni nastavak kulturnog života u Italiji nakon gotovo sedam mjeseci zatvaranja uzrokovanog pandemijom koronavirusa.

Članovi orkestra, dirigent Riccardo Chailly i zbor izvodili su arije Giuseppea Verdija, Richarda Wagnera i drugih renomiranih skladatelja u djelomično popunjenom auditoriju, a oko 500 ljudi koncert je pratilo iz loža. Izvođači i gledatelji su nosili zaštitne maske.

Koncert kojim je obilježen prvi nastup 34-godišnje norveške sopranistice Lise Davidsen u La Scali završio je petominutnim ovacijama i bisom Verdijeva djela "Va, Pensiero".

image
La Scala
MIGUEL MEDINA/AFP

"To je simbol oživljavanja, ne samo La Scale, već i cijele Italije", rekao je ravnatelj La Scale Dominique Meyer.

S obzirom na smanjeni broj zaraženih i preminulih od koronavirusa, Italija razmišlja o popuštanju restriktivnih mjera i već sredinom svibnja planira ukinuti karantenu za putnike koji dolaze iz drugih zemalja Europske unije, Britanije i Izraela.

Italija je u listopadu prošle godine zatvorila kazališta i koncertne dvorane kako bi zaustavila ponovno širenje pandemije nakon ljeta. Kafići, restorani, kina i kazališta djelomično su otvoreni u većini regija od 26. travnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. svibanj 2023 21:20