RUSKI ŠEF DIPLOMACIJE

Lavrov Amerikancima iznio novi zahtjev: ‘Tražimo pisana jamstva ili nećemo potpisati iranski nuklearni sporazum!‘

Ministar vanjskih poslova Ruske Federacije obrušio se na ukrajinskog predsjednika pa poslao poruku Amerikancima

Sergej Lavrov

 SERGEI ILNITSKY/POOL/AFP

"Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski teži tome da izazove sukob Rusije i NATO-a", ocijenio je u subotu ruski šef diplomacije Sergej Lavrov.

"Malo je bio grub prema svojim mentorima, optuživao ih je za nedjelovanje. A ja se pitam: ako se toliko iznervirao što se NATO nije založio za njega kao što se nadao, znači li to da se ipak nadao da će sukob biti riješen uvlačenjem NATO-a u cijelu ovu priču, a ne pregovirima? Ispada da on ipak teži tome da izazove sukon", izjavio je Lavrov napominjući da "neprekidne ogorčene izjave predsjednika Ukrajine ne ulijevaju optimizam".

Javna obraćanja Zelenskog prokomentirao je da su puna "militarističkog žara" što, prema Lavrovu, govori da mu uopće nisu potrebni pregovori s Rusijom, ali da se on nada kako će se to promijeniti.

Lavrov je ukrajinsku stranu optužio da stalno "izmišlja izgovore za odgodu svake sljedeće runde pregovora s Rusijom".

"Ruski pregovarači čekaju barem nekakvu informaciju s ukrajinske strane, kao i tijekom prvih dviju rundi. Situacija mi izgleda prilično čudno, kao da su svi zainteresirani za postizanje što bržeg mogućeg dogovora o tome kako da se sve potpuno regulira. S druge strane, bilo bi logično da je najzainteresiranija ukrajinska strana, koja stalno izmišlja izgovore da odgodi početak novog sastanka", rekao je Lavrov i dodao da Moskva još nije dobila rokove za novu rundu pregovora s Kijevom.

Prema Lavrovljevim riječima, Rusija provjerava informacije o tome da lokalne vlasti Hersona, koji su nedavno zauzele ruske trupe, navodno "odbijaju primiti humanitarnu pomoć".

"Postoje informacije iz grada Hersona... Kada se otvorio humanitarni koridor, naši predstavnici Ministarstva za izvanredne situacije, koji su otputovali tamo da pomognu civilima kako bi se evakuirali, htjeli su dostaviti tamo i humanitarnu pomoć. Sada provjeravamo informaciju o tome da su vlasti Hersona, navodno, odbile primiti tu humanitarnu pomoć", rekao je Lavrov tvrdeći da, ako je to istina, to "podsjeća na manire kijevskog režima koji se vodi isključivo idejama jačanja sukoba i napetosti u ključu rusofobije i kojem je sudbina civila, uključujući inozemne studente, na zadnjem mjestu".

"Rusija je od samog početka operacije dala do znanja da je spremna omogućiti humanitarne koridore, kako za civile iz određenih naselja, tako i za strance koji su se u to vrijeme našli na teritoriju Ukrajine", rekao je Lavrov nakon razgovora s kirgiškim šefom diplomacije Ruslanom Kazbakajevim.

Lavrov je također, kako javlja agencija AFP, u subotu situaciju u Ukrajini povezao s odnosima Rusije s Iranom.

Izjavio je da Rusija od Sjedinjenih Država zahtijeva pisane garancije prije stavljanja svog potpisa na novi iranski nuklearni sporazum da sankcije koje se Moskvi uvode zbog Ukrajine ni na koji način neće utjecati na ekonomske veze Rusije i Islamske Države.

"Tražili smo od naših američkih kolega da nam daju pisana jamstva, najmanje potpisom državnog tajnika, da trenutan proces sankcija koji su lansirali protiv nas neće ni na koji način poremetiti naše pravo na slobodne i potpune trgovinske i ekonomske veze te investicijsku suradnju i vojno tehničku suradnju s Iranom", izjavio je Lavrov.

Nešto ranije u subotu, Iran je izvijestio da je s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju dogovorio akcijski plan za rješavanje svih preostalih otvorenih pitanja o svom nuklearnom programu, najkasnije do lipnja. To priopćenje stiže u trenutku izvješća o velikom napretku u pregovorima o oživljavanju nuklearnog sporazuma koji je svojedobno otkazala administracija Donalda Trumpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 06:18