ŠOKANTNE SCENE S LA PALME

Lava guta sve pred sobom, znanstvenici tvrde: ‘Ovo bi moglo potrajati do tri mjeseca‘

Stanovnici bi još dugo mogli biti u opasnosti od potresa, tokova lave, otrovnih plinova, vulkanskog pepela i kiselih kiša
Kuća na području El Paraisoa
 Equipo I Love The World/Zuma Press/Profimedia

Obitelji su se požurile u utorak da izvuku svoje stvari iz domova kako bi pobjegli od napredujuće lave, dok su helikopteri nadlijetali iznad vulkana koji je erumpirao na španjolskom otoku La Palmi.

Trećina kućanstava ugroženo je lavom, koja ide prema obali, u gradu Los Llanos de Aridaneu. Obitelji su u kombije ukrcale madrace, hladnjake, perilice rublja i torbe pune odjeće.

image
Kuća pokraj rijeke lave
Equipo I Love The World/Contactophoto/Profimedia

Stanovnici Los Llanos de Aridanea dobili su sat vremena da se spakiraju i evakuiraju, što se ranije događalo u drugim mjestima na kanarskom otoku La Palmi.

Vulkan se aktivirao u nedjelju na tom otoku, zbog čega je evakuirano šest tisuća osoba, dok je do sada uništeno najmanje 166 kuća. Prema vulkanološkom institutu lava trenutno pokriva 154 hektara.

Predsjednik Kanarskih otoka Angel Victor Torres rekao je da službe nisu mogle zaustaviti 'neumoljivi' napredak lave prema moru te da će nastradati još kuća, crkava i poljoprivrednih površina. Za sada nema ozlijeđenih niti poginulih zbog erupcije vulkana.

Urušavanje ceste djelomično je usporilo evakuaciju.

Prvotno se očekivalo da će lava stići do obale u ponedjeljak, ali se sada kreće sporije.

'Lava na putu prema moru bila je pomalo hirovita i skrenula je s puta', rekao je načelnik El Pasa Sergio Rodriguez državnoj televiziji TVE.

image
Kuća na području El Paraisoa
Equipo I Love The World/Zuma Press/Profimedia

Iako je još uvijek teško procijeniti ukupnu štetu, rekao je da će ona biti puno veća od 400 milijuna eura, koliko iznosi prag Europske unije za dodjelu pomoći.

Institut za vulkanologiju Kanarskih otoka priopćio je u srijedu da bi erupcija na otoku La Palma i njezine posljedice mogle trajati do tri mjeseca.

image
Francis Perez/Zuma Press/Profimedia

To znači da bi stanovnici mogli duže vrijeme biti u opasnosti od potresa, tokova lave, otrovnih plinova, vulkanskog pepela i kiselih kiša.

Institut je također izvijestio da je u utorak navečer došlo do snažnog povećanja broja manjih erupcija koje bacaju stijene i pepeo visoko u zrak iz vulkana La Palma. Utjecanjem lave u more moglo bi doći do oblaka otrovnih plinova i eksplozije, uslijed brzog hlađenja rastaljene stijene. Vulkan svakodnevno izbacuje u zrak i na tone sumpor-dioksida koji također utječe na pluća, dodaje institut.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 11:04