ZAMRZNUTE MILIJARDE

Lavrov prvi puta priznao koliko Moskvu bole sankcije: ‘Nitko nije očekivao da će Zapad to napraviti. Riječ je o krađi!‘

Oko polovice zlatnih i deviznih rezervi Središnje banke (300 milijardi dolara) zamrznuto je zbog sankcija koje je Zapad uveo Rusiji
 Maxim Shemetov/AFP

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov priznao je da nitko nije očekivao da će Zapad zaplijeniti imovinu Centralne banke Ruske Federacije. Ministar je ponovno zapljenu ruske imovine u iznosu od 300 milijardi dolara nazvao "krađom", javlja ruski Kommersant.

"Kada su rezerve Središnje banke (zamrznute op.a.), općenito, nitko nije mogao pomisliti na one koji su predvidjeli kakve bi sankcije Zapad mogao primijeniti. Ovo je jednostavno krađa", rekao je Lavrov tijekom govora studentima i nastavnicima Državnog instituta za Međunarodne odnose na Sveučilištu u Moskvi (MGIMO).

Dopisnik FT-ja iz Moskve Max Seddon na Twitteru javlja kako je ovo prvo veliko priznanje ruskih vlasti koliko su Moskvu pogodile sankcije.

Oko polovice zlatnih i deviznih rezervi Središnje banke (300 milijardi dolara) zamrznuto je zbog sankcija koje je Zapad uveo kao odgovor na "rusku specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini", navodi Kommersant. Osim zamrzavanja imovine ruske Središnje banke, EU je isključila sedam ruskih banaka iz SWIFT-a.

Podsjetimo, ruski ministar financija još je 13. ožujka priznao kako je polovica zlatnih i deviznih rezervi Banke Rusije zamrznuta zbog sankcija zapadnih zemalja. "Imamo ukupan iznos rezervi od oko 640 milijardi dolara. Trenutno ne možemo koristiti oko 300 milijardi dolara tih rezervi", rekao je tada Siluanov.

Zamrzavanje polovice ruskih deviznih rezervi jedna je od najbolnijih mjera za gospodarstvo, a posljedice su se vidjele vrlo brzo kroz gubitak polovice vrijednosti rublja, ubrzan rast cijena, pojavu nestašica i ograničavanje izvoza većeg broja proizvoda. Upravo zahvaljujući visokim deviznim rezervama procjenjivalo se da će Rusija moći dugo odolijevati sankcijama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. rujan 2023 19:46