NAJTRAŽENIJI DOKUMENTI

LAŽNE SIRIJSKE PUTOVNICE SU HIT, S NJIMA SE LAKO ULAZI U EU Krijumčari uz prijevoz nude i krivotvorene papire

Novinar Telegrapha nedavno je preko Facebooka uspio naručiti svoj primjerak
 ROBERT ATANASOVSKI / AFP PHOTO

Kako je izbjeglički val tijekom ljeta ove godine skrenuo s “mediteranske” na “balkansku” rutu, vrlo brzo se pojavila informacija da mnogi od migranata imaju lažne sirijske putovnice. Tako je već početkom rujna Fabrice Leggeri, čelnik Frontexa, agencije EU zadužene za čuvanje vanjskih granica, izjavio kako je među izbjeglicama velik broj onih koji “kupuju lažne sirijske putovnice u Turskoj”.

Ova je informacija izuzetno važna u sadašnjem trenutku jer je u Parizu, nakon strašnih zločina, pronađena sirijska putovnica, a zatim su Grčka, Srbija i Hrvatska potvrdile da je osoba koja ju je imala uz sebe bila registrirana pri ulasku.

Učenje ulica napamet

No, upravo zbog spoznaje da su mnogi izbjeglice kupovali sirijske putovnice veliko je pitanje je li stvarno riječ o osobi čije je ime u putovnici. Naime, izbjeglice koje su se priključile sirijskom valu stizale su iz zemalja u kojima nema izravne ratne prijetnje i opasnosti po život pa one teže dobivaju azil. U 2014. godini tako je čak 95 posto Sirijaca u EU dobivalo azil, a tek 62 posto Afganistanaca i 70 posto Iračana. Stoga su brojni govornici arapskog, ali iz drugih zemalja, posegnuli za sirijskim putovnicama na crnom tržištu.

“Velik broj njih dolazi iz Sjeverne Afrike i drugih zemalja Srednjeg istoka, a u pravilu je riječ o ljudima koji su ekonomski migranti”, rekao je u rujnu Leggeri. Mnogi od njih su pak kupovali i karte Damaska ili Alepa te učili napamet ulice i detalje o tim gradovima kao i pribavljali razne druge informacije kako bi mogli, prilikom ispitivanja, potvrditi da su stvarno iz Sirije.

Važnost prevoditelja

No, kako govori njemačko iskustvo, vrlo često su bili razotkriveni kad bi ih se suočilo s prevoditeljima - oni naime dobro razlikuju dijalekte arapskog i lagano su prepoznavali one koje govore arapski kojeg nema u Siriji. Novinar britanskog Telegrapha je, pak, predstavljajući se lažno kao egipatski migrant, bez problema preko Facebook stranice na arapskom došao do krijumčara koji mu je rekao da lažne sirijske dokumente može dobiti bez problema za 1000 funti, a da će organiziranje puta od Turske od Grčke stajati još dodatnih 800 funti.

Slično su postupali i brojni migranti iz Afrike, oni su se pretvarali u Eritrejce koji također imaju pravo na azil: 2014. u EU ga je dobilo 89 posto tražitelja. Konačno, mnogi stariji od 18 godina su se predstavljali kao maloljetnici jer i oni uživaju posebnu zaštitu. UN-ova agencija za izbjeglice UNHCR također je potvrdila praksu nabave lažnih putovnica, a pri tome su isticali kako brojevi prijevara rastu proporcionalno s povećanim priljevom izbjeglica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:39