ŠEF DIPLOMACIJE

Lavrov izvan sebe zbog sankcija: Žele nas razoriti, slomiti, istrijebiti, ugušiti, objavili su nam totalni hibridni rat!

‘Ciljevi nisu skriveni, oni su ih javno obznanili - razoriti, slomiti, istrijebiti, ugušiti rusku ekonomiju i Rusiju kao takvu‘

Sergej Lavrov

 Kirill Kudryavtsev/POOL/AFP

Ruski šef diplomacije Sergej Lavrov optužio je u petak Zapad da je pokrenuo 'totalni, hibridni rat' protiv njegove zemlje dodavši da sadašnji val sankcija pokušava 'istrijebiti' rusku ekonomiju, pišu ruski mediji.

Do ovog njegova komentara je došlo na konferenciji Fondacije za javnu diplomaciju Gorčakov u Moskvi na kojoj je rekao da odgovor Zapada na ruski napad na Ukrajinu predstavlja 'rat'.

- Danas nam je objavljen pravi hibridni rat, totalni rat, rekao je, dodavši da je ovaj termin 'koristila Hitlerova Njemačka' i 'sada ga koriste brojni europski političari kad govore o onome što žele napraviti s Ruskom Federacijom'.

- Ciljevi nisu skriveni, oni su ih javno obznanili - razoriti, slomiti, istrijebiti, ugušiti rusku ekonomiju i Rusiju kao takvu, izjavio je Lavrov.

Ministar je kazao da sankcije neće imati željeni efekt izoliranja ruske ekonomije, dodavši da je 'većina zemalja u svijetu zainteresirana za ključne principe Povelje UN-a'.

Apelirao je na članove Fondacije Gorčakov da dobro zapamte države koje su odbile pridružiti se 'antiruskoj histeriji' unatoč pritiscima od strane SAD-a i njegovih saveznika.

Među tim zemljama su Kina i Indija, koje su odbile prekinuti veze s Moskvom zbog njezine vojne intervencije u Ukrajini, iako su obje zatražile prekid borbi i diplomatsko rješenje krize.

Peking je eksplicitno ustvrdio da neće mijenjati svoj odnos s Rusijom uz inzistiranje da se zadrži 'nezavisni' stav u vezi ukrajinskog konflikta, dok je Indija pojačala trgovinski odnos s Moskvom zadnjih tjedana jer su pristali da kupe rusku sirovu naftu uz popust ranije ovog mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:15