RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Lavrov u Dumi: ‘S ove točke više nema povratka!‘; Rusi pobjesnili u UN-u: ‘Pa znate li što NATO radi?!‘

Ključne događaje ratnih zbivanja u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Prizori rata u Ukrajini, Sergej Lavrov

 /Afp

Ključni događaji:

- Nizozemska i Danska ipek neće Ukrajini slati svoje Leoparde 2

- Rusija: Ukrajinci su se povukli tri kilometra od prve crte

- Dužnosnik: Rusija planira ponovno osvojiti Harkiv

- Ukrajina: Rusija spaljuje tijela ruskih vojnika na Krimu da prikrije gubitke

- Financial Times: Moskva gomila vojne zrakoplove i helikoptere blizu granice

- Habeck: Njemačka je malo zakasnila s isporukom tenkova

- Austin: Ukrajina na proljeće pokreće ofenzivu


Njemačka će u Ukrajinu poslati "pola tenkovske bojne"

Njemačka je u srijedu objavila da će krajem ožujka poslati u Ukrajinu "pola bojne" borbenih tenkova Leopard 2, što znači petnaestak oklopnjaka, dok NATO-ovi saveznici teško prikupljaju tenkove obećane Kijevu.

"Budimo jasni: nismo sastavili bojnu, bit će to pola bojne", priznao je njemački ministar obrane Boris Pistorius nakon sastanka u Bruxellesu.

Berlin je krajem siječnja najavio da će zajedno s drugim zemljama poslati Ukrajini tridesetak borbenih tenkova Leopard 2 kako bi pomogao Kijevu da odgovori na rusku ofenzivu.

Njemački ministar je dodao da će njegova zemlja osigurati "14 Leoparda 2 A6, a Portugal tri". "Želim pojasniti da će naši biti isporučeni u zadnjem tjednu u ožujku. To je sigurno", rekao je.

Boris Pistorius je rekao da je njegov ukrajinski kolega Oleksij Reznjikov izrazio "zadovoljstvo" dopremom pola bojne za koju je rekao da je "prijelazna faza".

Drugi razgovori su planirani u prigodi Muenchenske konferencije o sigurnosti koja počinje u petak.

Poljska se pak obvezala da će poslati bojnu tenkova Leopard 2 starijeg modela. No predsjednik Andrzej Duda koji je doputovao u Bruxelles kako bi se sastao s glavnim tajnikom Jensom Stoltenbergom, nije rekao kada će se oni dopremiti.

O slanju 14 tenkova Leopard 2 iz Nizozemske se razgovaralo, ali su oklopnjaci mobilizirani za njemačko-nizozemsku brigadu, rekao je njemački ministar.

"Koliko znam, nije bilo službenog (nizozemskog) zahtjeva za njihovo slanje (u Ukrajinu). Da smo ih poslali, to bi oslabilo pripravnost njemačke vojske", rekao je.

Norveška je u utorak najavila da će poslati Ukrajini osam borbenih tenkova Leopard 2 njemačke proizvodnje i dodatnu opremu, no nije rekla kada.

Šef europske diplomacije je pozvao države da se pridruže Njemačkoj u slanju tenkova Ukrajini u intervjuu objavljenom u srijedu, pošto su mediji izvijestili da su Danska i Nizozemska odustale od slanja tenkova Leopard 2 Kijevu.

"Države moraju isporučiti koliko god je tenkova moguće što je moguće brže. Bilo bi jako razočaravajuće da, pošto se toliko dugo upiralo prstom u Njemačku jer ništa ne čini, sada te države to ne učine", rekao je Josep Borrell za njemačku televiziju Phoenix.

Tenkovi Lepoard njemačke proizvodnje u raznim modelima nalaze se u više od deset vojski zemalja članica NATO-a.

Ukrajina bi trebala "idućih mjeseci" primiti najmanje 100 Leoparda 1 A5, a riječ je o starijim, ali obnovljenim modelima, objavili su početkom veljače ministri obrane Njemačke, Nizozemske i Danske.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski inzistira na slanju tenkova Ukrajini, a traži i zrakoplove kako bi se njegova zemlja mogla suprotstaviti ruskim napadima.


Ukrajinska vojska kaže da je oborila ruske balone iznad Kijeva

Šest ruskih balona primijećeno je iznad Kijeva, a većinu ih je oborila protuzračna obrana, priopćila je u srijedu vojna uprava ukrajinske prijestolnice.

Vojna uprava kaže da su baloni možda nosili reflektore i opremu za izviđanje, ali nije precizirano kada su preletjeli glavni grad, iako je u Kijevu u srijedu izdano upozorenje za zračnu opasnost.

"Prema informacijama koje se sada razjašnjavaju, radilo se o balonima koji se kreću pod utjecajem vjetra", napisala je vojna uprava na Telegramu.

"Svrha lansiranja balona vjerojatno je bilo otkrivanje i iscrpljivanje naše protuzračne obrane", dodaje se.

Nešto prije te objave glasnogovornik ukrajinskog zrakoplovstva Jurij Ihnat kazao je da bi Rusija mogla koristiti balone kako bi sačuvala svoje zalihe izviđačkih dronova.

"Izviđačke bespilotne letjelice poput Orlana-10 sada se štedljivije koriste pa su (Rusi) pomislili: ‘Zašto ne bismo koristili ove balone?‘ Dakle, koriste ih", rekao je Ihnat za ukrajinsku televiziju.

Poslije je potvrdio da su se sirene za zračnu opasnost oglasile u glavnom gradu u srijedu zbog balona.

Rusija nije komentirala navode o balonima iznad Kijeva.


Lavrov: SAD i Zapad su doveli situaciju do ‘točke s koje nema povratka‘

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je okrivio SAD i zapadne saveznike Ukrajine za dovođenja odnosa s Moskvom do ‘točke s koje nema povratka‘. Razlog za to je prema Lavrovu potpora Ukrajini u ratu, piše Newsweek.

U obraćanju Dumi u srijedu Lavrov je naveo niz zamjerki zapadnim zemljama, koje je optužio da stvaraju ‘sanitarni kordon‘ oko Rusije.

Lavrov je ruskim zastupnicima u Dumi rekao da Zapad vodi dugogodišnju politiku okruživanja Rusije i uz to ‘transformira bratsku Ukrajinu u anti-Rusiju, u rusofobno militarizirano uporište‘.

Ruski poslanik u Ujedinjenim narodima Dmitrij Poljanski je izjavio da su Sjedinjene Države već prešle preko Putinovih crvenih crta u ukrajinskom ratu.

Poljanski je za Newsweek rekao da vjeruje da SAD i druge članice NATO-a ‘dolijevaju ulje na vatru‘ time što Ukrajini dostavljaju oružje kako bi joj pomogli u borbi protiv Rusije.

- Već postoji polu-direktna umiješanost NATO-a u konflikt jer se ne radi samo o naoružanju, nego i o obavještajnoj aktivnosti, kazao je.

- To je situacija kad mete nekih artiljerijskih sustava, kao što je HIMARS, mogu biti pogođene samo uz koordinaciju s Washingtonom, a to su potvrdili ukrajinski dužnosnici, kazao je Poljanski.

-To znači da NATO ne samo da osigurava oružje nego i odabire mete ukrajinskih napada. Što je to nego direktna uključenost u rat?

Kazao je i da su u rat uključeni plaćenici iz zapadnih zemalja koji se bore na strani Ukrajine, piše Newsweek.


Borrell kritizira države koje ne žele poslati tenkove Ukrajini

Šef europske diplomacije pozvao je države da se pridruže Njemačkoj u slanju tenkova Ukrajini, u intervjuu objavljenom u srijedu, nakon što su mediji izvijestili da su Danska i Nizozemska odustale od slanja tenkova Leopard 2 Kijevu.

"Države moraju isporučiti koliko god je tenkova moguće što je moguće brže. Bilo bi jako razočaravajuće da, nakon što se toliko dugo upiralo prstom u Njemačku jer ništa ne čini, sada te države to ne učine", rekao je Josep Borrell za njemačku televiziju Phoenix.

Pozivajući se na izvore, njemački dnevni list Die Welt je u srijedu izvijestio da su nizozemska i danska vlada odustale od slanja tenkova Leopard 2 Ukrajini.

"Znam da postoje stotine tenkova u vojskama u EU-u, od kojih neki moraju biti obnovljeni, ali tada to morate učiniti i to brzo jer će na proljeće biti prekasno", rekao je.

Nizozemska je u srijedu poručila da nije promijenila stajalište o mogućem slanju tenkova Leopard 2 Ukrajini.

Nizozemska ne posjeduje te tenkove, ali ih je unajmila 18 od Njemačke. Nizozemski premijer Mark Rutte rekao je prošli mjesec da je spreman poslati ih Ukrajini.

"Nizozemska ne posjeduje tenkove", rekla je glasnogovornica nizozemskog ministarstva obrane Sascha Louwhoff za Reuters.

"S Njemačkom je odlučeno da će tenkovi iz druge bojne biti primjereniji za slanje Ukrajini. Da je Njemačka odlučila poslati tenkove iz naše zajedničke bojne, ne bismo se tome protivili. Niti ćemo se protiviti ako oni odluče poslati ih kasnije."

Nizozemska, Danska i Njemačka objavile su ovaj mjesec da će kupiti najmanje 100 tenkova Leopard-1A5 za Ukrajinu.


Nizozemska i Danska ipek neće Ukrajini slati svoje Leoparde 2

Nizozemska i Danska ipak neće Ukrajini isporučiti tenkove Leopard 2 njemačke proizvodnje, izvijestile su njemačke dnevne novine Die Welt.

Zahtjev za komentar upućen je vladama Nizozemske i Danske kako bi se potvrdilo jesu li te države spremne isporučiti tenkove Leopard 2 Ukrajini. No obje su vlade putem svojih glasnogovornika odgovorile da to ipak neće učiniti.

Nizozemski premijer Mark Rutte ranije je kazao da će njegova zemlja isporučiti Ukrajini ukupno 18 tenkova Leopard 2, iznajmljenih od Njemačke. Međutim, nizozemska vlada je nedavno rekla za Die Welt da isporuka više nije u planu te da je ta odluka donesena u dogovoru s Berlinom.

Iako, prema zadnjim informacijama, neće Ukrajini isporučiti tenkove koje čuva u svom arsenalu, Nizozemska i Danska su obećale financijsku pomoć za obnovu 100 tenkova Leopard 1 iz njemačkih skladišta.


Špijunski baloni i iznad Kijeva

Ruski špijunski baloni oboreni su iznad Kijeva, tvrde ukrajinski dužnosnici. Iznad glavnog grada primijećeno je šest balona za koje se smatra da su nosili kutne reflektore i opremu za izviđanje, priopćila je vojna uprava.

Na Telegramu su objavili kako je protuzračna obrana grada gađala objekte te da je većina oborena.

Špijunski baloni dospjeli su na naslovnice svjetskih medija posljednjih dana kada su SAD optužile Kinu da vodi "program balona na velikim visinama" za prikupljanje obavještajnih podataka.

Američki borbeni zrakoplov oborio je, kako su naveli, kineski špijunski balon iznad obala Južne Karoline 4. veljače.

Kina je tvrdila da je balon bio meteorološki cepelin bez posade koji je slučajno skrenuo s kursa.


Američki ministar obrane: ‘Ukrajina može preuzeti inicijativu na bojištu‘

Ministar obrane SAD-a Lloyd Austin rekao je u srijedu da Ukrajina ima "doista dobre šanse" da preuzme inicijativu na bojištu.

- Mislim da će imati vrlo dobru priliku da preokrenu situaciju na bojištu i da preuzmu inicijativu. I mislim da će moći iskoristiti tu inicijativu u daljnjim borbama, rekao je Austin u Bruxellesu, a prenosi Reuters.

Također je dodao da će NATO ukrajinske trupe trenirati na svakom oružanom sustavu koji će im dati.


Švicarska vlada: ‘Konfiskacija ruske imovine je neustavna‘

Konfiskacija ruske privatne imovine potkopala bi švicarski ustav i aktualni pravni poredak, objavila je u srijedu švicarska vlada, pozivajući se na informacije radne skupine.

Švicarska je zamrznula financijska sredstva u vrijednosti od 7,5 milijarda švicarskih franaka (oko 8,13 milijarda dolara) u skladu sa sankcijama donesenim protiv Rusije, želeći na taj način kazniti Moskvu za invaziju na Ukrajinu.

"Potpora Ukrajini će se nastaviti, neovisno o raspravama o zamrznutoj imovini", izvijestila je u srijedu švicarska vlada.

Bern je želio utvrditi što se može napraviti s imovinom nakon zahtjeva da se tim novcem financira odšteta Ukrajini.

Radno tijelo osnovano da bi se raspravilo upravo o tom problemu objavilo je da švicarski zakon ne dopušta izvlaštenje privatne imovine zakonitog porijekla bez odgovarajuće naknade.

"Oduzimanje zamrznute privatne imovine nije u skladu s ustavom i važećim pravnim poretkom te krši međunarodne obveze Švicarske", priopćilo je u srijedu švicarsko ministarstvo pravosuđa.

Protiv zapljene su i švicarske banke. "Danas nema nikakva zakonskog temelja za oduzimanje" sredstava, izvijestila je prošli mjesec Udruga švicarskih bankara.

Švicarska je ranije usvojila dodatne sankcije protiv Rusije zbog sukoba u Ukrajini, uključujući i ograničenje cijena nafte Europske unije.

Bern je krajem siječnja usvojio i najnoviji paket mjera EU-a, pri čemu je sankcionirano još 200 pojedinaca. Najavljene su i nove restrikcije, poput zabrane izvoza za zrakoplovnu industriju koja se odnosi na motore za zrakoplove i dronove.


Guverner Luhanska opovrgava tvrdnje Rusije

Rusija šalje tešku vojnu opremu i mobilizirane trupe u regiju Luhansk, ali ukrajinske snage nastavljaju braniti istok zemlje, izjavio je guverner Serhij Hajdaj.

Rusko ministarstvo obrane ranije je ustvrdilo da su njegove trupe probile dvije utvrđene linije ukrajinske obrane na istočnoj fronti Luhanska. Rečeno je da su se ukrajinske trupe povukle ‘na udaljenost do 3 kilometra od prethodno okupiranih linija‘ pred ruskim napadima, ali nije navedeno u kojem dijelu regije.

Hajdaj tvrdi da tvrdnje Rusije ‘ne odgovaraju stvarnosti‘.

- Puno je granatiranja, avijacija je već povezana. Napadi dolaze iz različitih smjerova u valovima. Vidimo da prebacuju mobilizirane vojnike na bojišnicu i da ima više teške opreme, rekao je.


U napadu na Pokrovsk 12 ozlijeđenih, pogođena stambena zgrada

U ruskom raketnom napadu na stambenu zgradu u Pokrovsku u regiji Doneck ozlijeđeno je najmanje 12 osoba, dok su dvije osobe ostale zarobljene pod ruševinama, izvijestio je guverner Donecka Pavlo Kiriljenko.

Spasilački napori su u tijeku.

Kiriljenko tvrdi da su ruske snage gađale grad iz raketnog sustava MLRS.


Britanski think tank: Male su šanse da bi se rat mogao završiti ove godine

Prilično su male šanse da bi se rat mogao završiti ove godine i vrlo je vjerojatno da će se nastaviti još najmanje iduću godinu, smatra britanski think tank za obranu i sigurnost.

Zamjenik ravnatelja Kraljevskog instituta za ujedinjene službe (RUSI) profesor Malcolm Chalmers, rekao je da Zapad treba podržati ukrajinsku protuofenzivu u idućim mjesecima.

- Zbog toga što je potrebno osigurati Kijevu da se dobro pozicionira za vođenje dugog rata, jer su šanse da se rat završi ove godine prilično male, rekao je za BBC Radio 4.

Kaže da u ovom trenutku prednost nemaju ni Ukrajina niti Rusija.

Što se tiče ruskih uspjeha u zadnje vrijeme, upozorio je da ni izbliza nije riječ o osvajanju velikih razmjera o kakvom je bilo riječi na početku ofenzive.

- Rusija gubi puno vojnika i opreme i postavlja se realno pitanje koliko dugo mogu održati ofenzivu, rekao je.


Habeck: Njemačka je malo zakasnila s isporukom tenkova

Njemačka je ‘malo zakasnila‘ s isporukom tenkova Ukrajini, rekao je danas vicekancelar te zemlje Robert Habeck.

Tenkovi Leopard 1 i Leopard 2 njemačke proizvodnje poslani su kao pojačanje ukrajinskim snagama nakon višemjesečnih molbi iz Kijeva.

Habeck je danas ustvrdio da su došli malo prekasno govoreći za Die Zeit.

- Učinili smo što smo mogli donošenjem odluke o tenkovima. Malo prekasno, ali učinjeno je. Svi očekuju strašnu rusku ofenzivu, sat otkucava, rekao je.

Dodao je da se o pitanju slanja borbenih zrakoplova Ukrajini, vrućoj temi na sastanku ministara obrane NATO-a u Bruxellesu ovog tjedna - neće raspravljati.

Habeck je također dodao da ne može shvatiti odluku Švicarske koja nije dozvolila da se pošalje Kijevu njihovo streljivo za PZO sustave Gepard, kojih je 37 komada Njemačka donirala Ukrajini. Riječ je o sustavima za koje Ukrajinci tvrde da su se pokazali vrlo uspješnima u obaranju rusko-iranskih dronova kojima Moskva terorizira Ukrajinu.

Podsjetimo, Švicarska kao deklariramo neutralna zemlja ne dozvoljava izvoz oružja i ratnih sredstava u zemlje koje se nalaze u oružanom sukobu, bilo da je rije č o ratu s drugim zemljama ili građanskom ratu.


Lavrov: Rusija će se fokusirati na ukidanje zapadnog monopola u svijetu

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u srijedu je rekao da će se Moskva u sklopu novog smjera vanjske politike usredotočiti na okončanje onoga što je nazvao zapadnim "monopolom" nad globalnim pitanjima, pritom optužujući zapad za potiskivanje rivalskih centara moći.

Ruski državni mediji prošli su tjedan izvijestili da je predsjednik Vladimir Putin spreman odobriti novu vanjsku politiku u vrijeme dok su odnosi sa zapadom na povijesno niskim razinama zbog rata u Ukrajini i posljedičnih zapadnih sankcija.

"Anglosaksonci i ostatak kolektivnog zapada koji im se bespogovorno pokorava nastoje pod svaku cijenu nametnuti svoj diktat svjetskim pitanjima", rekao je Lavrov zastupnicima Dume.

"Naš obnovljeni koncept vanjske politike usredotočit će se na potrebu okončanja monopola zapada u oblikovanju okvira međunarodnog života, koji se u budućnosti mora odrediti ne njegovim egoističnim interesima, već pravednom, univerzalnom ravnotežom interesa."

Kremlj je često optuživao zapadne zemlje, predvođene "anglosaksonskim" Sjedinjenim Državama i Britanijom, da pokušavaju dominirati globalnom politikom i miješati se u tuđe poslove. Paralelno one potiskuju rastuće sile u Aziji, Latinskoj Americi i Africi, tvrde Rusi.

Zapadne zemlje tvrde pak da se Rusija izolirala na globalnoj pozornici invazijom na susjednu zemlju te da su se skupine s ruskom podrškom miješale u izborne procese na zapadu. Jevgenij Prigožin, istaknuti saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, sada to i otvoreno priznaje.


Ukrajina: Rusija spaljuje tijela ruskih vojnika na Krimu da prikrije gubitke

Poginuli ruski vojnici kremiraju se 24 sata dnevno na području Krima, koji je Rusija anketirala 2014. godine, tvrdi ukrajinska vojska.

Koristi se lokalni krematorij u selu Krasna Zorka, kamo ide konvoj vojnih vozila do 10 kamiona koji prevozi mrtva tijela vojnika i plaćenika, ustvrdio je Glavni stožer ukrajinske vojske.

Tvrde da Rusija na taj način želi prikriti stvarnu brojku mrtvih.

Tijekom vikenda ministarstvo brane Velike Britanije priopćilo je da Rusija bilježi najveću stopu žrtava u zadnja dva tjedna još od prvog tjedna invazije.

- U prosjeku su dobili 824 vojnika dnevno, tvrdi britansko ministarstvo obrane.


Britanski ministar obrane: 97% ruske vojske je u Ukrajini

Britanski ministar obrane Ben Wallace, koji sudjeluje na današnjem sastanku NATO-a u Bruxellesu, rekao je kako Rusija nije uspjela okupiti potrebne snage da probije ukrajinsku obranu.

- Umjesto toga svjedočimo jedino pokušajima da se ostvari napredak na bojištu. Skupo su to platili. Procjenjujemo da je 97% ruske vojske u Ukrajini, dakle cijela ruska vojska, rekao je za BBC Radio 4.


Diplomatski izvori: Putin će ostati na vlasti do kraja rata, nema ozbiljnog suparnika

Iako se ne nazire kraj rata u Ukrajini koji je počeo prije godinu dana i predstavlja velike gubitke za gospodarstvo Rusije, ruski dužnosnici vjeruju da je jedina opcija pobjeda.

Visoki ruski dužnosnik rekao je za Reuters kako predsjednik Vladimir Putin vjeruje da može pobijediti u Ukrajini.

- On, naravno, ne može izgubiti rat. Pobjeda će biti naša, rekao je.

Zapadni izvor ustvrdio da je da Rusija neće pobijediti, ali je priznao da su male šanse da bi ruski čelnik mogao odstupiti ili biti svrgnut s vlasti dok traje rat.

- Putin će ostati na vlasti do kraja, osim ako ne umre ili ne dođe do državnog udara, ali ni jedno ni drugo u ovom trenutku nije vjerojatno. Putin ne može dobiti rat, ali zna da ne smije izgubiti, rekao je.

Izvori bliski Kremlju smatraju malo vjerojatnim da Putin može biti svrgnut s vlasti.

On još uvijek nema ozbiljnog suparnika na vrhu, reklo je pet ruskih dužnosnika bliskih Kremlju.


Austin: Ukrajina na proljeće pokreće ofenzivu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je rekao da se Rusiji žuri postići što više može prije nego što Ukrajina i njezini saveznici prikupe snage. "Zbog toga je brzina od ključne važnosti", rekao je dok su se ministri obrane NATO-a sastali u Bruxellesu na dvodnevnim razgovorima koji se nastavljaju u srijedu.

"Brzina u svemu - donošenje odluka, provođenje odluka, isporuka zaliha, obuka. Brzina spašava ljudske živote", rekao je.

Američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je kako očekuje da će Ukrajina pokrenuti vlastitu ofenzivu u proljeće.

"Ukrajina ima hitne zahtjeve da joj se pomogne u ovome ključnom trenutku rata. Vjerujemo da će im se otvoriti prilika da preuzmu inicijativu", rekao je.

Njemački ministar obrane Boris Pistorius rekao je da će se sigurno razgovarati o opskrbi Ukrajine borbenim zrakoplovima, ali da to trenutno nije u fokusu.

Rusija, koja invaziju naziva "specijalnom vojnom operacijom" za uklanjanje sigurnosnih prijetnji, rekla je da NATO svakim danom pokazuje svoje neprijateljstvo prema njoj i da se sve više uključuje u sukob.

Kijev i njegovi saveznici ruske akcije nazivaju ničim izazvanim otimanjem zemlje.

Rusija drži dijelove ukrajinskih južnih regija Hersona i Zaporižje, uključujući nuklearnu elektranu, gotovo cijeli Luhansk i više od polovice Donecka.

Prošle godine Rusija je objavila da je anektirala četiri regije u potezu koji je većina zemalja Ujedinjenih naroda osudila kao nezakonit.

Gornji dom ruskog parlamenta održat će izvanredni sastanak 22. veljače koji će se usredotočiti na usvajanje zakona o pripojenju četiriju regija u Rusku Federaciju, izvijestila je RIA Novosti pozivajući se na visokog zastupnika.


Rusija: Ukrajinci su se povukli tri kilometra od prve crte

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su se Ukrajinci povukli suočeni s ruskim napadima u regiji Luhansku, iako nije navelo pojedinosti, a Reuters nije mogao neovisno provjeriti izvješće s bojišta.

"Tijekom ofenzive... ukrajinske snage su se nasumično povukle na udaljenost do 3 km od prije okupiranih linija", objavilo je ministarstvo na aplikaciji za razmjenu poruka Telegramu. "Čak ni ojačana druga linija obrane neprijatelja nije mogla zadržati proboj ruske vojske", navodi se.

Kremlj je proteklih tjedana intenzivirao napade širom južne i istočne Ukrajine te se očekuje nova velika ofenziva.

Glavni napori Rusije bili su usredotočeni na grad Bahmut u pokrajini Donecku u blizini Luhanska.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga nije spomenuo nikakve značajne neuspjehe u Luhansku u svojem jutarnjem izvješću u srijedu.

Rečeno je da su ukrajinske postrojbe odbile napade u područjima više od 20 naselja, uključujući Bahmut kao i Vuhledar - grad 150 km jugozapadno od Bahmuta.


Dužnosnik: Rusija planira ponovno osvojiti Harkiv

Moskva planira vratiti sve gradove i naselja koja je prošle godine predala Ukrajini u sjeveroistočnoj regiji Harkiv, piše Sky.

Ruske snage uspjele su zauzeti veće gradove u regiji Harkiv u prvim mjesecima invazije, uključujući Izjum, Kupjansk i Balaklija.

Zahvaljujući ukrajinskoj protuofenzivi početkom rujna vraćena je većina gradova od ukrajinsku kontrolu.

Dužnosnik kojega je Rusija postavila na vlast u istočnom dijelu Ukrajine, potvrdio je jutros da obnovljena ofenziva Moskve uključuje planove za ponovno osvajanje Harkiva i okolice.


Financial Times: Moskva gomila vojne zrakoplove i helikoptere blizu granice

Zapadni obavještajci sugeriraju da Moskva gomila vojne zrakoplove, bombardere i helikoptere u blizini ruske granice s Ukrajinom, izjavila su dva upućena dužnosnika za Financial Times.

Dok raste zabrinutost zbog potencijalnog velikog zračnog napada, zapadni saveznici opskrbili su Ukrajinu protuzračnom obranom i topničkim streljivom.

- Ruske kopnene snage su prilično iscrpljene pa je to najbolji pokazatelj da će sukob pretvoriti u zračnu borbu, rekao je jedan od dužnosnika.

- Ako Ukrajinci žele preživjeti... moraju imati što veće kapacitete protuzračne obrane i što više streljiva... što je više moguće, dodao je.

U utorak je američki ministar obrane Lloyd Austin rekao novinarima u Bruxellesu da nema što izvijestiti u vezi s isporukom borbenih zrakoplova. Također je istaknuo da SAD ne predviđa u skoroj budućnosti ‘masovni zračni napad‘.

Ipak, obavještajni podaci sugeriraju da je više od 80% ruskih zračnih snaga ‘sigurno i dostupno‘, rekao je visoki diplomat NATO-a za Financial Times.

- Dakle, očekujemo da se ruske snage pripremaju za pokretanje zračnih napada, dodao je.

Moskva je formirala nove vojne kampove u Voronježu i Kursku, blizu sjeveroistočne granice Ukrajine, na istom mjestu gdje je postavila trupe prije godinu dana uoči invazije.

- Vjerujemo da su u ovim kampovima smješteni rezervisti i to je prvi dokaz da je došlo do raspoređivanja blizu linije bojišnice. To sugerira da bi uskoro mogli biti premješteni u Ukrajinu, rekao je za FT Konrad Muzyka, direktor konzultantske tvrtke Rochan i obrambeni analitičar koji prati rat.


Ruskoj novinarki šest godina zatvora zbog objave na društvenim mrežama

Ruska novinarka osuđena je u srijedu na šest godina kaznene kolonije jer je optužila ruske zračne snage da su prošlog travnja bombardirale kazalište u ukrajinskom gradu Mariupolju gdje su se sklonile žene i djeca.

Okružni sud u sibirskom gradu Barnaulu također je zabranio Mariji Ponomarenko da radi kao novinarka na pet godina, navodi se u priopćenju sudske službe. Državno odvjetništvo tražilo je kaznu od devet godina zatvora.

"Patriotizam je ljubav prema domovini, a ljubav prema domovini ne bi se trebala izražavati poticanjem zločina", rekla je Ponomarenko sudu prije izricanja presude, prema RusNews u kojem radi. "Napasti susjeda je zločin".

“Ako je rat - onda ga zovite ratom”, poručila je iz kaveza u sudnici. “Ovo je državni zločin prema vojsci - to je kao da se pljuje po grobovima veterana”.

Regionalno akademsko dramsko kazalište Donjeck u Mariupolju uništeno je u zračnom napadu ujutro 16. ožujka 2022. Korišteno je kao utočište za civile tijekom ruske opsade grada.

Kijev je optužio Rusiju za bombardiranje kazališta, a Rusija tvrdi da su ga raznijeli ukrajinski nacionalisti.

Ponomarenko je privedena u travnju zbog svoje objave na internetu prema zakonima koji su uvedeni ubrzo nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio ulazak snaga u Ukrajinu. Zakoni nameću stroge kazne za diskreditiranje oružanih snaga.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da je najmanje 300 ljudi ubijeno u kazalištu.

Istraga Amnesty Internationala zaključila je da su ruske snage počinile ratni zločin napadom na kazalište. Rečeno je da je ubijeno najmanje deset ljudi, ali da su mnoge smrti još ostale neprijavljene.

Rusija kaže da poduzima sve kako bi izbjegla ranjavanje civila u svojoj "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini.

List Kommersant objavio je da je Ponomarenko dijagnosticiran "histerični poremećaj osobnosti" dok je bila u pritvoru i da je prerezala zapešća. Naveli su izjavu njezina odvjetnika koji je rekao da je patila od klaustrofobije i da je razbila prozor.


Zelenski: Situacija je jako teška, vodi se bitka za svaki pedalj

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u utorak da je stanje "iznimno teško" na istoku zemlje, gdje ruske snage napreduju zadnjih tjedana, napose blizu Bahmuta.

"Situacija na bojišnici i dalje je iznimno teška, napose u Doneckoj i u Luhanskoj oblasti. Ondje se doslovno vodi bitka za svaki pedalj ukrajinske zemlje", rekao je Zelenskij u svojem večernjem video obraćanju.

Zelenski je rekao da Rusija žuri da ostvari ciljeve koje si je zacrtala u najnovijoj ofenzivi prije nego Kijev dobije novo oružje.

"Stoga je brzina presudna. Brzina u svemu - usvajanju odluka, provođenju odluka, slanju zaliha, obuci. Brzina spašava ljudske živote, brzina vraća sigurnost " rekao je.

Zelenski je zahvalio saveznicima na njihovim obećanjima o dodatnim pošiljkama oružja za obranu, tenkova, topništva, granata i obuke.

U utorak je u Bruxellesu održan sastanak Obrambene kontaktne skupine za Ukrajinu na kojoj je bio i ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:37