PROPAO PIR

Lavrov krenuo na obiteljsko vjenčanje, uslijedio je totalni kaos: ‘Gubite se, sve ćemo vas poubijati!‘

Lavrovljeva kći Ekaterina i njezin suprug Aleksandar Vinokurov, oboje pod sankcijama, s vjenčanja su uz pomoć policije i sigurnosnih službi pobjegli u Saudijsku Arabiju

Sergej Lavrov, neredi u Gruziji

 /Afp/ Screenshot Twitter

Nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin 10. svibnja neočekivano ukinuo vize za stanovnike Gruzije te ukinuo zabranu letova iz Rusije za tu zemlju koju je Moskva 2019. unilateralno uvela nakon antiruskih prosvjeda, prvi su zrakoplovi iz Rusije u petak počeli stizati u glavni grad Gruzije Tbilisi i druge gruzijske gradove, piše The Associated Press.

Zrakoplov avioprijevoznika Azimuth Airlines koji je u petak popodne sletio u Tbilisi dočekali su prosvjednici koje je potom gruzijska policija rastjerala. Obnavljanju zračne veze između Gruzije i Rusije usprotivila se i Zapadu naklonjena gruzijska predsjednica Salome Zourabičvili koja se više puta s gruzijskom vladom sukobila oko odnosa Tbilisija i Moskve.

- Unatoč tome što su se Gruzijci tome usprotivili, ruski su zrakoplovi sletjeli u Tbilisi. Recite ‘ne‘ letovima iz Rusije - rekla je Zourabičvili.

Privatna gruzijska TV postaja naklonjena oporbi Mtavari Arkhi u petak je izvijestila da se članovi obitelji ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova navodno pripremaju za veliko slavlje u gradu Gurjaaniju u regiji Kaheti na istoku Gruzije. Prema pisanju Mtavarija, radilo se bratu Aleksandra Vinokurova, muža Ekaterine Lavrove (Vinokurova), kćeri Sergeja Lavrova. Mtavari je ustvrdio da su Vinokurovljev brat i njegova zaručnica već sklopili civilni brak, a da će se veliko slavlje održati u hotelskom kompleksu Ahašeni Wine Resort i Spa u gradu Ahašeniju.

Većina gostiju koji su trebali doći na slavlje odsjeli su u tom hotelu, a nekoliko njih u hotelu u mjestu Kvareli koje je od Ahašenija udaljeno 22 kilometra sjeverno. Mtavari je napisao je izgledno da će na vjenčanje doći i Vinokurov i njegova supruga. I ona i on su pod zapadnim sankcijama zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Mtavari je u subotu napisao da su djelatnici Sigurnosne službe Gruzije i Ministarstva unutarnjih poslova Gruzije u petak navečer oko ponoći Ekaterinu Lavrovu i njezin supruga Aleksandra Vinokurova odveli iz Gruzije te da supružnici u subotu stigli u Saudijsku Arabiju. Mtavari navodi da je to omelo planirano slavlje. Mladoženja i mlada te ostali gosti prebacili su se u hotel u Kvareliju. Međutim, tamo su ih zbog medijskih objava o vjenčanju dočekali prosvjednici koje je policija potom pokušala rastjerati. Mtavari navodi da su neki prosvjednici i uhićeni. "Gubite se! Sve ćemo vas poubijati!", vikali su prosvjednici, a navode lokalni mediji.

Gruzijska je policija u subotu uhitila parlamentarku Elenu Hoštariju koja se usprotivila vjenčanju te koja je tijekom boravka u policijskoj postaji u gradu Telaviju koji je od Ahašanija udaljen 16 kilometara jugoistočno tražila da se uhićenim prosvjednicima koji su se protivili vjenčanju omogući pristup pravnoj pomoći. Ukrajinska Pravda piše da je u sukobima prosvjednika i opozicijskih političara s policijom uhićeno ukupno 16 osoba.

Gruzijska predsjednica Zourabičvili rekla je da su članovi Lavrovljeve obitelji napustili Gruziju te da se spomenuto vjenčanje brata Aleksandra Vinokurova neće održati.

Zourabičvili je pozvala da se popis sankcioniranih ruskih državljana koristi kako bi se zaštitila gruzijska granica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:50