ZEMLJE SAVEZNICE

Lavrov nastavlja posjećivati partnere po svijetu: ‘Mi smo prijatelji! Indija nema jednostrano stajalište o Ukrajini‘

Indija vidi ukrajinsku krizu kroz cjelovite činjenice, a ne samo na jednostran način, rekao je nakon sastanka s indijskim kolegom

Sergej Lavrov i Subrahmanyam Jaishankar

 Indian Ministry of External Affa/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Rusija će povećati uporabu nezapadnih valuta u trgovini sa zemljama poput Indije, rekao je u petak šef ruske diplomacije Sergej Lavrov i pozdravio Indiju kao prijatelja koji nema "jednostrano stajalište" o ratu u Ukrajini.

Sergej Lavrov posjetio je Indiju kako bi osigurao potporu te zemlje koju je Rusija dugo smatrala saveznikom i to dan nakon što su američki i britanski dužnosnici izvršili pritisak na Indiju da izbjegne potkopavanje financijskog sustava utemeljenog na dolarima te sankcija nametnutih Rusiji zbog njezine invazije na Ukrajinu koja je započela 24. veljače.

Indija i Kina jedine su velike zemlje koje nisu osudile ono što Rusija naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Nakon što je Lavrov ovoga tjedna posjetio Kinu, Peking je rekao da je "odlučniji" razvijati bilateralne odnose s Rusijom.

"Mi smo prijatelji", rekao je Lavrov na konferenciji za novinare nakon sastanka s indijskim kolegom Subrahmanyamom Jaishankarom, dodajući da Indija vidi ukrajinsku krizu kroz "cjelovite činjenice, a ne samo na jednostran način".

Lavrov je rekao da je ruska središnja banka prije nekoliko godina uspostavila sustav za širenje financijskih informacija i da je Indija imala sličan sustav.

"Potpuno je jasno da bi se sve više transakcija obavljalo kroz ovaj sustav u nacionalnim valutama, zaobilazeći dolar, euro i druge valute", izjavio je.

Rusija je najveći dobavljač obrambene opreme Indiji, a Lavrov je rekao da će dvije zemlje koristiti mehanizam rupija i rublji za trgovinu naftom, vojnom opremom i drugom robom.

Indija za dijalog i diplomaciju

Lavrov je dodao da postoji određeni napredak u pregovorima s Ukrajinom. "Nenuklearni, neblokovski, neutralni status - sad se priznaje kao apsolutno neophodan", rekao je.

Ruski ministar vanjskih poslova izjavio je da će Rusija biti otvorena za posredovanje Indije između Ukrajine i Rusije, ali nije čuo za takav prijedlog, dok je Jaishankar rekao da se Indija zalaže za mirno rješavanje sporova.

"Indija je, kao što vam je poznato, uvijek bila za rješavanje razlika i sporova dijalogom i diplomacijom", izjavio je.

Indija je od početka rata u Ukrajini kupila milijune barela sirove nafte od Rusije uz popust, opravdavajući kupnju korisnom za svoje građane i nečime što rade čak i europske zemlje.

Indija je ugovorila i kupnju suncokretovog ulja iz Rusije po rekordno visokoj cijeni nakon što su zbog rata zaustavljene isporuke iz Ukrajine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 17:40