BORBA PROTIV COVIDA

Latinska Amerika za pravednu raspodjelu cjepiva: ‘Nitko neće biti siguran dok svi ne budemo sigurni‘

Od 1,3 milijarde utrošenih doza u svijetu, više od polovine je utrošeno u pet zemalja koje ostvaruju 50 posto svjetskog BDP-a
 Ernesto Benavides/AFP

Šest čelnika zemalja Latinske Amerike i Kariba zatražili su u ponedjeljak od međunarodne zajednice jednaku dostupnost cjepiva protiv covida-19, pozivajući zemlje koje imaju najviše doza da ga podijele s drugima.

"Upućujemo žarki poziv zemljama koje raspolažu viškom doza i onima koje su procijepile rizične skupine da poduzmu korake kako bi se taj višak pravedno i što prije raspodijelio", ističu u zajedničkom priopćenju koje je objavio kostarikanski predsjednik Carlos Alvarado.

Osim njega, poziv su potpisali argentinski predsjednik Alberto Fernandez, meksički Andres Manuel Lopez Obrador, jamajčanski premijer Andrew Michael Holness, bolivijski predsjednik Luis Alberto Arce Catacora, ekvadorski Gullermo Lasso Mendoza i urugvajski Luis Alberto Lacalle Pou.

Od 1,3 milijarde utrošenih doza u svijetu, više od polovine je utrošeno u pet zemalja koje ostvaruju 50 posto svjetskog BDP-a, pokazuju službeni podatci.

"Nitko neće biti siguran dok svi ne budemo sigurni. Zaustaviti pandemiju bit će moguće tek kada cjepivo stigne do ranjivih skupina stanovništva diljem svijeta", poručuju istaknuvši da su "zemlje s niskim dohotkom primile tek 0,3 posto svjetskih doza".

Pojava "novih, opasnijih inačica virusa koji uzrokuje covid-19 pokazuje da izolirano cijepljenje, u pojedinim zemljama, nije djelotvorna strategija za izlazak iz akutne faze pandemije", dodaju.

Pet latinskoameričkih zemalja su među deset zemalja svijeta s najviše zaraženih na 100.000 stanovnika u zadnja dva tjedna: Urugvaj, Argentina, Kostarika, Paragvaj i Kolumbija, pokazuju podatci koje je prikupio AFP.

Direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres već su upućivali slične pozive za jednaku dostupnost cjepiva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 16:35