VELIKA BRITANIJA

Laburistički pobunjenici žele rušiti Lib-Lab vladu

Stranački lideri teško kontroliraju frakcije u svojim strankama, a da bi se izglasala koalicijska vlada, potreban im je svaki glas
British Liberal Democrat Leader Nick Clegg (R) is surrounded by photographers as he leaves his home in London, on May 11, 2010. Talks on forming a new government in Britain reached "decision time" Tuesday, a day after Prime Minister Gordon Brown said he will quit to try to keep his party in power following an election stalemate. The Lib Dems, led by Nick Clegg, are now talking to both the Conservatives and Labour, despite warnings that a Lib Dem/Labour coalition would be unstable and unnerve already jittery financial markets. AFP PHOTO/ BEN STANSALL
 AFP

LONDON - Nakon što se već činilo da su pregovori o britanskoj vladi pred završetkom, s ostavkom premijera Gordona Browna na čelno mjesto laburista sve se vratilo na početak.

Liberali su danas pregovarali i s laburistima i s konzervativcima, u danu punom iščekivanja zbog najava da bi se liberali konačno mogli odlučiti kome će se prikloniti.

- Ja sam nestrpljiv, kao i svi drugi, da ovu stvar riješimo na jedan ili drugi način - rekao je lider liberala Nick Clegg te dodao da se nada da će imati neku konkretniju informaciju “što je prije moguće”. Do zaključenja ovog izdanja takvih informacija nije bilo.

U kakvim je problemima Clegg otkrili su danas konzervativci. Ministar obrazovanja u sjeni, Michael Gove, rekao je da su se prije Brownove dramatične ostavke torijevci približili prijedlozima liberala da se prvih 10.000 funti godišnjeg dohotka učini neoporezivim, dok su liberali pristali na to da se proračunski deficit počne rezati brže, što su tražili konzervativci.

No, u tom im trenutku još nisu ponudili izbornu reformu, pa ni ponuđena mjesta u kabinetu nisu bila dovoljna da Clegg uvjeri svojih 57 zastupnika da u parlamentu podrže takvu koaliciju. Umjesto toga, oni su zatražili da se krene i u pregovore s laburistima.

No, iako su laburisti liberalima ideološki bliži od konzervativaca - a laburisti su im ponudili i izbornu reformu kakvu liberali žele - u dijelu liberalne stranke postoji strah da bi takva “progresivna” koalicija stvorila nestabilnu vladu jer i dalje ne bi imala većinu u parlamentu, nego bi se morala oslanjati na manje stranke, poput zelenih, ali i nacionalnih škotskih, velških i sjevernoirskih stranaka, u tzv. koaliciji duginih boja. Dio liberala stoga smatra da je ipak bolje poduprijeti konzervativce, s kojima bi imali stabilnu većinu.

Stvar komplicira i činjenica da bi na čelu Lib-Lab vlade još nekoliko mjeseci ostao Brown, dok bi u međuvremenu čitavo ljeto bjesnila bitka za novog laburističkog čelnika, odnosno novog premijera. Liberalima to komplicira situaciju jer pregovaraju s jednim ljudima, dok bi zajedničku vladu u konačnici mogao voditi netko drugi.

Dio komentatora upozorava da je već i sama Brownova ostavka, s kojom nisu bili upoznati ni svi članovi vlade, pokazala i pukotine unutar laburističke stranke, i to po starim linijama na Blairove i Brownove ljude. Za danas je bio planiran i sastanak laburističkih zastupnika koji su najavili da će pokušati spriječiti koaliciju s liberalima jer su kritični prema pokušaju da stranka, iako je izgubila izbore, ostane na vlasti.

Najglasniji među pobunjenicima bio je bivši laburistički ministar unutarnjih poslova John Reid, koji je Lib-Lab vladu nazvao receptom za “međusobno zagarantirano uništenje”.

- Ideja da možete formirati pakt koji će možda uključivati škotske nacionaliste i Demokratsku unionističku stranku u Sjevernoj Irskoj, čiji će jedini zahtjev biti da svi rezovi odnose na Englesku, a ne i na Irsku ili Škotsku, čini mi se suludom - rekao je Reid.

I nekoliko drugih laburističkih zastupnika poručilo je da stranka treba prihvatiti da je izgubila izbore te se pregrupirati u opoziciji jer im iznuđivanje tako nestabilne vlade birači neće oprostiti.

Cleggov izbor:

Koalicija s torijevcima

- U najboljem slučaju - Liberali dobivaju položaj ministra unutarnjih poslova, deset državnih tajnika i referendum o uvođenju sustava alternativnog glasanja

- U najgorem slučaju - Liberali dovedu konzervativce na vlast tako da ostanu suzdržani pri glasanju za manjinsku vladu, ali na idućim izborima budu potučeni jer su pomogli torijevcima.

Koalicija s laburistima

U najboljem slučaju - Liberali dobiju proporcionalni izborni sustav i mjesta u kabinetu, a nova laburistička vlada pokaže se popularnom. Na idućim izborima liberali dobiju još više zastupnika zbog novog sustava glasanja.

- U najgorem slučaju - Liberali podupru nepopularnu laburističku vladu, a Browna zamijeni novi lider o čijem izboru Clegg ne može odlučivati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:19