BITKA ZA AFRIKU

Lavrov obilazi ‘pola‘ kontinenta i nudi oružje, stiže i Macron, a SAD šalje posebnog izaslanika

Lideri brojnih afričkih država, poput Republike Južne Afrike, s neskrivenom sklonošću gledaju prema Moskvi

Sergej Lavrov, panorama Kaira, piramide u Gizi, panorama Adis Abebe i Emmanuel Macron

 Profimedia/

Afrika je najmlađi kontinent, ali duboko nejedinstven. Na sjeveru, do ekvatora, dio je geopolitičkog prostora MENA (Srednji istok i sjeverna Afrika), primarno arapski koji je sastavni dio eurazijskog prostora, onoga koji određuje prevlast u svijetu. Južni dio, "crna Afrika", ima manji utjecaj na globalna zbivanja, ali je bogat sirovinama. Teškoće s kojima se Afrika suočava precizno ocrtava podatak da niti jedna država s tog kontinenta nije članica skupine G20 na koje otpada oko 80 posto globalnog BDP-a.

I Arapska liga

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov stigao je u posjet Africi koji je počeo u Egiptu. Jake su veze još iz doba Sovjetskog Saveza, a Moskva mora objasniti Kairu da jačanje veza s Islamskom Republikom Iran ne ide na štetu odnosa s arapskim zemljama, niti da će raditi na jačanju nuklearnog programa vlade u Teheranu. Za to će imati prigodu pred Arapskom ligom. Tu je i pitanje žita koje Egipat nasušno treba, ali i pokušaj da se sazna što je predsjednik Abdel Fatah al-Sisi razgovarao s američkim predsjednikom Joeom Bidenom. Nakon toga će u Republiku Kongo (često se uz nju navodi i Brazzaville kako bi se razlikovala od susjedne Demokratske Republike Kongo). Veze su čvrste i duge, od 1964. godine, a glavne bi teme trebale biti uran i nafta. Put zatim Lavrova vodi u Ugandu, koja je pogoršala odnose sa zapadnim zemljama, i konačno stiže u Etiopiju.

Moćna afrička ekonomija koja se utapa u lokalnom ratu u kojem se koristi rusko oružje na svim stranama. Ondje je, nakon svrgavanja s vlasti i likvidacije cara Hailea Selasija na vlast došao Mengistu Haile Mariam, diktator koji se oslanjao na sovjetsku vlast i modele represije. Posjet ima i širi kontekst koji je Lavrov objasnio u tekstu u vodećim novinama četiriju država. U tekstu ni riječju ne spominje da Rusija vodi rat u Ukrajini, ne govori se čak ni o "specijalnoj vojnoj operaciji". Ali, napada Zapad da je odgovoran za probleme s izvozom žita i umjetnog gnojiva, ne navodeći da niti jedno, niti drugo nije pod sankcijama.

Nema ograničenja

"Naša zemlja, koja se nije okaljala krvavim zločinima kolonijalizma, uvijek je iskreno podržavala Afrikance u njihovoj borbi za oslobođenje od kolonijalnog ugnjetavanja", piše Lavrov. Ne spominje Mengistua tijekom čijeg su mandata stotine tisuća ljudi pobijene sovjetskim oružjem. Poruka je jasna - okrenite leđa Zapadu koji je dugo bio kolonijalni ugnjetavač, približite se Rusiji (i Narodnoj Republici Kini) u formiranju novog globalnog poretka.

Nakon prošlogodišnjeg puča u Burkini Faso na ulicama su javno pozivali Rusiju. I lideri brojnih afričkih država, pa i (još donekle) demokratskih, poput Republike Južne Afrike, s neskrivenom sklonošću gledaju prema Moskvi. Koja nudi oružje, a ne postavlja vladavinu prava kao uvjet za suradnju. I nisu osudili rusku agresiju. U Africi se često čuje da je Zapad mirno gledao (i poticao) ratove u Africi, a sad kad je izbio u Europi, traži da ih Afrika osudi. "Generalno se zalažemo za uspostavu učinkovitog financijskog sustava koji je otporan na potencijalni utjecaj neprijateljskih država", kaže Lavrov, potvrđujući da nije riječ samo o stvaranju ideološkog protuzapadnog saveza, nego i operaciji odbacivanja dolara - i eura, piše - kao globalnih sredstava plaćanja. Zapad ne sjedi prekriženih ruku: francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak stiže u posjet Zapadnoj Africi, a Mike Hammer, posebni američki izaslanik za Rog Afrike, dolazi u Egipat pa ide u UAE i Etiopiju. Bitka za Afriku traje.

Rusko-afrički odnosi

2018.

Tri su ruska novinara ubijena u Srednjoafričkoj Republici pa su u javnost doprli podaci o djelovanju ruskih plaćenika iz skupine Wagner u toj i drugim zemljama

2019.

Libijski ratni vođa Kalifa Haftar kreće u napad na Tripoli uz podršku skupine Wagner i posredno Moskve. Operacija je doživjela spektakularan neuspjeh jer je Turska dala podršku snagama Tripolija

2019.

Prvi rusko-afrički summit u Sočiju. Domaćini su bili predsjednici Rusije i Egipta, Vladimir Putin i Abdel Fatah al-Sisi. Na skup su došla 43 predsjednika. Nije bilo nikoga iz Republike Kongo u koju sada putuje Sergej Lavrov

2022.

Senegalski predsjednik i predsjednik Afričke unije Macky Sall došao je početkom lipnja u Moskvu i dao podršku Rusiji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:55