DRUGAČIJA CEREMONIJA

Laureati primili Nobelovu nagradu u svojim domovima: ‘Nadamo se da ćemo sljedeće godine slaviti‘

Tradicionalno se ceremonije održavaju svake godine 10. prosinca u Stockholmu, na godišnjicu smrti švedskog industrijalca Alfreda Nobela
 Fredrik Sandberg/AFP

Ovogodišnji dobitnici primili su Nobelovu nagradu u svojim domovima, dok je orkestar izvodio klasične kompozicije u skoro praznoj dvorani Gradske vijećnice u Stokholmu.

"Ovo je doista drugačija ceremonija dodjele Nobelove nagrade", rekao je švedski kralj Karl Gustav, koji obično dijeli nagrade, u poruci iz kraljevske palače.

Svečana dodjela nagrada prenošena je uživo, a svi laureati su zbog pandemije koronavirusa ostali u svojim domovima.

Michael Houghton, koji je zajedno s Harveyem Alterom i Charlesom Riceom dobio nagradu za medicini, bio je svom vrtu u Kaliforniji odjeven u svakodevnu odjeću kada je primio nagradu.

Baš kao i dobitnica nagrade za književnosti Louise Gluck koja je primila nagradu u svom vrtu u Bostonu.

Neki od njih nosili su zaštitne maske kada im je uručena medalja i diploma, uz novčanu nagradu od 1.1 milijuna dolara.

"Nadamo se da ćemo sljedeće godine imati priliku slaviti na pravilan, uobičajen način", rekla je Berit Reiss-Andersen, predsjednica norveškog Nobelovog odbora.

Tradicionalno se ceremonije održavaju svake godine 10. prosinca u Stockholmu, na godišnjicu smrti švedskog industrijalca Alfreda Nobela, koji je svojom oporukom iz 1895. godine osnovao nagradu. Osim nagrade za mir koja se održava u Oslu.

Nobelovu nagradu za fiziku ove godine dobili su Roger Penrose, Reinhard Genzel i Andrea M. Ghez, za kemiju Emmanuelle Charpentier i Jennifer Doudna, za medicinu Michael Houghton, Harvey Alter i Charles Rice, za književnost Louise Gluck, a za ekonomiju Paul Milgrom i Robert B. Wilson.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2022 09:56