BLAMAŽA

Lancet povukao negativnu studiju o 'Trumpovu lijeku'

Prestižni časopis objavio je da hidroksiklorokin povećava rizik od smrtnosti i bolesti srca
Hidroksiklorokin
 GEORGE FREY / AFP

Znanstveni rad koji je tvrdio da lijek protiv malarije hidroksiklorokin povećava rizik od smrtnosti i bolesti srca, povučen je jer se pojavila sumnja u istinitost podataka.

Preventiva

Američki predsjednik Donald Trump tvrdio je da je riječ o potencijalnom lijeku protiv Covida-19 te izjavio da ga uzima preventivno. Nakon toga su se na noge digli mnogi znanstvenici koji su tvrdili da uzimanje hidroksiklorokina i klorokina ne pomaže pacijentima oboljelima od koronavirusa, uzimali ga pojedinačno ili u kombinaciji s antibiotikom.

Istraživanje koje je objavljeno u prestižnom britanskom medicinskom časopisu Lancet 22. svibnja, pokazalo je da uzimanje antimalarika kod pacijenata s koronavirusom može potaknuti nepravilan rad srca i dovesti do nagle smrti.

No, u srijedu je to istraživanje naglo povučeno zbog sumnje u točnost podataka te odbijanja suradnje autora u istrazi.

Evaluacija

Kompanija koja je provela istraživanje, Surgisphere Corporation, prvo je rekla da će surađivati s neovisnom revizijom, no onda su se povukli. Zbog toga neovisna revizija nije mogla biti provedena i nije ostalo ništa drugo nego povući cijelu studiju. Studiju su povukli i u još jednom medicinskom zborniku, New England Journal of Medicine, nakon što primarni izvori podataka na kojem se rad temelji nisu mogli biti potvrđeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 19:42