RUSKI ŠEF DIPLOMACIJE

Lavrov progovorio o Danu pobjede i kraju rata u Ukrajini: ‘Ne, nećemo se ravnati po tom datumu‘

Ruski šef diplomacije izjavio je da Dan pobjede 9. svibnja neće imati utjecaja na vojne operacije Moskve u Ukrajini

Sergej Lavrov

 Alexander Zemlianichenko/AFP

Nadolazeća godišnjica oslobođenja Rusije na kraju Drugog svjetskog rata, Dan pobjede koji se obilježava 9. svibnja, neće imati utjecaja na vojne operacije Moskve u Ukrajini, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u nedjelju na talijanskoj televiziji.

"Naši vojnici neće temeljiti svoje djelovanje na točno određenim datumima", odgovorio je Lavrov na pitanje hoće li obljetnica 9. svibnja označiti prekretnicu u sukobu, prenosi agencija Reuters.

"Obilježit ćemo našu pobjedu na svečan način, ali vrijeme i brzina onoga što se događa u Ukrajini ovisit će o potrebi minimiziranja rizika za civile i ruske vojnike", dodao je govoreći na ruskom uz talijanskog prevoditelja.

Lavrov je ponovio tvrdnje Moskve da je njegova zemlja motivirana jamčenjem sigurnosti proruskim Ukrajincima na istoku te da se bori protiv nacizma u Ukrajini.

Također je rekao kako ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski može promicati mir između dviju država ako "prestane izdavati zapovijedi svojim nacističkim snagama koje graniče s zločinom".

Ruski šef diplomacije kaže da njegova zemlja ne blokira napore za sprječavanje nuklearnog rata te tvrdi kako zapadni mediji krivo predstavljaju ruske poruke.

"Rusija nikada nije prekinula napore za postizanje sporazuma koji bi jamčili da do nuklearnog rata nikada ne dođe", prenosi BBC.

Također je naveo da zapadni mediji govore o ciljevima Rusije u Ukrajini "koji uopće ne postoje", kako prenosi Jerusalem Post.

Optužio je ukrajinske snage da izvode raketne udare koji su, kako njegove riječi prenosi agencija TASS, usmjereni na teroriziranje civila u pojedinim područjima Ukrajine kojima, kako je rekao, ne dopuštaju da sami biraju svoj put, rekao je on za talijansku televiziju Mediaset.

Mnogi zapadni dužnosnici i mediji već neko vrijeme nagađaju da ruski predsjednik Vladimir Putin želi vidjeti neku vrstu pobjede u istočnom Donbasu uoči tradicionalne parade koju organiziraju u Moskvi za Dan pobjede 9. svibnja, što je u ruskom vojnom kalendaru vrlo važan datum.

Takva razmišljanja kažu da Putin želi simbolički tog datuma 'objaviti uspjeh' ili čak proglasiti neku vrstu pobjede u Ukrajini, a pretpostavlja se da bi to moglo biti osvajanje Donbasa na istoku zemlje, gdje Rusi ne prestaju s napadima, ili potpuno osvojiti Mariupolj na jugu zemlje, gdje se ukrajinski vojnici još brane u čeličani Azovstal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2022 04:45