PORUKA S BALIJA

Lavrov divlja: ‘Rat u Ukrajini započeo je Zapad, a ljudi i dalje ginu samo zbog Zelenskog!‘

Kazao je i da su su ga iz UN-a obavijestili o pisanim obećanjima SAD-a i EU-a da će ukloniti sve prepreke izvozu ruskih žitarica i gnojiva

Sergej Lavrov

 Bay Ismoyo/Afp

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare na summitu G20 na Baliju optužio je Zapad da pokušava ispolitizirati zajedničku poruku na kraju summita spominjanjem Ukrajine, prenosi Guardian. Kazao je i da je o Ukrajini razgovarao s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, ali i kako je hibridni rat u Ukrajini započeo Zapad. Prema Lavrovu rat još nije okončan jer Ukrajina, odnosno Zelenski, produžavaju sukob.

Lavrov je kazao i da su ga iz UN-a obavijestili o pisanim obećanjima SAD-a i EU-a da će ukloniti sve prepreke izvozu ruskih žitarica i gnojiva na svjetska tržišta, te kako je za to dobio garanciju od glavnog tajnika UN-a Antónia Guterresa, prenosi Reuters.

Podsjetimo, ruske žitarice i gnojiva nisu izravno na meti zapadnih sankcija, ali Moskva se mjesecima žalila da to u praksi izgleda drugačije jer sankcije ograničavaju pristup lukama, financijama i osiguranju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:25