ODOBRIO PARLAMENT

Latvijci se domislili kako stravične statistike iskorisititi za pomoć Ukrajini: ‘Nismo očekivali toliko pijanih‘

‘Država ne može aute toliko brzo prodati, koliko ih brzo oduzima alkoholiziranim vozačima. Zato su se dosjetili slati ih u Ukrajinu‘

Ilustracija

 Sergio Azenha/Alamy/Alamy/Profimedia/Sergio Azenha/alamy/alamy/profimedia

Automobili oduzeti pijanim vozačima u Latviji bit će poslani Ukrajini kako bi im se na taj način pomoglo u ratu protiv Rusije, piše BBC.

Prebacivanje u Ukrajinu već čeka osam vozila zaplijenjenih u Rigi, a konvoj će krenuti u srijedu budući da je sve odobrio parlament Latvije.

Zastupnici su se složili da će poslati vozila u vlasništvu države ukrajinskoj policiji i bolnicama.

Prošle je godine Latvija izmijenila zakon pa onim vozačima kojima je izmjereno 1,5 promila alkohola u krvi - tri puta više od dopuštene količine - država može oduzeti vozilo i prodati ga.

Latvija ima jednu od najviših stopa vožnji pod utjecajem alkohola u Europi, a godišnje policija uhvati oko 3.500 pijanih vozača.

Promjena zakona dovela je do značajnog povećanja broja zaplijenjenih vozila pa su se državni deponiji na kojima se auti čuvaju, napunili već za nekoliko tjedana.

Zbog toga je latvijska vlada odlučila više od 20 vozila svaki tjedan poslati Ukrajini preko humanitarne organizacije Twitter Convoy koja se bavi organiziranjem pomoći ratom razorenoj zemlji.

‘Nitko nije očekivao baš toliko pijanih za volanom‘, kaže osnivaš udruge Reinis Poznaks. ‘Država ih ne može toliko brzo prodati, koliko ih brzo oduzima pijanim vozačima. Zato su se dosjetili aute slati Ukrajini.‘

Prvih osam vozila ukupne je vrijednosti oko 18.500 €, prema podacima s latvijske web stranice Delfi. Jedan je vozač u svojem oduzetom vozilu ostavio rusku zastavu.

Oko trećine latvijskog stanovništva čine etnički Rusi, a Latvija se ubrzo nakon invazije na Ukrajinu potrudila zabraniti desetke web stranica koje su širile rusku propagandu.

Vladimir Putin je opetovano pokušavao opravdati rat u Ukrajini tvrdnjama da samo želi svima koji govore ruski osigurati zaštitu Kremlja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:01