CJEPIVO

Laboratorij CureVac uključio varijante koronavirusa u svoja klinička ispitivanja

Ta biotehnološka tvrtka objašnjava svoju najavu ‘brzim širenjem novih varijanti virusa‘ u zemljama Latinske Amerike i Europe
Ilustracija
 Mohammed Abed/AFP

Njemački laboratorij CureVac, koji razvija cjepivo protiv covida-19, najavio je u ponedjeljak da nastavlja svoja klinička ispitivanja u koja uključuje nove varijante virusa i potvrdio je da želi svoje cjepivo staviti na tržište u drugom tromjesečju 2021.

Ta biotehnološka tvrtka objašnjava svoju najavu "brzim širenjem novih varijanti virusa" u zemljama Latinske Amerike i Europe, gdje CureVac od kraja 2020. vodi treću i posljednju fazu kliničkih ispitivanja, piše u priopćenju.

Tvrtki je cilj u tim područjima testirati "učinkovitost kandidata za cjepivo za određene varijante covida-19", dodali su.

"Cilj nam je zaštiti stanovništvo i posebice rizične dobne skupine", rekla je Ulrike Gnad-Vogt, direktorica za razvoj u CureVacu.

Curevac navodi da o tome razgovora s Europskom agencijom za lijekove (EMA), koja već provodi stalnu kontrolu njihovog kandidata za cjepivo.

Laboratorij "čeka podatke dva klinička ispitivanja u drugom tromjesječju i potvrđuje da namjerava podnijeti zahtjev za odobrenje cjepiva također u drugom tromjesječju ove godine".

CureVac je ranije objavio da je potpisao ugovor s velikom švicarskom farmaceutskom tvrtkom Novartisom koji planira početi proizvodnju tog cjepiva.

Još prije toga potpisao je ugovor o suradnji s farmaceutskom grupacijom Bayerom koja će ga također podupirati u proizvodnji, dok je nestašica cjepiva na svjetskoj razini jedna od glavnih prepreka u borbi protiv pandemije.

Europska komisija je već potpisala ugovor s CureVacom o kupovini 405 milijuna doza.

EU je dosad odobrila cjepiva Pfizer/BioNTech, Moderne, Johnson&Johnson i AstraZenece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 14:37