ZABRANA EMITIRANJA

Latvija razbjesnila ruske slobodne medije: ‘Kakav dar Kremlju! A što su samo pisali o Ukrajini!‘

Latvijski državni regulator oduzeo je licencu neovisnoj ruskoj TV Dožd, slobodni ruski mediji ocjenjuju da to ide u korist Kremlju

Izvršna direktorica Natalija Sindejeva u studiju TV Dožda/Arhivska fotografija

 Vasily Maximov/Afp/Profimedia/Vasily Maximov/afp/profimedia

Nakon što je Latvija (poznata i kao Letonija), odnosno tamošnji državni regulator, poništila licencu ruskoj neovisnoj televizijskoj postaji TV Dožd (poznatoj i kao TV Rain, u prijevodu TV Kiša) jer je medijska kuća proglašena prijetnjom nacionalnoj sigurnosti, nižu se negativne reakcije na tu odluku, posebno od strane ostalih neovisnih ruskih medija, među kojima neki također djeluju u Latviji, poput Meduze i Novaje Gazete Europe. Smatraju kako odluka ide u korist isključivo režimu u Kremlju, odnosno da se time postiže upravo ono što Moskva želi.

Televiziji je zabranjeno kabelsko emitiranje, a šef regulatora Ivars Abolins rekao je novinarima u utorak da je latvijska protuobavještajna i unutarnja sigurnosna služba obavijestila njegov ured da televizijska postaja predstavlja prijetnju sigurnosti zemlje članice Europske unije. "Svi se moraju držati latvijskih zakona i poštovati ​​ih", rekao je Abolins i dodao da će emitiranje prestati u četvrtak.

Latvijsko udruženje novinara stalo je u obranu televizijske mreže. U priopćenju je udruga navela da bi vlasti mogle "postići bolji rezultat" dopustivši mreži da zadrži svoju licencu, dok pomno prate što emitira.

Ova liberalno orijentirana televizija počela je emitirati iz Latvije i drugih zemalja u srpnju, nakon što je bila prisiljena zatvoriti svoj moskovski studio nakon ruske invazije na Ukrajinu i ruskog zakona koji strogo kažnjava negativno i ‘lažno‘, odnosno o Kremlju neovisno izvještavanje o "specijalnoj vojnoj operaciji", kako invaziju na susjednu zemlju službeno nazivaju u Moskvi.

Latvijska zabrana rada od četvrtka za TV Dožd dolazi devet mjeseci nakon što je Rusija objavila da obustavlja emitiranje te televizijske postaje, optužujući je za širenje "namjerno lažnih informacija o akcijama ruskog vojnog osoblja" u Ukrajini. Ipak, televizijska postaja nedavno je izazvala kontroverze, a regulator ju je u petak kaznio s 10.000 eura jer je prikazala kartu Rusije koja uključuje okupirani Krim te je nazivala ruske vojnike u Ukrajini "našom vojskom".

‘Nepravedne i apsurdne optužbe‘

Dožd se našao na meti kritika kada je voditelj Aleksej Korosteljev prošlog tjedna zamolio gledatelje da pošalju informacije o unovačenim ruskim vojnicima i pogreškama tijekom mobilizacije. Korosteljev je, naime, promovirao telefonsku liniju televizijske postaje za informacije o uvjetima na prvoj liniji za ruske mobilizirane vojnike, zamolivši gledatelje da pošalju pitanja i savjete na e-mail adresu i Telegram kanal. "Mnoge priče poslane nama ili Telegram botu sada su javne. Nadamo se da možemo pomoći mnogim pripadnicima vojske, primjerice, s opremom i osnovnim sadržajima na bojištu”, rekao je.

Neki ukrajinski i latvijski komentatori protumačili su riječi Korosteljeva kao izraz podrške ruskim trupama u Ukrajini.

Korosteljev, kojeg je Dožd otpustio zbog njegovih riječi, ocijenivši ih "dvosmislenima", rekao je u petak da su one bile samo "lapsus". Tijekom vikenda najmanje su još tri novinara dala otkaz u Doždu kako bi iskazali svoju solidarnost s Korosteljevom, dok su drugi rekli za The Moscow Times da ih trenutačna situacija podsjeća na gušenje oporbenih medija u Rusiji te da će u konačnici samo pomoći Moskvi da progura svoj proratni narativ.

Unatoč njegovim objašnjenjima, riječi Korosteljeva kod nekih su izazvale bijes. "Kada ‘dobri Rusi‘ pomažu ‘lošim Rusima‘ - može li svijet konačno shvatiti da su svi isti?", napisao je ukrajinski ministar kulture Oleksandar Tkačenko u petak na Telegramu, kako je prenio The Moscow Times.

"To je bila najgora stvar koju smo mogli učiniti u toj situaciji... Želim se ispričati", rekla je izvršna direktorica TV Dožda Natalija Sindejeva u emotivnoj video izjavi u utorak nakon oduzimanja licence, u kojoj je poručila novinarima koji su dali otkaz, uključujući otpuštenog Korosteljeva, da se vrate.

TV Dožd je nakon odluke o oduzimanju licence objavio da se njihovi programi i dalje mogu gledati na YouTubeu te da su sve optužbe protiv njih "nepravedne i apsurdne te nemaju veze sa zdravim razumom". Glavni urednik TV Dožda Tihon Dzjadko kritizirao je odluku latvijskog regulatora kao farsično ponavljanje cenzure u Kremlju. Dzjadko je usporedio sadašnji razvoj događaja s događanjima prije više od osam godina, kada su državne vlasti i televizijski operateri u Rusiji također uklonili televizijsku postaju iz kabelskog emitiranja nakon što je ta mreža navodno uvrijedila preživjele u opsadi Lenjingrada.

‘Napravili smo puno glupih pogrešaka‘

Sindejeva je, pak, izjavila kako su u posljednje vrijeme napravili "puno glupih pogrešaka". Također je pojasnila da ako nemaju licencu, ne mogu emitirati ni na jednoj kabelskoj mreži.

Neovisni ruski portal Meduza, koji također djeluje u Latviji i ističe se žestokom kritikom ruskog rata u Ukrajini i režima ruskog vođe Vladimira Putina, izvijestio je da Latvija planira blokirati i pristup YouTube kanalu TV Dožda te je u utorak objavio i svoju posebnu izjavu o odluci vlasti u Rigi. Izjavi su priložili popis desetaka urednika ruskih neovisnih medija i novinara koji su je, kako tvrde, potpisali.

Kažu kako vrlo pažljivo i sa zabrinutošću prate razvoj događaja, ističući kako se u posljednjih osam godina, koliko djeluju u Latviji, tamošnje vlasti nijednom nisu pokušale miješati u njihovu uređivačku politiku te navode kako su zahvalni na gostoprimstvu.

"Nismo imali razloga sumnjati da je Latvija, koja je mnogima na Meduzi postala drugi dom, svjesna vitalne uloge koju neovisni mediji igraju u demokratskim društvima. Nakon 24. veljače, Latvija je primila novinare iz Rusije koji su riskirali višegodišnje zatvorske kazne zbog obavljanja svog posla i otpora ratu koji je Rusija pokrenula protiv Ukrajine. Iznimno smo cijenili odluku latvijskih vlasti, shvaćajući koliko je bila teška, s obzirom na trajnu bol koju ljudi ove zemlje još uvijek doživljavaju zbog sovjetske okupacije", stoji u izjavi.

Ipak, u nastavku se, između ostaloga, navodi kako Meduza vjeruje da je odluka latvijskog Nacionalnog vijeća za elektroničke medije da oduzme licencu TV Doždu nepravedna, pogrešna i nerazmjerna službenim kršenjima koja je navela agencija, a da su argumenti kako ta kršenja predstavljaju "prijetnju nacionalnoj sigurnosti" neuvjerljivi.

‘Očit antiratni stav mreže‘

"Antiratni stav mreže je očit, kao i kritički stav prema Putinovom režimu. Značaj TV Rain u suprotstavljanju ruskoj državnoj propagandi je kolosalan. Galama o "nacionalnoj sigurnosti" prikriva ono što je zapravo težak udarac slobodi govora, a u konačnici i europskoj sigurnosti. Nema demokracije prije svega bez neovisnih medija, a nedemokratska Rusija ostat će prijetnja svojim susjedima i cijelom svijetu. Čak i ako je donesena potpuno legalno, odluka Nacionalnog vijeća za elektroničke medije također je nevjerojatan dar ruskim vlastima".

Ovom zabranom, ocjenjuje se dalje, latvijski dužnosnici pomažu Kremlju u onome što je započeo - potpunom uništenju infrastrukture ruskih neovisnih medija. "Vjerujemo da se politička situacija u Rusiji neće promijeniti ako se stanovnici zemlje prepuste propagandi". Također, ističu kako postoji rizik da ta propaganda postane jedini izvor informacija za građane EU koji govore ruski.

Ističu da je TV Dožd jedan od rijetkih istinski neovisnih medija koji je zadržao veliku publiku unutar Rusije te kako je antiratnom pokretu potrebna ova televizijska mreža. "Pogledajte bilo koju od njegovih vijesti i vidjet ćete stav mreže o ovom odvratnom ratu i kako gleda na one koji su nezakonito uzurpirali vlast u Rusiji. Jesu li novinari TV Rain pogriješili? Jesu li njihove formulacije bile netočne? Da. Ali svi mediji, pa tako i najkvalitetniji, griješe, čak i u kritičnim trenucima. U vrijeme rata, prisilnog iseljavanja i polariziranog javnog mnijenja, vjerojatnost pogrešaka nažalost samo raste. Naše izvještavanje ocjenjuju i čitatelji i gledatelji, ali i kolege, a te ocjene znaju biti brutalne", navedeno je u izjavi, uz poruku da je sloboda govora univerzalna vrijednost te da se solidariziraju s TV kućom.

Oglasio se i Aleksej Navaljni, najistaknutije lice ruske oporbe, koji trenutačno služi kaznu zatvora koju mu je izreklo pravosuđe režima u Moskvi. On je također izrazio podršku TV Dožd, kako je prenio The Insider. "Želim izraziti svoju podršku TV Rainu. To je pošten, neovisan medij s kojim surađujem od njegovih početaka. Oduševljava me njihov ovogodišnji rad, kada su beskompromisno osudili Putinov rat protiv Ukrajine i postali izvor istine o tom ratu za milijune Rusa. Odluka latvijskih vlasti da TV Rain oduzmu dozvolu čini mi se pogrešnom i utemeljenom na nedostatku informacija. Naravno, Latvija je slobodna donijeti bilo koju odluku u interesu svojih građana i mislim da ne vide prijetnju u mediju čiji je voditelj napravio lapsus u eteru", napisao je Navaljni na Twitteru.

Sporne objave šega latvijskog regulatora: ‘Više ne mislim tako‘

Naveo je kako vjeruje u europsku demokraciju i pravosudni sustav te ne sumnja da će "na kraju biti donesena pravedna odluka".

Poseban članak Meduza je posvetila šefu latvijskog regulatora Ivarsu Abolinsu, navodeći da su korisnici društvenih mreža otkrili mnoštvo njegovih prijašnjih objava na Twitteru, u kojima je osuđivao Ukrajinu i hvalio Putina u vrijeme aneksije Krima. Njegove objave je, kako navode, prenio latvijski Rus.TVnet. U njima se vidi kako je u srpnju 2013. godine Abolins je naveo da Putin "drži Rusiju na nogama" i "štiti je od kaosa".

U siječnju 2014., u vrijeme prosvjeda na kijevskom Euromajdanu, Abolins je napisao da bi "Latvija trebala poslati novac (Viktoru) Janukoviču (proruskom ukrajinskom predsjedniku, kojeg je podržavala Moskva, op.a.) i moliti Boga da se Ukrajina ne približi EU-u". “Što ćemo s tim milijunima ljudi koji govore ruski?”, upitao se. Dana 21. veljače 2014., Abolins je ocijenio da "nikakva normalna regulacija nije moguća u Ukrajini", a 28. veljače je napisao kako je normalno "da prvo razmišljamo o svojim interesima i interesima Latvije. Ishod će u svakom slučaju biti loš za Ukrajinu. Ukrajina neće biti stabilno i demokratsko društvo".

Novinari neovisnog ruskog The Insidera također su primijetili opasku od 18. ožujka 2014., što je službeni datum ruske aneksije Krima, kada je Abolins pohvalio Putinov govor kao "jednostavno izvrstan". "Nule na Zapadu mogu se sve opustiti, tužne", napisao je.

Peskov: Druge države nisu ništa slobodnije od Rusije

Odgovarajući na upite Rus.TVneta, Abolins je naveo da je napisao te objave, ali da oni "više ne odražavaju" njegova trenutačna razmišljanja. "Temeljio sam svoje tweetove na informacijama dostupnim u to vrijeme. To je mišljenje bilo pogrešno i apsolutno je u suprotnosti s mojim trenutačnim stavom", rekao je.

The Moscow Times prenosi da je odluka Latvije izazvala nevjericu i bijes među novinarima TV Dožda i preispitivanje svog djelovanja od strane drugih ruskih novinara u egzilu. "To je vrlo loš znak za novinare", rekao je jedan novinar medija na ruskom jeziku koji se preselio u Rigu nakon početka rata, a koji je želio ostati anoniman jer mu je rečeno da ne komentira situaciju u TV Doždu. "Novinari se očito ne mogu vratiti u Rusiju, gdje im prijeti kazneni progon. No, također je malo vjerojatno da će moći potiho raditi u Latviji".

Istovremeno, neki su ukrajinski dužnosnici također izrazili podršku Doždu. "Apsolutno su jasno objasnili svoj stav, da je on antiratni i proukrajinski", rekao je u utorak Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je, pak, u utorak da potez Latvije pokazuje da strane države nisu ništa slobodnije od Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:15