RIGIDAN PRISTUP

Latvija izlazi iz lockdowna i uvodi ekstremne mjere protiv necijepljenih građana, svima im prijeti otkaz

Parlament je izglasao odluku s 52 glasa za i 27 glasova protiv da se mogu otpustiti zaposlenici koji nemaju potvrdu o cijepljenju

Prizor lockdowna u Latviji

 Gints Ivuskans/AFP

Poslodavcima u Latviji omogućeno je da suspendiraju ili čak otpuste zaposlenike koji se odbiju cijepiti protiv covid-19. Ova je odluka latvijskog parlamenta došla usred borbe ove baltičke zemlje s jednim od najgorih valova covida-19 u Europskoj uniji, pa tako vlasti pokušavaju povećati stopu cijepljenih u toj zemlji koja zaostaje ispod prosjeka Europske unije.

Parlament je izglasao ovu odluku s 52 glasa za i 27 glasova protiv pa će tako poslodavci moći otpuštati zaposlenike koji nemaju potvrdu o cijepljenju. Također je donesena odluka prema kojoj će zaposlenici koji odbiju cijepljenje ili pak, ako je moguće, rad od kuće, moći biti suspendirani bez da im se isplati plaća.

Ako radnik u roku od tri mjeseca od suspenzije ne postupi u skladu sa zahtjevom poslodavca, postoji opasnost da bude otpušten. Iznimke će biti oni radnici koji su se oporavili od bolesti, ali će za to morati priložiti dokaz, prenosi RT.

Novi zakon stupa na snagu 15. studenog, kada Latvija izlazi iz lockdowna u kojem su brojne trgovine i tvrtke morale zatvoriti svoja vrata, a građani su gotovo mjesec dana bili zatvoreni u svojim domovima. Također je bio uveden policijski sat između 20 sati i 5 sati ujutro za one poslovne objekte koji su ostali otvoreni.

Premijer Krisjanis Karins prošlog je mjeseca upozorio Latvijce da je "zdravstveni sustav u zemlji u opasnosti te da je cijepljenje jedini izlaz iz ove krize". Stopa procijepljenosti u ovoj baltičkoj zemlji, u kojoj živi 1,9 milijuna stanovnika, i dalje je znatno niža od prosjeka EU, gdje je potpuno cijepljenih oko 75 posto. U Latviji je 63 posto odraslih osoba u potpunosti cijepljeno.

Latvija je tako jedna u nizu država koja je uvela mjere za necijepljene zaposlenike i pretvorila ih u zakon. Naime, i druge su zemlje pribjegle sličnoj politici. U njima susjednoj Rusiji izdane su smjernice prema kojima su poslodavci dužni suspendirati radnike koji se odbiju cijepiti. To znači da zaposlenici riskiraju da budu poslani kući bez isplaćene plaće za njihov rad ako ne postoje valjani zdravstveni razlozi zbog kojih se ne žele cijepiti.

U međuvremenu su strogi zahtjevi za cijepljenjem zaposlenih potaknuli masovne prosvjede u zemljama Europske unije, poput Italije, Francuske i Grčke koji se protive uvođenju covid potvrda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:35