MAATJE BENASSI

'LANI SAM BILA U WUHANU, A SADA MI SE ŽIVOT PRETVORIO U PAKAO' O njoj pola Kine bruji kao o 'nultom pacijentu' iako je sve izmislio teoretičar zavjera

 
Maatje Benassi (u krugu), Wuhan (na glavnoj fotografiji)
 AFP, Ms Debra Ponzio/Armed Forces Sports

Maatje Benassi, rezervistica američke vojske i majka dvoje djece, postala je meta teoretičara zavjere koji su je lažno optužili za početak pandemije koronavirusa, govoreći da je donijela bolest u Kinu.

Lažne optužbe se šire po YouTubeu, svaki dan ih je sve više, do sad su skupile i po nekoliko stotina tisuća pregleda, a u međuvremenu su ih prigrlili i mediji pod kontrolom Komunističke partije Kine.

Iako nikada nije bila pozitivna na testu za koronavirus, Benassi i njezin muž su sad predmet rasprave na kineskim društvenim mrežama, a oko izbijanja epidemije, uključujući korisnike koji imaju velike koordinirane aktivnosti od strane njihovih pratitelja. Optužbe su im preokrenule živote. Par govori da im je kućna adresa objavljena na internetu i da prije nego što su stigli ugasiti svoje profile na društvenim mrežama, ljudi koji vjeruju u te teorije zavjere su im pretrpali inbox.

Ozbiljne i dugotrajne posljedice

- To je kao da se probudite iz lošeg sna i živite noćnu moru dan za danom.

Kako se koronavirus proširio po svijetu, tako su krenule i dezinformacije o bolesti. Tehnološki giganti poduzeli su korake kako bi se oduprli tomu, ali iz ovoga je primjera jasno da ti koraci očito nisu dovoljni.

Laži koje se šire svijetom mogu imati ozbiljne i dugotrajne posljedice pa čak i kad se iz aviona vidi da su sulude. Usprkos tome što od početka surađuju s vlastima, ovaj bračni par bori se s osjećajem bespomoćnosti, baš kao i svi oni koji su postali žrtve dezinformiranja i maltretiranja na internetu.

- Samo želim da me prestanu mučiti. Ovo sve je izmaknulo kontroli - rekla je CNN-u gospođa Benassi kroz suze.

Njezin suprug pokušao je ishoditi dozvolu da se sporni videomaterijali uklone s YouTubea kako bi se spriječilo daljnje širenje neistina o njima. Par je naglasio i da su kontaktirali odvjetnika koji im je rekao da im ne može previše pomoći, a slično je reagirala i lokalna policija.

Teorija zavjere o američkim vojnicima koji su proširili virus Kinom od početka prati pandemiju Covida-19. Prije no što su Benassijevi u njoj dobili 'glavne uloge', dolazila je u još nekoliko varijacija, a internetom kruži već mjesecima.

U prvim tjednima pojave koronavirusa teoretičari zavjere su, jasno bez dokaza, tvrdili da je u pitanju američko biološko oružje. Kasnije je jedan visokopozicionirani član kineske vlade podupro teoriju u javnosti te pokušao za sve okriviti Amerikance. Reagirao je američki ministar obrane Mark Esper koji je ustvrdio da su takve optužbe 'smiješne i neodgovorne'.

Tek oko ožujka u priči su se pojavili Benassijevi. Sve je počelo zbog toga što je Matjee u listopadu nastupila na Svjetskim vojnim igrama koje su se održale baš u Wuhanu, gradu iz kojeg se pandemija proširila ostatkom svijeta.Benassijeva je nastupala u biciklističkoj utrci gdje je u posljednjom krugu pretrpjela ozljedu. Zadobila je potres mozga i slomljeno rebro. Usprkos nezgodi, uspjela je stići do cilja, no kraj utrke bio je početak nečeg puno goreg.

Najzaslužniji za njezinu novostečenu 'slavu' vjerojatno je George Webb, osebuni 59-godišnji teoretičar zavjera. On već godinama ima svoju YouTube emisiju uživo koju je dosad pogledalo više od 27 milijuna ljudi, a njegova stranica ima više od 100.000 pratitelja.

U svojoj nadrealnoj teoriji, Webb je otišao toliko daleko da je ustvrdio kako je talijanski DJ Benny Benassi također prijenosnik koronavirusa i da su se tri Benassija urotila kako bi svijetom proširili smrtonosan virus. Benassi je sve to demantirao u razgovoru za CNN.

Kada je CNN u četvrtak nazvao Webba da provjeri njegove tvrdnje, on nije ponudio nikakve dokaze za sulude optužbe koje su bračnom paru Benassi preko noći uništile život. Također, reporterima je rekao da on nije teoretičar zavjera, već istraživački novinar. Požalio im se i da mu je YouTube otkako se koronavirus počeo širiti SAD-om prestao prikazivati oglase na njegovu kanalu.

Iako su optužbe protiv Benassijevih neistinite, prijetnje s kojima se svakodnevno susreću to nisu. Matt Benassi kazao je da strahuje kako bi njihov slučaj mogao postati nova afera 'Pizzagate' referirajući se na lažnu vijest da Hillary Clinton operira pedofilskim lancem iz jedne vašingtonske pizzerije. Na tu teoriju mainstream mediji nisu obraćali pažnju sve dok se 2016. u pizzeriji nije pojavio čovjek naoružan sačmaricom rekavši da je došao istražiti aferu. Pukom srećom, nitko nije stradao.

- Policija nam je rekla da ništa ne možemo učiniti jer je sve to kroz što mi prolazimo sloboda govora. Rekli su nam i da popričamo s odvjetnikom za ljudska prava što smo i učinili. Vrlo brzo smo shvatili da je za obične građane poput nas takav pravni proces preskup. Na kraju nas od progona nije zaštitilo ni pravosuđe, niti policija - kazao je gospodin Benassi.

Dodao je i da je nakon nekog vremena YouTube odlučio ukloniti sporne sadržaje, no to je trajalo danima. U međuvremenu, video je postao viralan pa se pojavljuje na drugim platformama. A uklonjene snimke kasnije na YouTube postavljaju drugi korisnici i tako u krug.

Iskustvo Benassijevih, nažalost, nije izolirani slučaj, rekla je Danielle Citron, profesorica na pravnom fakultetu pri Bostonskom sveučilištu koja se bavi problematikom online zlostavljanja. Kada su suočeni sa 'cybermafijom', kako naziva prijestupnike, policija vrlo često ne čini ništa. Zbog toga smatra da se aktualni zakoni moraju promijeniti jer su online zlostavljači 'imuni na američko pravosuđe što im omogućava da nesmetano nastavljaju sa svojim aktivnostima'.

- Šteta je već učinjena i životi nam više nikada neće biti isti. Ako proguglate moje ime, prvo što se pojavi je informacija da sam ja nulti pacjent koronavirusa - zaključio je godpodin Benassi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:49