TURNEJA PO BALKANU

Lavrov stiže u BiH u trenutku kada SAD najavljuje Dayton 2, evo što će Dodik tražiti od njega

Šef ruske diplomacije trebao bi doći i u Zagreb, na otvorenje nove ambasade te razovarati i s Plenkovićem i s Milanovićem
 Handout/AFP

Nakon što je u listopadu zbog koronavirusa otkazana turneja ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova po Balkanu (morao je u samoizolaciju, a koronu su imali i neki ruski diplomati u ambasadi u Zagrebu), sada će se ona ipak realizirati pa će od ponedjeljka 14. prosinca do srijede 16. prosinca posjetiti Bosnu i Hercegovinu, Srbiju i Hrvatsku.

Termin je zgusnut. Prema pisanju ovdašnjih medija, Lavrov će u ponedjeljak 14. prosinca biti u istočnom Sarajevu, odnosno u gostima kod Milorada Dodika, potom bi se u utorak trebao naći s ostala dva člana Predsjedništva i svojom kolegicom Biserom Turković, zatim bi odletio na sastanak s Aleksandrom Vučićem u Beograd, da bi se u srijedu 16. prosinca ukazao u Zagrebu na otvorenju nove ruske ambasade te na susretu s premijerom Andrejem Plenkovićem, koji bi trebao konačno izaći iz samoizolacije, kao i s predsjednikom Zoranom Milanovićem.

Dolazak Sergeja Lavrova izaziva veliku pažnju, posebno u BiH, jer dolazi baš u trenutku kad se iz SAD-a i EU naveliko najavljuju promjene u strategiji odnosa prema BiH, korekcije Daytonskog sporazuma, odnosno Dayton 2 koji bi išao k jačanju funkcionalnosti jedinstvene države, jačanju državnih, a ne entitetskih institucija, zatim sprečavanje bilo kakvih pokušaja izdvajanja Republike Srpske iz BiH, otvaranje euroatlantskih perspektiva te marginaliziranje utjecaja Rusije.

I američki ambasador u Sarajevu Eric Nelson kaže kako je došlo vrijeme "za promjene sadašnjeg sporazuma iz Daytona". Smatra se da je i to jedan od razloga (iako je to dogovoreno već prije) što Lavrov prvo ide na sastanak s Dodikom, a tek sljedeći dan sa Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem.

Najavljujući posjet BiH, Lavrovljeva glasnogovornica Marija Zaharova izjavila je da je sadašnji Dayton optimalan za BiH te da bi "pokušaji prekrajanja daytonske arhitekture BiH, bez obzira na motive, mogli imati najozbiljnije posljedice". Zaharova je rekla da sadašnji Dayton "garantira prava i interese bosanskohercegovačkih naroda i njihovih entiteta".

Dodik će, pretpostavlja se, tražiti od Lavrova podršku da se ništa ne mijenja i moguće da će je dobiti, iako se neki u Sarajevu nadaju da će Lavrov biti suzdržan ili barem suzdržaniji oko toga. Podsjetimo da je Rusija jedina od međunarodnih čimbenika koja je za ukidanje visokog međunarodnog predstavnika, koji je nedavno i dobio podršku, svih osim Rusije.

Glasilo ruske vlade Rossijskaja gazeta tim povodom navodi kako najave promjene Daytona izazivaju uznemirenost susjednih država te navodi riječi Zorana Milanovića kako "ne vidi da se Dayton može izmijeniti bez nasilja".

Isto tako ruski mediji navode riječi Sergeja Lavrova da Rusiju i RS povezuju tijesne povijesne i kulturne veze te da Rusija jako drži do tih bratskih odnosa. Rossijskaja gazeta najavljuje da će se 2021. godine u BiH otvoriti izložba "Rusko kulturno naslijeđe u BiH", koju zajednički pripremaju Rusko geografsko društvo i srpsko Sveučilište u istočnom Sarajevu.

U Srbiji se očekuje također razgovor o BiH i Kosovu jer i tu se najavljuje nova politika SAD-a s dolaskom novog predsjednika i njegove administracije, koja će inzistirati na međusobnom priznavanju dviju država te članstvu Kosova u UN-u. Očekuje se da će Lavrov zahvaliti Vučiću jer Srbija u UN-u nije glasala za nedavnu rezoluciju kojom se Rusija osuđuje za aneksiju Krima i traži da ga napusti i vrati Ukrajini. BiH se tada suzdržala, a sve ostale zemlje bivše Jugoslavije podržale su spomenutu rezoluciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 15:05