PREGOVORI IDU DALJE

Lavrov: ‘Rusija će tražiti da NATO i OESS kažu hoće li ispuniti sigurnosne obveze‘

Ako to ne planiraju učiniti, onda neka objasne zašto. To će biti ključno pitanje u određivanju naših budućih prijedloga, dodao je

Sergej Lavrov i Vladimir Putin

 HANNIBAL HANSCHKE/REUTERS/POOL/dpa Picture-Alliance via AFP

Rusija će tražiti od NATO-a da jasno kaže namjerava li provesti ključne sigurnosne obveze, izjavio je u nedjelju šef ruske diplomacije Sergej Lavrov nakon što je Moskva rekla da odgovor NATO-a na ruske zahtjeve nije dovoljan.

Rusija je prisilila obrambeni savez predvođen Sjedinjenim Državama i Organizaciju za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u kojoj je 57 članica na pregovore o regionalnoj sigurnosti nakon što je nagomilala otprilike 100.000 vojnika blizu Ukrajine, iako poriče da planira invaziju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da SAD i NATO nisu uvažili glavne sigurnosne zahtjeve Moskve, ali i da je Rusija spremna nastaviti pregovore.

"Danas, putem ministarstva vanjskih poslova, šaljemo službeni zahtjev našim kolegama u Savezu i OESS-u, u kojemu ih pozivamo da objasne kako namjeravaju provesti (njihovu) obvezu da ne jačaju vlastitu sigurnost nauštrb sigurnosti drugih", rekao je Lavrov na državnoj televiziji.

"Ako to ne planiraju učiniti, onda neka objasne zašto. To će biti ključno pitanje u određivanju naših budućih prijedloga, o čemu ćemo izvijestiti predsjednika Vladimira Putina", izjavio je Lavrov.

Rusija će od Zapada tražiti ne samo obećanja, nego i pravno obvezujuća sigurnosna jamstva, "koja će osigurati sigurnost na cijelom europskom kontinentu, uz puno i jednako uvažavanje legitimnih interesa Rusije", rekao je Lavrov.

Rusija traži od NATO-a da povuče svoje snage i oružje iz istočne Europe i ne dopusti da Ukrajina, bivša sovjetska država, ikad postane članica tog vojnog saveza.

Washington i njegovi saveznici u NATO-u odbacuju te zahtjeve, ali kažu da su spremni razgovarati o drugim temama poput kontrole naoružanja i načina za izgradnju povjerenja.

NATO ne planira rasporediti borbene snage u Ukrajini, koja nije članica NATO-a, u slučaju ruske invazije, izjavio je u nedjelju glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

"Ne planiramo rasporediti borbene snage NATO-a u Ukrajini (...) usmjereni smo na pružanje potpore", rekao je Stoltenberg za BBC.

"Postoji razlika između članstva u NATO-u te snažnog i vrlo cijenjenog partnera poput Ukrajine. U to nema sumnje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:29