PUTINOV ŠEF DIPLOMACIJE

Lavrov iznio ruske uvjete za sporazum s Ukrajincima: ‘Ne predlažemo kapitulaciju, evo što je naša ideja‘

Ruski ministar vanjskih poslova u intervjuu za Al Jazeeru govorio je o ratu u Ukrajini

Sergej Lavrov

 Photo by Handout/RUSSIAN FOREIGN MINISTRY/AFP

Ruske zahtjeve Ukrajini ne treba kvalificirati kao njezinu kapitulaciju, Moskva predlaže pregovore, rekao je u srijedu šef ruske diplomacije Sergej Lavrov govoreći za televizijsku postaju Al Jazeera.

- Ne smatram da se to može kvalificirati na taj način, kao kapitulacija. Ovdje nije najvažniji termin koji će se koristiti. Mi predlažemo sporazum koji će osiguravati legitimna prava svih naroda koji žive u Ukrajini, što uključuje sve nacionalne manjine, bez izuzetka i njihovu ravnopravnost, rekao je Lavrov.

- To se treba odraziti i u ukrajinskom zakonodavstvu, u kojem sada postoji zakon o tri autohtona naroda, kao da Rusa nikada nije bilo na ukrajinskoj zemlji. Takve stvari već stvaraju zakonodavne osnove za daljnju rusofobnu politiku, i ne samo rusofobnu, nego protiv svih ostalih nacionalnih manjina – Mađara, Rumunja, Poljaka, Bugara. Polazimo od toga da će upravo ukrajinski narod to rješavati. Ako se vlast složi sa uvjetima o kojima se sada razgovara, to će biti sporazum, rekao je.

Kako je dodao, "ako Zapad odluči spustiti novu željeznu zavjesu ispred Rusije,„nećemo brinuti i naći ćemo druge mogućnosti za razvoj".

Lavrov je istaknuo da Ukrajina ima tehnološki i tehnički potencijal za razvoj nuklearnog oružja, ali da Rusija to neće dopustiti.

Nakon završetka sukoba, Ukrajinci bi sami trebali odlučiti kako će dalje živjeti, ustvrdio je Putinov šef diplomacije.

- Ukrajinci sami trebaju odrediti kako će dalje živjeti nakon što se završi ovaj sukob koji su oni počeli, a koji mi pokušavamo okončati. O tome se sada razgovara u političkim krugovima. Ja ne sudjelujem u tim rapsravama. Jasno polazimo od toga da to treba biti mišljenje svih naroda koji žive u Ukrajini, rekao je Lavrov.

U velikom razgovoru za katarsku televizijsku mrežu Lavrov je govorio i o mogućnosti za nuklearni sukob. Kaže da sva pitanja o tome, iako je upravo Putin nedavno naredio svojim nuklearnim snagama stavljanje u visoki stupanj pripravnosti, treba uputitit - američkom predsjedniku Joeu Bidenu.

- Ako predsjednik Biden govori o mogućnosti takve alternative, onda to znači da stari instinkti nisu iščezli iz umova, izjavio je.

- On je rekao: da nismo krenuli putem sankcija, alternativa je mogla biti samo treći svjetski rat. Razmišljati u takvim kategorijama..., dodao je.

On smatra da ne postoji mehanizam kojim bi se Rusiju izbacilo kao stalnu članicu iz Vijeća sigurnosti UN-a.

- Mehanizam ne postoji. Ne pokušavajte bilo što objašnjavati britanskim predstavnicima. Njihova apsolutna neadekvatnost svima nam je dobro poznata, dometnuo je.

Komentirajući ekonomske sankcije koje je Zapad nametnuo Rusiji, Lavrov je rekao da su zapadne države time pogazile sve svoje principe te se vratile "banditskom divljem kapitalizmu".

- Pogazili su sve principe koje su uvodili na međunarodnoj areni i odustali od svih tih pravila koja su uvođena u proteklih 70 godina. Oni su ih jednostavno prekrižili i vratili se banditskom, divljem kapitalizmu iz vremena "zlatne groznice", smatra Lavrov.

Kaže i da je Rusija u stanju suprotstaviti se svakom, bilo ekonomskom, bilo političkom pritisku.

- Ako netko sumnja u to, preporučujem mu da se upozna s ruskom poviješću, s poviješću Ruskog carstva, Sovjetskog Saveza i poviješću onih etapa u našem životu kada smo bili izloženi invaziji neprijateljskih vojski, rekao je.

Osvrćući se na kraju na pitanje anektiranog Krima rekao je da je za Rusiju ta tema završena i da o njoj diskusije uopće nema: - Krim je dio Rusije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:35