TRAŽI SE RJEŠENJE

Lajčak nahvalio Beograd i Prištinu: Dijalog Kosovo-Srbija ponovno ‘na tračnicama‘

Pregovori između Prištine i Beograda kojima posreduje EU počeli su 2011., tri godine nakon što je Kosovo proglasilo neovisnost.
Miroslav Lajčak
 Niksa Duper/Cropix

Prekinut prije oko godinu i pol, dijalog između Srbije i Kosova ponovno je "na tračnicama", ocijenio je u nedjelju posebni predstavnik EU-a za zapadni Balkan, nakon susreta putem videokonferencije između srbijanskog i kosovskog čelnika.

Na virtualnom sastanku, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdullah Hoti složili su se o dnevnom redu sastanka u četvrtak u Bruxellesu gdje bi trebali biti fizički prisutni, pojasnio je Miroslav Lajčak u priopćenju objavljenom nakon videokonferencije.

Lajčak, koji je sudjelovao na sastanku, zahvalio je dvjema stranama na "konstruktivnom angažmanu".

Povjerenik Europske komisije za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell ranije u nedjelju pozvao je Srbiju i Kosovo da pokažu spremnost na kompromis i pragmatizam na obnovljenim pregovorima o normalizaciji odnosa.

„Razgovori će trebati političku hrabrost obiju strana“, rekao je Borrell.

Razgovoru su nadgledale Njemačka i Francuska.

Srbija odbija priznati Kosovo, bivšu autonomnu regiju koja se odvojila 1999. nakon intervencije NATO saveza.

Pregovori između Prištine i Beograda kojima posreduje EU počeli su 2011., tri godine nakon što je Kosovo proglasilo neovisnost. Cilj im je normalizacija odnosa, no na ledu su od studenog 2018. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. siječanj 2022 10:49