DUGOVJEČNI VIJEĆNIK

Laburistički veteran dobio otkaz jer je prestar da nauči funkcionirati na laptopu

74-godišnji vijećnik u Gradskom vijeću Glasgowa imao je velikih problema u razumijevanju kako funkcionira IT oprema
 Eyeem/Alamy/Alamy/Profimedia

Jedan škotski vijećnik dobio je otkaz jer nije mogao koristiti prijenosno računalo za sudjelovanje na obveznim virtualnim sastancima.

Laburistički veteran, 74-godišnji Jim Coleman, bio je stalno zaposlen vijećnik u Gradskom vijeću Glasgowa. Na tom radnom mjestu bio je posljednje 33 godine. Lokalni mediji pišu da je Jim bio najdugovječniji vijećnik najvećeg škotskog grada.

Škotska je prvi slučaj zaraze koronavirusom zabilježila 1. ožujka 2020. Do 23. ožujka cijela država bila je u lockdownu, a svi poslovi koji nisu bili nužni i neodgodivi privremeno su odgođeni. Dugogodišnjem vijećniku Colemanu rečeno je da se, prema pravilima o lockdownu, samoizolira do daljnjega. U međuvremenu se Vijeće ponovno počelo okupljati, ali putem platforme za virtualne sastanke. No, 74-godišnji vijećnik imao je velikih problema u razumijevanju kako funkcionira IT oprema.

- Jimov laptop nije bio propisno operativan. Svi smo imali problema s tehnologijom koju smo dobili za rad od kuće - rekao je jedan od Colemanovih kolega lokalnom mediju Daily Record.

- Jim je radio na vrlo tradicionalan način. Nije mogao prisustvovati virtualnim sastancima, ali nitko ga nije mogao optužiti za neobavljanje dužnosti lokalnog vijećnika u proteklih godinu dana. Prije pandemije svakog radnog dana bio je u zgradi Vijeća - napomenuo je.

Iako nije mogao osposobiti svoj laptop za rad na virtualnim sastancima, politički veteran i dalje je svakog dana slao pisma i telefonirao uime svojih birača, predstavljajući predgrađe Glasgowa Baillieston.

- Duboko sam razočaran što napuštam Vijeće nakon 33 godina rada. Namjeravao sam služiti svojoj zajednici do sljedećih izbora za Gradsko vijeće 2022. godine - poručio je otpušteni vijećnik. - Nastradao sam zbog zakona koji ne prepoznaje posao koji sam nastavio raditi i koji sam uvijek radio u svojoj zajednici. Želim svojim kolegama iz Vijeća, pogotovo onima iz Laburističke stranke, sve najbolje u budućnosti - rekao je.

Prema Zakonu o lokalnoj vlasti u Škotskoj iz 1973. godine, svaki član lokalne vlasti koji najmanje jednom u šest mjeseci ne prisustvuje sastanku, gubi funkciju. Još se ne zna tko će zamijeniti najdugovječnijeg glasgowskog vijećnika. Coleman nije jedini koji je dobio otkaz zbog problema s tehnologijom.

Jedna žena u Kaliforniji tužila je poslodavca jer tvrdi da ju je otpustio zato što su njezina djeca bila bučna tijekom poslovnih virtualnih sastanaka, a istraživanje analitičke tvrtke Ovum pokazalo je da 67 posto ispitanika smatra da više od polovice virtualnih sastanaka kojima su prisustvovali nisu bili korisni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:20