OŠTRE PORUKE ŠEFA RUSKE DIPLOMACIJE

LAVROV O 'VJERSKOM RATU' KOJI PRIJETI UKRAJINI I RUSIJI 'Carigradska patrijaršija provocira uz javnu i izravnu potporu Washingtona'

 
 REUTERS

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u petak da je neovisnost koju je dobila Ukrajinska Pravoslavna Crkva provokacija Carigradske patrijaršije uz potporu Washingtona.

U intervjuu objavljenom u petak na internetskoj stranici ruskog ministarstva vanjskih poslova, Lavrov je rekao da se radi o "provokacijama carigradskog patrijarha Bartolomeja, uz javnu i izravnu potporu Washingtona".

"Miješanje u život crkava je zabranjeno zakonom u Ukrajini, Rusiji i, nadam se, u svakoj normalnoj državi", dodao je Lavrov u razgovoru za državnu televiziju RT i francuske medije Le Figaro i Paris Match.

Carigradska patrijaršija, po hijerarhijskoj tradiciji najviša pravoslavna crkva u svijetu, u četvrtak je nakon dvodnevne svete sinode u Istanbulu priznala neovisnu Ukrajinsku Pravoslavnu Crkvu u Ukrajini.

U petak je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kazao da će Rusija "braniti interese pravoslavaca" u slučaju vjerskih nemira s Ukrajinom.

Ukrajinske vlasti rekle su da žele izbjeći "vjerski rat" te naglasile da će poštivati odluku župa koje će odlučiti ostati lojalne Moskovskoj patrijaršiji.

Pravoslavci u Ukrajini su podijeljeni, dio pripada Crkvi pripojenoj Moskovskoj patrijaršiji, a drugi dio je vjeran kijevskoj, samoproglašenoj nakon neovisnosti zemlje 1992., koju do sada nije priznavala nijedna pravoslavna crkva u svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2022 22:39