VELIKA BRITANIJA

Laburisti zadržali veliko vodstvo nad Konzervativnom strankom, rejting Liz Truss u padu

Sljedeći izbori u Velikoj Britaniji će se održati 2024., a sadašnje ankete pokazuju da Laburisti imaju veliku prednost

Britanska premijerka Liz Truss

 Oli Scarff/Afp

Britanska oporbena Laburistička stranka je zadržala veliko vodstvo nad Konzervativnom strankom aktualne premijerke Liz Truss, koja nije uspjela polučiti uspjeh nakon godišnje stranačke skupštine održane ovog tjedna, pokazali su rezultati ankete u subotu.

Anketa agencije YouGov, provedena u četvrtak i petak za novine The Times na uzorku od 1,737 ispitanika, pokazuje da podrška za Laburističku stranku iznosi 52 posto, što je dva postotna boda manje nego u anketi iste agencije krajem rujna. Konzervativci su zabilježili rast podrške od svega jednog postotnog boda i ona sada iznosi 22 posto.

Anketa je provedena nakon što je Truss, govoreći na svojoj prvoj stranačkoj skupštini otkako je postala čelnica stranke početkom rujna, branila svoju odluku da smanji poreze, kojom su narasli troškovi zaduživanja i zbog koje se stranka razdijelila.

Truss i njezin ministar financija Kwasi Kwarteng posljedično su odustali od jedne od kontroverznijih mjera da ukinu najvišu stopu poreza na dohodak od 45 posto.

Sljedeći izbori u Velikoj Britaniji će se održati 2024.

Vođa Laburističke stranke Keir Starmer zadržao je uvjerljivo vodstvo od 43 posto naprema Trussinih 13 kada je u pitanju vođa stranke za kojeg glasači misle da bi bio najbolji premijer, odnosno premijerka, rekli su iz YouGov-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:09